Δηλώσεις...για την Koινή Δήλωση

Tις θέσεις τους από το πάνελ της εκπομπής "Μεσημέρι και Κάτι" του Σίγμα παρουσίασαν μετά την Κοινή Δήλωση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρεκλάς και ο νομικός Σίμος Αγγελίδης. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του τελευταίου, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των συνομιλιών, επικαλείται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Αναλυτικότερα, ο νομικός

και στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών, Σίμος Αγγελίδης είπε πως όλοι ανεξαρτήτως θέλουν λύση. Η διαφορά είναι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λύσης. «Ο καθένας ενδέχεται να εγκρίνει ή να απορρίψει το τελικό σχέδιο για τους δικούς του λόγους» είπε.

Ο κ.Αγγελίδης μίλησε για υποκειμενικά και αντικειμενικά κριτήρια. Τα αντικειμενικά, συμπληρωσε, είναι αυτά που η ίδια η λύση περιέχει.

Αποκάλυψε στη συνέχεια, ότι ναι μεν να μην υπάρχει κακόπιστη κριτική αλλά, ακόμη και ο Πρόεδρος επικαλείται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο για να πει ότι αν πάμε να προτείνουμε κάτι που υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση, ο κόσμος θα το απορρίψει και πως ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε αυτό το σχέδιο, που ξέρουμε, ότι θα απορριφθεί από τον κόσμο.

Αναμενόμενο το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης

Νωρίτερα, η τέως Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, υποστήριξε πως το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης, ήταν αναμενόμενο. «Είναι περιγραφικό, πολύ σύντομο, δεν μπαίνει στην ουσία, δεν περιγράφει την οποιαδήποτε πρόοδο έχει επιτευχθεί στα κεφάλαια, ούτε σε αριθμό συγκλήσεων». Το μόνο καινούριο που βλέπω, πρόσθεσε, είναι το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη θα του ζητήσουν να εντατικοποιήσει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των επόμενων μηνών.

Η κ.Μαρκουλλή υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Επομένως δε θα έχουμε γεφυρωτικές προτάσεις ούτε προσπάθειες παρέμβασης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

"Θέατρο" η αποχώρηση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρεκλάς παραδέχτηκε ότι εάν κατέληγαν οι ηγέτες σε συμφωνία επ’ αυτών των σοβαρών θεμάτων, είτε περιουσιακού είτε ασφάλειας, τότε η δήλωση και η συμφωνία θα ήταν ενώπιον μας. Είναι καθαρό ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και ότι φτάσαμε σε κρίσιμη καμπή είπε, δηλώνοντας θετικός με πιθανή παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη λύση. Μακάρι να υπάρχει έντονη και ενεργός η παρέμβαση του Γ.Γ., είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τάχθηκε κατά της αποχώρησης του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ από τη Σύσκεψη Αρχηγών, κάνοντας λόγο για «θέατρο». Παρατηρείται προσπάθεια παραμόρφωσης της έννοιας των συντελούμενων, με το όλο θέμα να ανάγεται σε μία θλιβερή προσπάθεια επίδειξης αγωνιστικού πνεύματος, κομματικών διασυρμών και κομματικής δικαίωσης, είπε.

"Όποτε πλησιάζει μια στιγμή που έρχεται μια λύση με προοπτική, βλέπουμε να ξεκινά αυτή η προσπάθεια και να στήνεται το σκηνικό του Μπούργκενστοκ. Εδώ είναι τραγωδία. Με φοβίζει αν επικρατήσει εθνικισμός και φανατικές τάσεις στην Κύπρο", σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα