Διευκρινήσεις για τα προσωπικά δεδομένα ενόψει προεκλογικών εκστρατειών

Κοντοζυγώνουν οι βουλευτικές του Μάη και κόμματα ήδη έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν τους υποψήφιους βουλευτές για τα ψηφοδέλτιά τους.

Ενόψει των εκλογών τόσο οι πολίτες όσο και οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανονισμούς ούτως ώστε οι προεκλογικές εκστρατείες μέσω μηνυμάτων και κλήσεων να μην παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα.

Το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παραθέτει οδηγίες για την αποστολή μηνυμάτων και κλήσεων πολιτικού περιεχομένου από υποψήφιους.

Αρχικά, για την αποστολή μηνυμάτων και τη διενέργεια κλήσεων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,

απαιτείται να έχει ληφθεί η συγκατάθεση των παραληπτών/κληθέντων.

Επιτρέπεται η αποστολή μηνυμάτων και η διενέργεια κλήσεων σε πελάτες με την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα αντίταξης με εύκολο τρόπο και ατελώς κατά τη συλλογή των στοιχείων, καθώς και σε κάθε μήνυμα, σε περίπτωση που ο χρήστης αρχικά δεν είχε διαφωνήσει σε αυτή τη χρήση.

Κατ’ αναλογία τα κόμματα μπορούν να αποστείλουν μηνύματα στα εγγεγραμμένα μέλη τους υπό τις πιο πάνω προϋποθέσεις, αλλά οι υποψήφιοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καταλόγους με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, αριθμούς φαξ κ.λ.π. τους οποίους έχουν συλλέξει στα πλαίσια άσκησης δημόσιας εξουσίας, ή άσκησης καθηκόντων σε προηγούμενες θητείες τους, ή από πελάτες τους σε άλλες ασχολίες ή επαγγέλματα τους, καθώς τα άτομα που περιλαμβάνονται σε τέτοιους καταλόγους δεν θεωρούνται «πελάτες» σύμφωνα με την έννοια του πιο πάνω άρθρου.

Οι αποστολείς θα πρέπει σε όλα τα μηνύματα πολιτικού περιεχομένου που αποστέλλουν να παρέχουν στους παραλήπτες των μηνυμάτων διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αριθμό χωρίς χρέωση ώστε να δίνουν την δυνατότητα διαγραφής χωρίς χρέωση. Σε κάθε μήνυμα που αποστέλλεται θα πρέπει να αναγράφονται οδηγίες που να εξηγούν στον παραλήπτη πως μπορεί να ζητήσει τον τερματισμό της λήψης των μηνυμάτων.

Επιπλέον στις οδηγίες που παρέθεσε το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων, υπάρχουν διευκρινήσεις και για όλες τις περιπτώσεις πολιτικής επικοινωνίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις πολιτικής επικοινωνίας η συγκατάθεση θα πρέπει:

- να αποτελεί συγκεκριμένη και ρητή ένδειξη βουλήσεως, με δήλωση ή με σαφή θετική
ενέργεια,

- να λαμβάνεται αφού το υποκείμενο των δεδομένων έχει ενημερωθεί,

- να είναι ελεύθερη,

- να μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή,

- να μπορεί να αποδειχθεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας ότι έχει ληφθεί.

Νοείται ότι η συγκατάθεση θα πρέπει να λαμβάνεται από τον ίδιο τον κάτοχο του αριθμού ή της διεύθυνσης και όχι από τρίτους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΗΣΥ: Κλείδωσε το ψηφοδέλτιο - Δείτε τις υποψηφιότητες ανά Επαρχία (ΦΩΤΟΣ) Η Δημοκρατική Παράταξη ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο για Λάρνακα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διευκρινήσεις,diefkriniseis