Δηλώσεις Νουρή-ΠΔΣ για αποκαλύψεις Σιγμα περί κυκλώματος δικηγόρων-μεταναστών

Στο Λονδίνο βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος ερωτήθηκε για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ που αφορά κυκλώματα δικηγόρων και μεταφραστών που εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του ΣΙΓΜΑ στο Λονδίνο, ο Νίκος Νουρής είπε ότι «μπορεί να μην γνωρίζει ακριβώς τις συναλλαγές που γίνονται αλλά έχει σαφέστατες ενδείξεις για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό»

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα δικηγόρων και μεταφραστών κερδοσκοπούν σε βάρος μεταναστών(ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΥΠΕΣ θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά υπάρχουν κι άλλες ενέργειες που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ακόμη ότι τελευταίως έγινε καταγγελία για συγκεκριμένο δικηγόρο ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά όπως είπε ο ΥΠΕΣ δεν έτυχε της ανάλογης μεταχείρισης.

Για το θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι.

«O Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για να ενεργήσει πρέπει να είχε συγκεκριμένα άτομα και καταγγελίες καθώς και ονόματα φερόμενων εμπλεκόμενων σε κινήματα δικηγόρων.Με ένα  δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που αναφέρεται προφανώς σε κάποιους δικηγόρους ότι εμπλέκονται σε κυκλώματα, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε»

Στο παρελθόν ζητήσαμε από κάποιες αρμόδιες αρχές να μας ενημερώσουν σχετικά με αριθμούς. Για το δημοσίευμα του Sigma δόθηκαν οδηγίες να σταλούν στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΔΣ του κ. Τριανταφυλίδη. Ζητώ από τον ΥΠΕΣ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από τον Πρωτοκολλητή  Διεθνούς Προστασίας να δοθούν κάποια στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων  (περίπου 7 500 χιλιάδες)  και ποιοι δικηγόροι/δικηγορικά γραφεία χειρίζονται τον αριθμό αυτό.

«Αν έχουμε επιπλέον στοιχεία για άγραν πελατών, που είναι πειθαρχικό παράπτωμα,  αλλά γενικά και αόριστα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Δεν κωφεύουμε αλλά θα ενεργήσουμε πάντα στο πλαίσιο του νόμου. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην γίνεται αναφορά στο σύνολο των δικηγόρων. Για αυτές τις υποθέσεις από το σύνολο των 4500 ένας πολύ μικρός αριθμός εξειδικεύεται στα θέματα αιτητών ασύλου», είπε.  

Αν καταδικαστεί κάποιος δικηγόρος για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας μπορεί να επιβληθούν ποινές, από στέρηση της άδειας μέχρι και επίπληξη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κληρίδης μίλησε για αδυναμία διεκπεραίωσης χιλιάδων σχετικών υποθέσεων. «Είναι αδύνατο ενώπιων ενός δεκαμελούς δικαστηρίου να δικεπεραιωθούν με ρυθμούς ικανοποιητικούς  για να καταπολεμήσουμε αυτή την μάστιγα που ξέρουμε από πού προέρχεται και έχει πολιτικά κίνητρα από την Τουρκία».

Ως Παγκύπριος δικηγορικός Σύλλογος εισηγηθήκαμε διορισμό ικανού αριθμού δικηγόρων με πείρα για 1-2 χρόνια που να διεκπεραιώνει αυτές τις υποθέσεις παράλληλα με το δικαστήριο. Επιπρόσθετα θα έπρεπε, όπως είπε,  να εισαχθεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως εκδίκασης υποθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα