Δημογραφικό: Ξένοι εργάτες εγκαταλείπουν την εργασία τους και αιτούνται άσυλο

Η ad hoc Επιτροπή για Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος εξέτασε κατά τη σημερινή της συνεδρία τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους ξένους εργάτες, κυρίως στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, που αποχωρούν από την εργασία τους και αιτούνται πολιτικό άσυλο.



Ο Πρόεδρος της ad hoc Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι επιτροπή είδε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τους ξένους εργάτες σε γεωργικές και

κτηνοτροφικές μονάδες. Όπως είπε, ενώ έρχονται με βίζα την οποία εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία για εργασιακούς σκοπούς, στη συνέχεια μετατρέπονται σε αιτητές πολιτικού ασύλου.

Πρόσθεσε ότι όλο αυτό συμβαίνει επειδή προφανώς υπάρχουν συγκεκριμένα κυκλώματα που συνδέονται τόσο με πολιτικά κόμματα όσο και με δικηγορικά γραφεία, αλλά και με αρκετά τμήματα Υπουργείων που προωθούν τους ανθρώπους αυτούς να κάνουν αυτή τη διαδικασία. Αυτό όπως είπε, και ταλαιπωρεί υπερβολικά γεωργούς και κτηνοτρόφους και επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη με όλα αυτά τα επιδόματα. Ανέφερε επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι στη συνέχεια δουλεύουν στη μαύρη εργασία.

Όπως είπε, επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, γίνεται προσπάθεια η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να γίνει με την παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, αρμόδιων Υπουργών και αρμοδίων τμημάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι δημιουργείται πρόβλημα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους αφού επωμίζονται έξοδα για να φέρουν αυτούς τους εργάτες στην Κύπρο και στη συνέχεια τους εγκαταλείπουν και αναγκάζονται να ψάχνουν για εργατικό δυναμικό.

Είπε επίσης ότι πρόβλημα δημιουργείται και στις υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης αφού έχουν να διαχειριστούν αρκετές αιτήσεις ασύλου. Ταυτόχρονα, είπε, τέθηκε και το θέμα της παράνομης εργοδότησης αιτητών πολιτικού ασύλου χωρίς να καλύπτονται από οποιαδήποτε ασφάλιση.

«Πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας από πλευράς αστυνομίας και αρμοδίων υπηρεσιών, στην πάταξη της παράνομης εργοδότησης, αλλά και στην γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και των προσφυγών μετά την απόρριψη», είπε.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1959, οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αιτηθεί πολιτικού ασύλου, γεγονός που εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι οξύνοντας το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο και καταστροφικό να έρχονται αρχικά ως οικονομικοί μετανάστες με κανονικές άδειες εργασίας από μη εμπόλεμες χώρες όπως Αίγυπτο, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Ινδία κλπ και αμέσως να αιτούνται πολιτικό άσυλο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στον αγροτικό τομέα όπου απασχολείται η πλειοψηφία των ξένων εργατών.
Ενώ οι πλείστες αυτών των αιτήσεων απορρίπτονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε, η διαδικασία των εφέσεων τους στο πολιτικό Δικαστήριο παίρνει πολλά χρόνια.

Κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία να δώσουν νομική λύση ούτως ώστε να υπερπηδηθεί αυτό το μεγάλο εμπόδιο της Σύμβασης της Γενεύης για να διευκολυνθεί τόσο η λειτουργία των Υπηρεσιών του κράτους αλλά και να διαχωρίσουν και να βοηθήσουν τους πραγματικούς αιτητές πολιτικούς ασύλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα