Δεν μπορεί να συνεχιστεί η επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα

Τη βαθιά ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, εξαιτίας των πολλών και έκτακτων μέτρων περικοπών και φορολόγησης που επιβάλλονται και που βαραίνουν πιο πολύ τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, εκφράζουν οι διοικητικοί δικαστές της χώρας.

Επισημαίνουν ακόμα φαινόμενα υποτιμήσεως της δικαστικής διαδικασίας, εκδηλώνοντας μέσω ψηφίσματος της τακτικής γενικής τους συνελεύσεως ότι «με επίκληση το στόχο της «επιτάχυνσης» θα τεθούν νέα

εμπόδια προσβασιμότητας των οικονομικά ασθενέστερων ιδίως πολιτών στα δικαστήρια, θα συρρικνωθεί περαιτέρω ο δικαστικός έλεγχος, και θα προωθηθούν νέες ενδικοφανείς διαδικασίες».

Οι αντιδράσεις της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών έρχονται δύο μόλις εβδομάδες μετά την παρόμοια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία υπογράμμιζε ότι «το καθεστώς των Μνημονίων που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα οδηγεί πλέον σε αδιέξοδο», με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών «να έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας».

Οι δικαστές, μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστηρίων, σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχασε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Και θεωρούν πως οι δραματικές, όπως λένε, περικοπές μισθών και συντάξεων, η απαξίωση της στέγης και της αγροτικής γης, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της Πρόνοιας και η ανεργία που καλπάζει «συνδυάστηκαν με μια σχεδιασμένη πρωτοφανή υποβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων».

Σήμερα, τονίζουν, η προσφυγή ειδικά στο διοικητικό δικαστήριο είναι απρόσιτη για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

«Υπέρμετρα παράβολα, αδικαιολόγητα δικονομικά βάρη, ενδικοφανείς διαδικασίες συνδυάζονται με τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και δημιουργούν συνθήκες δικονομικής ασφυξίας στους πολίτες».

Ως αιτίες της βραδύτητας της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναδεικνύει τις αιτίες της βραδύτητας της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης. Είναι πρωτίστως την κοινωνική ανισότητα, την άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, την αναντιστοιχία των κοινωνικών παροχών με το επίπεδο της προόδου, και ακολούθως την πολυνομία, την κακή νομοθέτηση, τη γραφειοκρατία και, τέλος, την υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Μέσω του ψηφίσματός τους, οι Έλληνες διοικητικοί δικαστές επισημαίνουν ακόμα ότι:

Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η θέσπιση «έκτακτων» μέτρων που κατατείνουν σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.Δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Και ζητούν, τέλος, την αναβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την άρση των υπέρμετρων κωλυμάτων προσβάσεως στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα