Διερευνάται το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας

ΑΠΟ ΣΗΨΑΙΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΕΠΗΛΘΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ 35ΧΡΟΝΗΣ
Υπό διερεύνηση βρίσκεται η υπόθεση που αφορά τον θάνατο 35χρονης ομογενούς γυναίκας χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η άτυχη γυναίκα νοσηλευόταν από τις 15 Φεβρουαρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Η αποθανούσα υπεβλήθη σε εγχείρηση στομάχου και υπέστη επιπλοκές, που την οδήγησαν να νοσηλευτεί δύο φορές στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.Κατά την τελευταία εισαγωγή της, νοσηλευόταν σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως

αναφέρθηκε και χθες σε ρεπορτάζ του SigmaLive, οι οικείοι της 35χρονης προέβησαν σε καταγγελία μέσω δικηγόρου στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού, το οποίο και διερευνά από το βράδυ της Τρίτης την υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας, λαμβάνοντας αριθμό καταθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες, διενεργήθηκε νεκροψία επί της σορού, από τους ιατροδικαστές Μάριο Ματσάκη εκ μέρους της οικογενείας και Ελένη Αντωνίου εκ μέρους της Δημοκρατίας.

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας Αλέξης Αλεξάνδρου, ο οποίος ανέφερε τι του μετέφερε ο Μάριος Ματσάκης από το προκαταρκτικό πόρισμα της νεκροψίας. Σύμφωνα με τον κ. Ματσάκη, ο θάνατος προκλήθηκε από αναισθησιολογικό ζήτημα.

Εισρόφησε υγρά
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο δικηγόρος, η αποθανούσα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης και κατά την αναισθησία της, εισρόφησε υγρά, τα οποία της προκάλεσαν πνευμονία και μετέπειτα τη σηψαιμία, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο δικηγόρος της οικογένειας, έθεσε δύο ερωτήματα, τα οποία αναμένεται να απαντηθούν, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και η μελέτη του ιατρικού φακέλου της 35χρονης. Αυτά τα ερωτήματα είναι, πρώτον, για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν τα υγρά που προκάλεσαν την πνευμονία, και, δεύτερον, γιατί δεν αποφεύχθηκε η εισρόφηση των υγρών.

Πάντως, η ιατροδικαστής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελένη Αντωνίου, ανέφερε ότι ο θάνατος προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, συνεπεία σηψαιμίας, που προήλθε μετεγχειρητικά. «Είναι δύσκολες επεμβάσεις τέτοιου είδους και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ιατροδικαστής.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση
Λαπαροσκόπηση είναι η εξέταση των ενδοκοιλιακών και πυελικών οργάνων με ειδικό ενδοσκόπιο (λαπαροσκόπιο) που εισέρχεται στην κοιλία μέσω μικρής τομής ακριβώς κάτω από τον αφαλό, ενώ το λαπαροσκόπιο φέρει μια πηγή φωτός για να φωτίζει το εσωτερικό της κοιλίας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

Οι οπτικοί φακοί του λαπαροσκοπίου συνδέονται με βιντεοκάμερα, έτσι ώστε να μπορεί ο χειρουργός να βλέπει τα ευρήματα σε οθόνη τηλεόρασης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ή ακόμη και εγγραφής της όλης επέμβασης σε βίντεο ή DVD.

Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη διάνοιξης της κοιλίας (που ονομάζεται λαπαροτομία). Η λαπαροσκόπηση εκτελείται από χειρουργούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες γι’ αυτήν την επέμβαση. Μπορεί να χρειάζονται δύο ή τρεις επιπλέον τομές στην κοιλία για την εισαγωγή των εργαλείων, με τα οποία θα γίνει η εκάστοτε επέμβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα