Δεν περνάει τροποποίηση Συντάγματος χωρίς ΔΗΣΥ–Νέα σύσκεψη

Τροποποίηση του Συντάγματος, όπως προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας στη γνωμάτευσή του για το ζήτημα της «ορφανής» έδρας στη Βουλή, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την έγκριση και του ΔΗΣΥ.

Για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, χρειάζεται η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, δηλαδή 38 θετικές ψήφοι.

Ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ πάντα, συνασπιστούν για

να τροποποιηθεί το άρθρο 66 του Συντάγματος, όπως προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, για μια μόλις ψήφο.

Ως εκ τούτου, με βάση την εκφρασθείσα θέση του ΔΗΣΥ, την οποία δημοσιοποίησε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τετάρτη (9/5), προκύπτει και πάλι αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης (9/5) στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή αντίγραφο της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.

Στη σχετική επιστολή, πέραν της γνωματεύσεως του Γενικού Εισαγγελέα, καλούνται τα κόμματα να ενημερωθούν και να προβληματιστούν εν όψει νέας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών στο Υπουργείο Εσωτερικών, εντός των επόμενων ημερών.

Εξάλλου, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής την Παρασκευή (11/5), στις 11:00 το πρωί.

Πάντως, όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, ως θέση αρχής, τοποθετούνται υπέρ της διατήρησης της έδρας στην Αλληλεγγύη.

Το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι μελετά τη γνωμάτευση και αναμένουν τις εξελίξεις για να τοποθετηθούν.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας, την Πέμπτη (10/5), εξέδωσε νέα ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η ασφαλέστερη νομικά οδός προσπέλασης του προβλήματος που έχει προκύψει, είναι η προσθήκη στο Άρθρο 66 του Συντάγματος ρητής πρόνοιας, η οποία να αναφέρεται στην περίπτωση κατανεμηθείσας αλλά “μη καταληφθείσας” έδρας».

Την ίδια ώρα, απαντά εμμέσως στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, λέγοντας: «Ξενίζουν οι εκφρασθείσες αντίθετες απόψεις με το επιχείρημα ότι επειδή το Σύνταγμα είναι η ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει ή δεν μπορεί να τροποποιείται για τέτοια ζητήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα