Χωρίς άδεια λειτουργίας η πλειοψηφία των ξενοδοχείων

Χωρίς άδεια λειτουργίας λειτουργούσαν η πλειοψηφία των ξενοδοχείων και εκατοντάδες κέντρα αναψυχής στα τέλη του 2018, όπως ενημερώθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία εξέτασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΚΟΤ για το έτος 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στις 31.12.2018 υπήρχαν 243 ξενοδοχεία και 3600 κέντρα αναψυχής, ενώ λόγω της μη ικανοποίησης των προϋποθέσεων της σχετικής νομοθεσίας, οι άδειες λειτουργίας είχαν ανανεωθεί για μόνο 59 ξενοδοχεία και 2234 κέντρα αναψυχής, δηλαδή ποσοστό 24% και 62%, αντίστοιχα.

Συνεπώς, ποσοστό 76% και 38% των ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής, αντίστοιχα, λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σε θέματα ασφάλειας και υγείας, τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.

Οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον Ελεγκτή, της μη ανανέωσης των αδειών λειτουργίας είναι οι αυθαίρετες επεκτάσεις και τροποποιήσεις, στις οποίες προβαίνουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αναψυχής χωρίς τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων (πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής κ.λπ.)

Όπως ανέφερε, από τα 26 ξενοδοχεία 5* και τα 58 ξενοδοχεία 4* που λειτουργούσαν στις 18.2.2019 μόνο 4 ξενοδοχεία 5* και 9  ξενοδοχεία 4* έχουν εκδώσει άδεια λειτουργίας για το έτος 2018, ενώ 19 ξενοδοχεία 5* και 43 ξενοδοχεία 4* λειτουργούν από το 2009, χωρίς άδεια λειτουργίας. 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι τον Οκτώβριο του 2014 ο Πρόεδρος του Οργανισμού ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι η επιλογή της ποινικής δίωξης εναντίον των ιδιοκτητών των καταλυμάτων αυτών θα σήμαινε την έκδοση διαταγμάτων αναστολής λειτουργίας δεκάδων μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων.

Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Θεοφάνης Τρύφωνος, ανέφερε ότι ο νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από λίγους μήνες για την αδειοδότηση και κατηγοριοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, δίνει περίοδο χάριτος διάρκειας 5 ετών για να αποκτήσουν άδεια. Ταυτόχρονα, με βάση τον νόμο, πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που εξέταζε ο ΚΟΤ δεν απαιτούνται πλέον. Σημείωσε περαιτέρω ότι ο νέος νόμος δίνει στους ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων κίνητρα και πολλές δυνατότητες που δεν είχαν προηγουμένως, όπως τα city hotels, boutique hotels και τα παραδοσιακά καταλύματα και με βάση, όπως είπε, τις προτιμήσεις των τουριστών «είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους ξενοδόχους να αντιληφθούν και να μεγιστοποιήσουν το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος».

Τόνισε ότι σε θέματα ασφάλειας και υγείας «είμαστε αμείλικτοι» και ότι προβαίνουν σε επιθεωρήσεις «δύο και τρεις φορές».

«Υπάλληλοι δύο ταχυτήτων»
----------------------------------
Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε ακόμα σε «υπαλλήλους δύο ταχυτήτων» στο Υφυπουργείο, ως αποτέλεσμα του ότι οι υπάλληλοι του ΚΟΤ που μεταφέρθηκαν στο Υφυπουργείο διατήρησαν σχέδια και ταμεία (Ταμείο Ευημερίας, Ταμείο Επιδότησης Τόκων Στεγαστικών και Εκπαιδευτικών Δανείων του Προσωπικού και το Σχέδιο Συμπληρωματικής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης), τα οποία ήταν σε ισχύ ενόσω ήταν ακόμα υπάλληλοι του ΚΟΤ.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 82.112 ημερ. 15.2.2017 εγκρίθηκε η Συμφωνία που υπογράφηκε στις 3.2.2017 μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, η οποία προνοούσε τη διατήρηση των εν λόγω σχεδίων και ταμείων με την έναρξη ισχύος του περί Υφυπουργείου Τουρισμού Νόμου.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Ελεγκτής, το άρθρο 14 του σχετικού νόμου προβλέπει ότι κάθε υπάλληλος του ΚΟΤ μεταφέρεται στο Υφυπουργείο Τουρισμού και «απολαύει όλων των δικαιωμάτων και ωφελημάτων και έχει όλες τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των δημοσίων υπαλλήλων» και ως εκ τούτου εισηγείται την κατάργηση των εν λόγω σχεδίων και ταμείων.

Επί τούτου, ο κ. Τρύφωνος επικαλέστηκε τόσο τη συμφωνία κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και τον νόμο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, παραπέμποντας συγκεκριμένα στο άρθρο 14 (4), το οποίο προνοεί ότι οι απολαβές και λοιποί όροι των υπαλλήλων δεν δύναται να μεταβληθούν δυσμενώς.

Κόμματα εκφράζουν ανησυχία, κάνουν λόγο για προσβολή του κυπριακού τουρισμού
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση, δηλώνοντας ότι «οι πλείστοι δεν έχουν άδεια λειτουργίας κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μια άδεια εξυπακούει συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν ανταπόκρισης». Στόχος, σημείωσε, δεν είναι να επιβάλλονται κυρώσεις, αλλά να ανταποκριθούν σε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να λειτουργούν νομότυπα με γνώμονα πάντα την προστασία του καταναλωτή. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «υπάρχουν ασήμαντες αλλά και σημαντικές παρανομίες και αυτή η κατάσταση της παρανομίας και της έλλειψης ελέγχου συνεχίζεται στο διηνεκές και προσβάλλει τον κυπριακό τουρισμό». Ανέφερε δε ότι η ψήφιση της περιόδου χάριτος «ήταν ακόμα ένα λάθος της Βουλής». Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ούτως ώστε στο τέλος της περιόδου χάριτος να μην βρεθούμε ενώπιον των ίδιων προβλημάτων. Δεν είμαστε, είπε, της άποψης ότι επειδή δεν έχουν άδεια λειτουργίας πρέπει να κλείσουν, αλλά μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα και ποινές και να εισαχθούν προϋποθέσεις για προσωρινές άδειες λειτουργίας και να ελεγχθεί μέσα σε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα όχι πέραν των 5 ετών ότι θα αποκτήσουν την άδεια λειτουργίας.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα