Χάρης: Σωστές οι επισημάνσεις του Moody's για την Κύπρο

Σωστές χαρακτήρισε τις αξιολογήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s για την κυπριακή οικονομία ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι, πέρα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την κυπριακή οικονομία βαραίνει ένα πολύ υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος.

Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για μια σωστή, ακριβή και δίκαιη αποτύπωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και θετική, καθώς σε αυτήν «αναφέρονται με σαφήνεια και λεπτομερώς

τα θετικά βήματα, η πρόοδος και η επάνοδος της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης: Ευάλωτη λόγω τραπεζικού τομέα η κυπριακή οικονομία, λέει ο οίκος Moody's

Τόνισε, δε, ότι οι παρατηρήσεις του οίκου είναι εύστοχες, τόσο σχετικά με το υψηλό ιδιωτικό όσο και με το υψηλό δημόσιο χρέος.

«Γι’ αυτό επιμένουμε όσον αφορά πρώτα απ’ όλα στο δημόσιο χρέος ότι δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης. Υπάρχουν κάποια αυξημένα περιθώρια, που μας επιτρέπουν να προωθήσουμε νέες πολιτικές, νέα έργα, να ικανοποιήσουμε κάποιες ανάγκες, αλλά είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού με πλεόνασμα, επειδή με αυτό τον τρόπο το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό έχει ήδη πέσει κάτω από το «συμβολικό όριο» του 100%.

Όσον αφορά στο ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τον δανεισμό που οι πολίτες έχουν αναλάβει συνολικά ως νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης θύμισε ότι την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε μια περίοδος αλόγιστου υπερδανεισμού, με το συνολικό ύψος να φτάνει τα 28 δισ. ευρώ το 2005, ενώ το 2012 το ύψος έφτανε τα 72 δισ. ευρώ.

«Σήμερα, το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού έχει μειωθεί περίπου στα 54 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει υπάρξει μια σημαντική διόρθωση, ενώ όσο βελτιώνονται τα δεδομένα της οικονομίας κι όσο υπάρχει ανάπτυξη, τόσο θα ενισχύεται η δυνατότητα μείωσης αυτού του πολύ υψηλού δανεισμού», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν η έννοια του «ευάλωτου» της κυπριακής οικονομίας, όπως το αναλύει η έκθεση, εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας ότι δεν πρόκειται για ρίσκο, αλλά για μια ανάγκη να κρατηθεί σταθερή η πορεία και η προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

«Αυτό που μας λέει με απλά λόγια ο διεθνής οίκος, είναι πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε, και με αυτή τη διαπίστωση συμφωνώ απόλυτα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα