Δείτε τις 3 υποθέσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας στην Κ.Δ

Η ανάγκη για άρση της ασυλίας βουλευτών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αφορμή την υπόθεση Φειδία Σαρίκα, το Sigmalive φέρνει ξανά στο φως παλαιότερες υποθέσεις βουλευτών, των οποίων είτε η βουλευτική ασυλία ήρθη είτε τέθηκε σχετικό θέμα.

Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις, με πρωταγωνιστές τους Λεύκιο Ροδοσθένους, Νίκο Σαμψών και Γιώργο Γεωργίου.

Δείτε τις πρώτες σελίδες από τις τρεις αποφάσεις ΕΔΩ.

Υπενθυμίζεται πως

σε άρση βουλευτικής ασυλίας μπορεί να προβεί μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τη Νομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το Άρθρο 83 του Συντάγματος, «ο βουλευτής δεν μπορεί χωρίς άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διωχθεί, να συλληφθεί, ή να φυλακισθεί για όσο χρόνο εξακολουθεί να είναι βουλευτής».Η υπόθεση ΡοδοσθένουςΠαλαιότερη απ’ όλες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπόθεση του Βουλευτή του Πατριωτικού Μετώπου, Λεύκιου Ροδοσθένους, λίγο μετά την εκλογή του στο νεοσυσταθέν τότε κυπριακό κοινοβούλιο. Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 1961 ήρθη η βουλευτική του ασυλία, για υπόθεση έμμεσου εκβιασμού πολίτη με σκοπό την κλοπή χρημάτων. Μετά την άρση της ασυλίας του, οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο και τον καταδίκασε.

Η υπόθεση ΣαμψώνΑκολούθησε η υπόθεση Νίκου Σαμψών τον Αύγουστο του 1975, ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία στο νησί. Κατά τη διάρκεια της δίκης του για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα, το δικαστήριο είχε αποταθεί στο Ανώτατο με ερώτημα για το κατά πόσον εγείρετο θέμα ασυλίας του, με δεδομένο ότι κατά τα τραγικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου 1974, ο Νίκος Σαμψών είχε την ιδιότητα του Βουλευτή. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, βάση της οποίας, δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στην ποινική δίωξή του, καθώς μετά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την περίοδο του πραξικοπήματος, είχε αποποιηθεί της βουλευτικής του έδρας. Για την ενέργεια του να αποδεχτεί τον διορισμό του στην προεδρία από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις, ο Νίκος Σαμψών καταδικάστηκε το 1976 σε εικοσαετή φυλάκιση, από την οποία εξέτισε μικρό μέρος, καθώς αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του. Ενδιάμεσα, είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.

Η υπόθεση ΓεωργίουΤο 1983 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την άρση της ασυλίας του τότε βουλευτή του ΔΗΣΥ και δικηγόρου, Γιώργου Γεωργίου.Η απόφαση σχετιζόταν με υπόθεση πλαστογραφίας, υπό την ιδιότητα του ως δικηγόρος. Μετά την άρση της ασυλίας του, καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα