Δέκα ουσιώδη συμπεράσματα από την Πανδημία

1. Για την διαχείριση της πανδημίας, οι Κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο φιλοσοφιών και προσεγγίσεων: είτε της ανθρωποκεντρικής,   όπου προτεραιότητα θα ήταν ο  Άνθρωπος, είτε της οικονομικοκεντρικής όπου προτεραιότητα θα ήταν η προστασία της οικονομίας με μεγαλύτερο προφανώς ρίσκο για την δημόσια υγεία και τον Άνθρωπο.

Η Κύπρος επέλεξε την Ανθρωποκεντρική, την πιο ηθική προσέγγιση αν μου επιτρέπεται ο όρος, σε αυτό το δίλημμα.

2.

Ως απότοκο της διαχείρισης της πανδημίας, προέκυψε ο ανακαθορισμός της σχέσης   Κράτους- Πολίτη και Κράτους-Επιστήμης, ακόμα και Επιστήμης-Εκκλησίας, ενώ παράλληλα αποκαταστάθηκε εν μέρει η τρωθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Ενισχύθηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το παραδοσιακά απαξιωμένο στα μάτια των πολιτών κράτος, δοκιμάστηκε επιτυχώς στο βασικό ζητούμενο, που ήταν η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

3. Δόθηκε ορθά βήμα από την κυβέρνηση στους επιστήμονες ως οι επαΐοντες να διαχειριστούν από την αρχή αυτή την κρίση. Είναι από τις σπάνιες φορές που πολίτες συστρατεύθηκαν σαν μια γροθιά με το κράτος, έναντι σε ένα κοινό κίνδυνο, μια απειλή. Σε αυτή την κοινή απειλή συστρατεύθηκε και η Εκκλησία.
Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί ορόσημο στην κοινωνικοπολιτική ιστορία.

4. Η Κύπρος επιβραβεύτηκε από αυτή την υπεύθυνη και ώριμη στάση κράτους και λαού, με πολύ καλά επιδημιολογικά αποτελέσματα αφού καταφέραμε να ευθυγραμμίσουμε την καμπύλη, κάτι που αναγνωρίστηκε διεθνώς αφού η μικρή Κύπρος έγινε σημείο αναφοράς ακόμα στους New York Τimes με ένα επαινετικό άρθρο τους, στις 22 του Απρίλη.

Επίσης σημαντικό είναι ότι σε πρόσφατη έρευνα οι ξένοι επενδυτές στην Κύπρο δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τα κυβερνητικά μέτρα και τους χειρισμούς μέχρι σήμερα. 

5. Αναπόφευκτα στα μάτια της κοινής γνώμης, η επόμενη μέρα μετά την καραντίνα φοβίζει, φέρνοντας στη μνήμη την οικονομική κρίση του 2013, στην αντιμετώπισή της οποίας ο λαός κλήθηκε να συμβάλει με σημαντικές θυσίες.Συγκρίνοντας ωστόσο, την οικονομική κρίση του 2013 με την σημερινή οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, διαπιστώνει κανείς ότι η κρίση του 2013 είχε τοπικό χαρακτήρα εφόσον αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την Κύπρο, ενώ η σημερινή οικονομική κρίση έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Επιπρόσθετα, η κρίση του 2013 αφορούσε περισσότερο τις δομές της Κυπριακής οικονομίας που έπρεπε να διορθωθούν ενώ σήμερα η κρίση αφορά τους περισσότερους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού  συνεπεία της κατακόρυφης μείωσης της κατανάλωσης, και όχι μόνο βέβαια,  εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

6. Σήμερα ευτυχώς, η χώρα μας με την συνετή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση, σε αντίθεση με την Κύπρο του 2013, βρίσκεται σε θέση με τα διαθέσιμα πλεονάσματά της, να παρέχει στήριξη στους εργαζόμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει τα εργαλεία στις πλέον, πιο υγιείς τράπεζες,  ενισχύοντας την ρευστότητα τους, να  βοηθήσουν τους βιώσιμους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε αποδεδειγμένη εγκεκριμένη επιστημονική θεραπεία ούτε και εμβόλιο, αλλά η επιστήμη δεν έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, και σε κάποια στιγμή, σύντομα ελπίζω, θα δοθεί και η απάντηση της ιατρικής, καθορίζοντας έτσι και την διάρκεια και επομένως τον χρονικό χαρακτήρα της σημερινής κρίσης. 

7. Η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μακροπρόθεσμα μέτρα για την παροχή επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων, για να μπορέσουμε να κάνουμε επιτυχώς RESTART στην οικονομία μας.

8. Είναι γεγονός ότι το 2013 χρειαζόμασταν  «εύκολο» χρήμα γιατί ήταν θέμα επιβίωσης της χώρας και του λαού μας. Πλέον ας είναι αυτή η κρίση η ευκαιρία αλλά και μια πρόκληση για την Κύπρο, εκμεταλλευόμενη το στρατηγικό πλεονέκτημα της σωστής διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας μέχρι αυτή τη στιγμή, για να δημιουργηθούν πιο σταθερές και ισορροπημένες βάσεις για πραγματική πρόοδο, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και για να προσελκύσουμε πιο ποιοτικές και πιο διαρκείς επενδύσεις. Να γίνουμε δηλαδή συμμέτοχος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. 

9. Για την επόμενη μέρα της πανδημίας η λέξη κλειδί τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κρατική μηχανή είναι η Προσαρμογή. Όπως είπε και ο Δαρβίνος, επιβιώνει όχι ο εξυπνότερος ή ο δυνατότερος αλλά αυτός που έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί. Και η ικανότητα αυτή είναι μια μορφή ευφυίας. Έχει αποδεδειγμένα αλλάξει άρδην ο τρόπος επικοινωνίας μας. Όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αλλαγές, όποιος πιαστεί στον ύπνο, θα χάσει το τρένο εκ των πραγμάτων. Πιστεύω ότι Προσαρμογή στα νέα δεδομένα της εποχής της πανδημίας σημαίνει ένα πράγμα: Τεχνολογία.
Οι επιχειρήσεις αλλά και η κρατική μηχανή οφείλουν να προοδεύουν και να εξελίσσονται συγχρονισμένα με την τεχνολογία.

10. Έχει πλέον αλλάξει συθέμελα ο τρόπος και οι ανάγκες επικοινωνίας των οργανισμών και των επιχειρήσεων είτε για την παρουσίαση των προϊόντων τους ή την διεξαγωγή του εμπορίου και των δραστηριοτήτων τους. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο και τις ανάγκες επικοινωνίας της κρατικής μηχανής με τους πολίτες σε όλο το φάσμα της κρατικής λειτουργίας.  Οι τεχνολογικές λύσεις αποτελούν το βασικό εργαλείο και εφόδιο για την νέα πραγματικότητα και είναι οι οργανισμοί που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, που θα κατορθώσουν να παραμείνουν βιώσιμοι και στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: 

Προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγεία των λουομένων για τον Δήμο Αγίας Νάπας

Στην Επ. Οικονομικών το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Έντεκα ασθενείς με κορωνοίο στο Νοσοκομείο Αναφοράς
 

Keywords
Τυχαία Θέματα