Χαρτογραφώντας το ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ

Στην έκτακτη εκλογική σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, αναδείχθηκαν ως νέοι αντιπρόεδροι η Αννίτα Δημητρίου και ο Ευθύμιος Δίπλαρος.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξήγγειλε επίσημα τη διεξαγωγή ενός ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «θα επαναβεβαιώσουμε τις αρχές και τις αξίες που μας κληρονόμησε ο Γλαύκος Κληρίδης, ο πολιτικός μας πατέρας».

Στην εν λόγω

ομιλία, υπάρχουν ψήγματα των αρχών και των αξιών που συνθέτουν την ιδεολογία και την πολιτική γραμμή που εκφράζει ο ΔΗΣΥ αυτή τη στιγμή. Ο κ. Αβέρωφ είπε πως στον ΔΗΣΥ τους ενώνει «ο καλός νοούμενος πατριωτισμός και ο πατριωτικός ρεαλισμός». Χαρακτήρισε τη λύση του Κυπριακού ως την «μεγαλύτερή μας μεταρρύθμιση» και διεξάγεται μια «διαρκής μάχη για να ζει ο λαός μας ελεύθερος, ανάμεσα σε άλλους ελεύθερους λαούς». Συνέχισε λέγοντας πως «για μας, ο υγιής πατριωτισμός είναι ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοσή μας. Η αναζήτηση της εθνικής προόδου».  

Στο θέμα του Κυπριακού, είπε πως έχουμε να κάνουμε με ένα «κράτος ταράξια, που βάλλει κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», εντούτοις πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες για επανεκκίνηση συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Τόνισε πως: «Αυτή είναι η αγωνία που μας ενώνει: Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας. Και απαντούμε επίσης και στους ακραίους, που οραματίζονται μια Κύπρο εχθρική προς τον έξω κόσμο, μια Κύπρο περιχαρακωμένη και μίζερη.»

Ο κ. Αβέρωφ προειδοποίησε για «οπισθοδρόμηση», «εχθρότητα» και «έλλειψη δημοκρατικότητας» που αυξάνεται στην Ευρώπη, λέγοντας πως δεν πρέπει να αφεθεί η κυπριακή κοινωνία, και ιδιαίτερα οι νέοι, «να παρασύρονται από πατριωτικά καθρεφτάκια που σήμερα πλασάρονται, με αποτέλεσμα να κάνουν την πατρίδα μας μικρότερη».

Κατέστησε, επίσης, σαφές πως για τον ΔΗΣΥ, η βάση λύσης του Κυπριακού παραμένει η ίδια: «Θα το πω και θα το επαναλάβω. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, είναι το μόνο προσφερόμενο μοντέλο για να απαλλαχτούμε από την κατοχή. Και το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί την καλύτερη βάση που είχαμε πετύχει ποτέ, για να φτάσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο

Εν σχέση με το Κυπριακό, ο νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε στο «SigmaLive» πως η ξεκάθαρη θέση τόσο του ΟΗΕ, όσο και των δύο πλευρών μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στο Βερολίνο «δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην Τουρκία για αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο της λύσης του Κυπριακού». Όπως ανέφερε ο κ. Δίπλαρος, παραμένουμε προσηλωμένοι στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και στα 6 Σημεία του Γ.Γ. όπως αυτά καταγράφηκαν στο Κρας Μοντανά. Εκτιμούμε πως μετά τις παράνομες εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σε αυτή του την προσπάθεια».

Στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως σε «κοινωνική οικονομία της αγοράς» και «προσήλωση στο κοινωνικό κράτος που λειτουργεί ως ρυθμιστής απέναντι σε κάθε ασυδοσία». Πρόσθεσε, πως το «επίκεντρο των πολιτικών μας, είναι η μεσαία τάξη», που είναι η «ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της οικονομίας». Χρέωσε την οικονομική κακοδιαχείριση του παρελθόντος στην απουσία οράματος, αλλά και τις «ιδεολογικές αγκυλώσεις» προσθέτοντας πως οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΔΗΣΥ έχουν τις ίδιες συνταγές και σήμερα, «τις ίδιες ξεπερασμένες αντιλήψεις υπερασπίζονται, τον ίδιο συντηρητισμό προτάσσουν». Σε σχέση με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος είπε πως βρίσκεται «ένα βήμα πιο μπροστά» από αυτή και την προτρέπει «να γίνεται πιο τολμηρή. Πιο αποφασιστική. Πιο ριζοσπαστική.»

Για το καυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, σε συνέχεια των δηλώσεών του στο «SigmaLive», ο κ. Δίπλαρος ανέφερε πως «οι μεταναστευτικές πιέσεις είναι πρόβλημα που δεν ήταν τόσο έντονο στο παρελθόν». Ο Συναγερμός, συνέχισε, «ως μεγάλη και αξιόπιστη πολιτική δύναμη» οφείλει να έχει πρόταση «ευρωπαϊκή, μένοντας μακριά από προσεγγίσεις είτε της ακροδεξιάς, είτε της αριστερής προσέγγισης, που λέει όποιος θέλει να έρθει ας έρθει». Ο κ. Δίπλαρος υπογράμμισε πως «δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες προσεγγίσεις, ούτε του ενός, ούτε άλλου άκρου», λέγοντας πως αναμένεται τέτοια ζητήματα να συζητηθούν στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο για να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Δίπλαρος μας ανέφερε πως «πετύχαμε τους στόχους μας, αλλά νέοι στόχοι συνεχώς πρέπει να προσδιορίζονται», προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σήμερα σε ένα χρονικό ορόσημο, κομβικό, στο ξεκίνημα μιας μια νέας δεκαετίας». Ο κ. Δίπλαρος επισήμανε ο ΔΗΣΥ πρέπει να παραμείνει «μια πολιτική δύναμη, αξιόπιστη και ισχυρή», διότι αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες της χώρας. Είπε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν και να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι στην δημιουργία των δικών τους. Επίσης, προέχει η βοήθεια των χαμηλοσυνταξιούχων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αναφορικά με την Παιδεία, ο κ. Δίπλαρος είπε πως «δεν θα πρέπει να αγνοούμε πως η εφαρμογή των τετραμήνων έχει ρυθμιστεί πλέον νομοθετικά», έχει ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η αλλαγή θα έρθει «χωρίς δογματισμούς και αγκυλωμένοι σε θέσεις που δεν βοηθούν».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, σκοπός του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου είναι ο καθορισμούς των «μεγάλων εθνικών και κομματικών στόχων», ο «καθορισμός του κοινωνικού μοντέλου του αύριο» με προτεραιότητες την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη δημιουργία Γραμματειών Πολιτικής και Οργάνωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς από το «SigmaLive», για τον ιδεολογικό προσανατολισμό, ο κ. Δίπλαρος είπε πως η ιδρυτική διακήρυξη του ΔΗΣΥ, «όσον κι αν είναι και σήμερα σοφή και χρήσιμη», αυτή «δεν μπορεί μόνο με αυτή να οδηγηθούμε και να πορευθούμε στη νέα δεκαετία που έχει ξεκινήσει». Πρόσθεσε, «πρώτα απ’ όλα ο ΔΗΣΥ ούτως ή άλλως μένει, και πάντοτε έμενε, μακριά από τα άκρα. Αποτελεί ένα κόμμα μετριοπαθές και δεν υπάρχει ζήτημα μετατόπισής του». Ο κ. Δίπλαρος, κατέληξε λέγοντας πως «ο ΔΗΣΥ αποτελεί την φιλελεύθερη παράταξη της κεντροδεξιάς».

Για την ιδεολογία του ΔΗΣΥ μίλησε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο στις  7 Ιανουαρίου 2020, ο κ. Γεωργιάδης από χαρακτήρισε τον Συναγερμό ως ένα «ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα» το οποίο «ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δηλαδή έχει ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό όχι μόνο σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινείται στο πλαίσιο της σύγχρονης μετριοπαθούς  ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι ένα κόμμα που  κουβαλά μια βαριά παρακαταθήκη από τον ιδρυτή του Γλαύκου Κληρίδη υπέρ του ρεαλισμού και του πραγματισμού και του ωφέλιμου αντί του αρεστού. Με αυτό τον  τρόπο σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο θα πρέπει και στα επόμενα  χρόνια να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πολιτικές προτάσεις με αποτελεσματικότητα, να τις εκφράζει στους συμπολίτες μας επιδιώκοντας την δική τους αποδοχή».

Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως το κυβερνών κόμμα «τυγχάνει της στήριξης του ενός τρίτου του πληθυσμού. Αν υπάρχουν ακραίες φωνές, ασφαλώς και μπορεί να υπάρχουν όπως υπάρχουν και σε άλλα κόμματα. Το σημαντικό είναι αν η ηγεσία και τα συλλογικά όργανα διαμορφώνει μια πολιτική που μένει μακριά από τα άκρα και δεν ήταν ποτέ ο ΔΗΣΥ κόμμα της ακροδεξιάς ούτε και είναι κεντροαριστερό όπως κάποτε, όπως διαισθάνομαι κάποιοι θα το ήθελαν.»

Keywords
Τυχαία Θέματα