Δια βοής ηγέτης της ΔΗΠΑ ο Καρογιάν – Όσα είπε στην πρεμιέρα

Δεν θα είναι ηγέτης παλιάς κοπής είπε ο Μάριος Καρογιάν στην ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Παράταξης

Με μεταβατικές μέχρι το εκλογικό συνέδριο, καταστατικές διατάξεις και δια βοής μετά από πρόταση, αναδειχθέντα Πρόεδρο τον Μάριο Καρογιάν, συστάθηκε με ιδρυτική διακήρυξη η Δημοκρατική Παράταξη.

Αποδεχόμενος την εισήγηση να αναλάβει τα ινία της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Μάριος Καρογιάν είπε πως δεν θα είναι ηγέτης παλιάς κοπής, αλλά ίσος μεταξύ ίσων, που έχουν κοινό στόχο και όραμα το μέλλον του τόπου και την επανατοποθέτηση του ανθρώπου στο κέντρο της πολιτικής

ζωής. Ταυτόχρονα ο κ. Καρογιάν έτεινε χέρι συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το εσωτερικό μέτωπο και να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων στη διαχείριση του Κυπριακού και των κρίσιμων θεμάτων.

Ο κ. Καρογιάν διευκρίνισε ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν τοποθετείται ούτε στη συμπολίτευση, ούτε στην αντιπολίτευση. «Μας ενδιαφέρει να πάει μπροστά ο τόπος πρόσθεσε, αναφέροντας πως όταν η Κυβέρνηση υιοθετεί και εφαρμόζει πολιτικές που ωφελούν τον τόπο και την άνθρωπο, θα την επικροτούμε», συνέχισε προσθέτοντας πως όταν οι κυβερνητικές πολιτικές δεν ωφελούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, είτε πρόκειται για το Κυπριακό, είτε την οικονομία, είτε την εσωτερική διακυβέρνηση θα μας βρίσκει απέναντι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η παρούσα κατάσταση, η συνέχιση του στατους κβο δεν μπορεί να συνεχίσει και σίγουρα δεν λειτουργεί προς όφελος της πλευράς μας, πρόσθεσε ότι οι ΠτΔ, όλοι οι διαπραγματευτές της Ε/κ πλευράς έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους και διεκδίκησαν, με τα δεδομένα της εποχής, το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Περαιτέρω ανέφερε ότι στην πορεία των προσπαθειών πετύχαμε κάποια θετικά στοιχεία, δεχθήκαμε συμβιβασμούς, κάναμε παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, στο παρόν στάδιο επιβάλλεται σε βάθος ουσιαστική και ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων και χάραξη πορείας που θα αποτρέπει την εφαρμογή από την Άγκυρα σχεδίων που θα οδηγούν είτε στη «Ταϊβανοποίηση» των κατεχομένων είτε στην κατ’ουσία πλήρη ενσωμάτωση τους στην Τουρκία.

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα επιβάλλεται ο καθορισμός των ορίων σε κάθε διαπραγματευτικό κεφάλαιο χωριστά αλλά και συνολικά στα οποία θα μπορούσε να καταλήξει η πλευρά μας προκειμένου να επιτευχθεί λύση εντός των παραμέτρων των ΗΕ.

Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμα ότι ο όρος Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ίσως η πλέον ταλαιπωρημένη έννοια αφού, από την εισαγωγή του όρου στη συζήτηση του κυπριακού προβλήματος, διήλθε πολλών αναλύσεων, επεξηγήσεων και ερμηνειών, αφού στόχος όλων ήταν πολλές φορές να την φέρουν στα μέτρα τους, είτε για να την εξιδανικεύσουν είτε για να την δαιμονοποιήσουν.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η συζήτηση για την ΔΔΟ θα πρέπει να προσμετρά και να ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες. Παρατήρησε πως το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον αποτελεί πλήρες μέλος της Ε.Ε με ό,τι δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ούτε και να θεωρηθεί ως δευτερευούσης σημασίας, αφού σε διαφορετική περίπτωση όποια λύση εξευρεθεί που να μετεξελίσσει την μορφή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδιακή θα είναι κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου και θα δημιουργεί σειρά σοβαρών επιπλοκών.

«Για εμάς, η ΔΔΟ δεν είναι σημαία αλλά γίνεται αποδεκτή κατ’ οικονομίαν ως οδυνηρός συμβιβασμός της πλευράς μας προκειμένου να επιτευχθεί μία έντιμη λύση του Κυπριακού. Αποτελεί το πλαίσιο της λύσης που έχει τύχει της επιδοκιμασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στο οποίο θα προστεθούν επιμέρους στοιχεία το οποία στο σύνολο τους θα συνθέτουν το σχέδιο λύσης», συνέχισε.

Είπε ακόμα ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα ξένης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979 και 8ης Ιουλίου 2006 (ΔΔΟ) και στην απόφαση του κυπριακού ελληνισμού για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, (απερρίφθη το σχέδιο όχι η ΔΔΟ).

Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμα ότι το κατατεθέν πλαίσιο του ΓΓ ΟΗΕ με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αποτελεί καλή βάση συζήτησης.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, που ανέγνωσε ο Γιάννος Λακκοτρύπης, αναφέρεται ότι αυτή ιδρύεται για να καλύψει το πολιτικό κενό που έχει διαμορφωθεί στον κεντρώο χώρο, λόγω της επικράτησης ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων που αναιρούν τον μετριοπαθή, συνθετικό, διαλεκτικό και υπεύθυνο χαρακτήρα του πολιτικού κέντρου, υποκαθιστώντας τον με τα ετερόκλητα, προσωποπαγή, αλλοπρόσαλλα και παρωχημένα στοιχεία του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και για να στεγάσει και να εκφράσει τους μετριοπαθείς, τους μετρημένους, τους νηφάλιους, τους ψύχραιμους και τους ορθολογικούς πολίτες που δεν πιστεύουν στις στείρες αντιπαραθέσεις, που απορρίπτουν τον φανατισμό, που δυσανασχετούν με την ανευθυνότητα, που διαφωνούν με την προσωπολατρία, που δεν αποδέχονται την πατριδοκαπηλία, που δεν ανέχονται την καλλιέργεια της διχόνοιας, του διχασμού και του μίσους.

Ο εκ των ιδρυτικών στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης του 1976 (την οποία ίδρυσε ο Σπύρος Κυπριανού), Αντώνης Μελάς είπε ότι η Δημοκρατικής Παράταξη που ίδρυσε το 1976 ο Σπύρος Κυπριανού με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέσα στις στάχτες της εισβολής αναγεννάται σε μια σύγχρονη, δημοκρατικά εμπλουτισμένη παράταξη του 2018.

Τον Μάριο Καρογιάν πρότεινε για την ηγεσία της παράταξης ο Γιάννης Ιωάννου, που είπε πως ο προτεινόμενος ως ίσος μεταξύ όλων θα εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ προς όφελος του ανθρώπου και του τόπου.

Το έμβλημα του Κινήματος απεικονίζει τα αρχικά Δ και Π, με το Π σχηματοποιημένο με ανθρώπινη φιγούρα και ένα πυρσό. Ο πυρσός μαζί με τον ανθρώπινο παράγοντα, που εμφανίζονται στο έμβλημα, παραπέμπουν σε δυο στοιχεία που συνυπάρχουν από την αρχαιότητα, την φωτιά και τον άνθρωπο.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα