Αβραμόπουλος:Η μετανάστευση αποτελεί βασική ανησυχία της ΕΕ

Η μετανάστευση συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές ανησυχίες της ΕΕ και των πολιτών της, δήλωσε σήμερα από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για το μεταναστευτικό Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος, παρουσιάζοντας τις σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν, τόνισε ότι η διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης και εκείνης που επικρατούσε δύο χρόνια πριν, είναι

"η μέρα με τη νύχτα".

"Παρότι βρισκόμαστε, ακόμα, αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, πετυχαίνοντας μέσα σε δυο χρόνια ότι δεν έγινε τα προηγούμενα είκοσι", σημείωσε ο Επίτροπος και συμπλήρωσε ότι "μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση ολιστικής διαχείρισης της μετανάστευσης και των εξωτερικών μας συνόρων, και όχι μόνο αντιμετώπισης της κρίσης".

Ο Επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου οι αφίξεις φέτος τον Αύγουστο παρουσιάζουν μείωση κατά 81%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Επίσης, υπάρχει μείωση 66% κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό, όπως είπε, δείχνει το θετικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών της ΕΕ κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων, πρωτίστως, των Αρχών της Λιβύης και του Νίγηρα.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση κατά, περίπου, 97% μετά την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η Κομισιόν έχει διαπιστώσει μια ελαφρά αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο αυτή η τάση δεν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις συνήθεις εποχικές μεταβολές, όπως πέρυσι το καλοκαίρι και φυσικά παραμένει σε εγρήγορση.

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να ισχύει και να έχει αποτελέσματα, επανέλαβε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 8.800 Σύροι έχουν επανεγκατατασταθεί από την Τουρκία στο πλαίσιο αυτό, από τον Απρίλιο του 2016, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν επανεγκατασταθεί στη χρονική περίοδο μετά την προηγούμενη έκθεση.

Μέχρι στιγμής, από τον Ιούλιο του 2015, η ΕΕ έχει επανεγκαταστήσει περισσότερους από 22.500 ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Πρόκειται για σημαντική αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποδεικνύει την αξία και την επιτυχία των κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών.

Με πρόσφατη επιστολή του προς όλα τα Κράτη Μέλη, ο Επίτροπος τα ενθαρρύνει να συνεχίσουν και να γίνουν ακόμα πιο φιλόδοξα σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, καθώς και να εστιάσουν περισσότερο στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Σουδάν.

Επιπλέον, σημείωσε, υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων σε όλα τα μέτωπα. Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής συνεχίσθηκε με δυο επιπλέον επιχειρήσεις για την παροχή υποστήριξης στην Ισπανία στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, όπου η ΕΕ έχει διαπιστώσει πρόσφατα κάποια αύξηση στις αφίξεις.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 1.700 άτομα-προσωπικό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής από όλη την Ευρώπη βρίσκονται επί τόπου, πραγματοποιώντας περιπολίες σε ξηρά και θάλασσα. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης και στην πρόοδο και στον τομέα των επιστροφών. Από τις αρχές του έτους, 8.608 παράτυποι διαμένοντες, υπήκοοι τρίτων κρατών, έχουν επιστραφεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή, τόσο ο Οργανισμός όσο και τα Κράτη Μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τη νέα εντολή (mandate) για τις επιστροφές.

Η προσέγγισή της Κομισιόν για την αξιοποίηση όλων αυτών των εργαλείων, συλλογικά ως Ένωση, παρουσιάζει σαφή αποτελέσματα στον τομέα αυτής της συνεργασίας και δείχνει τον δρόμο θα ακολουθηθεί. "Πρέπει να είμαστε περισσότερο τολμηροί και να δημιουργήσουμε συλλογικά ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών", είπε ο Επίτροπος.

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που τα κράτη μέλη έχουν δείξει εντός της Ευρώπης μέσω της μετεγκατάστασης. "Έχουμε φθάσει στο μέσο όρο των 2.300 μετεγκαταστάσεων κάθε μήνα από το Φεβρουάριο του 2017, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 28.000μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα", είπε και συμπλήρωσε ότι "υφίσταται η παρανόηση ότι τα Κράτη Μέλη ήταν υποχρεωμένα να έχουν μετεγκαταστήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 100.000 άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία. Καθώς όμως, με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχουν μειωθεί κατά 97% οι παράτυπες ροές προς την Ελλάδα και η πλειοψηφία των μεταναστών που φθάνει στην Ιταλία δεν είναι επιλέξιμη, στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ατόμων προς μετεγκατάσταση έχει μειωθεί σημαντικά".

"Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός", εξηγεί, "ότι αρκετές ακόμα χιλιάδες επιλέξιμα προς μετεγκατάσταση άτομα, στην Ελλάδα και κυρίως την Ιταλία, θα έχουν αφιχθεί πριν την 26η Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη υποχρέωση των Κρατών Μελών δεν σταματάει μετά από αυτή την ημερομηνία".

"Θέλω να είμαι σαφής", είπε, "η επιτυχία στον τομέα της μετεγκατάστασης θα πρέπει να κριθεί σύμφωνα με το αν τα Κράτη Μέλη θα μετεγκαταστήσουν όλους όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ελλάδα και την Ιταλία".

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση. Πιο συγκεκριμένα έκρινε ότι, πρώτον, υπήρχε πράγματι μια έκτακτη κατάσταση που χαρακτηρίστηκε από την ξαφνική εισροή εκτοπισμένων ατόμων προς την Ευρώπη, και δεύτερον, ότι τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν μέσω της μετεγκατάστασης είναι κατάλληλα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, δηλαδή να υποστηριχθούν η Ελλάδα και η Ιταλία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης.

"Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο", τόνισε ο Δ.Αβραμόπουλος. "Όλα τα Κράτη Μέλη πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στο πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση. Τα τελευταία δυο χρόνια, υπήρξε κάποια κριτική και σκεπτικισμός ως προς το σύνολο της μεταναστευτικής μας πολιτικής. Σήμερα όμως πρέπει να δούμε τα σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα της συλλογικής και κοινής πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της μετανάστευσης", σημείωσε.

"Απευθύνω έκκληση προς όλα τα Κράτη Μέλη και όλους τους εταίρους μας να συνεχίζουν να έχουν αποτελέσματα, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων μας, της παροχής προστασίας στους πιο ευάλωτους, και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών. Γιατί αυτή είναι η αλληλεγγύη στην πράξη", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα