Δημοψήφισμα: Στο "χέρι" της Τουρκίας η ΕΕ

Στο «χέρι» έχει την ΕΕ η Τουρκία, κάτι που αναγκάζει τους ηγέτες της πρώτης να επιδιώκουν τη διατήρηση -σχετικά- καλών σχέσεων με την Άγκυρα, ακόμη κι αν ο "Σουλτάνος" συγκεντρώσει τη δύναμή του μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής και κατ' επέκταση περιορίσει τη δημοκρατία.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο λέκτορας των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός, εκτίμησε ότι μετά

το δημοψήφισμα θα εδραιωθεί ο ρόλος του Ερντογάν και θα περιοριστεί η αντίθετη φωνή.

Εξίσου σημαντική παρατήρηση του λέκτορα σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο της χώρας, είναι το γεγονός ότι τα «σπλάχνα» της τουρκικής κοινωνίας χαίρονται όταν ακούνε τον Πρόεδρο τους να κλιμακώνει τη ρητορική του κατά της ΕΕ. Ο ίδιος ο Σουλτάνος, αδιαμφισβήτητα, έχει αντιληφθεί την εν λόγω στάση που τηρούν οι πολίτες της Τουρκίας και την «εκμεταλλεύεται» δεόντως, προχωρώντας σε καυστικές δηλώσεις κατά της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΕ είναι πρόθυμη να διατηρήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα μετά από ενδεχόμενη συσσώρευση εξουσιών στον Σουλτάνο, ο Διεθνολόγος εξήγησε στην ιστοσελίδα μας με ποιον τρόπο έρχεται να «δέσει» το ζήτημα του μεταναστευτικού.

Όπως αναφέρει, αυτό που επιθυμούν από την Άγκυρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνεργασία. "Θέλουν να είναι συνεργάσιμη… Ας μην ξεχνάμε πως μέσα από το μεταναστευτικό, η Τουρκία κρατά την ΕΕ «στο χέρι»", εξηγεί.

Η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι «ανέφικτη», όπως την χαρακτηρίζει ο Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο και έχει κλείσει μόλις ένα από τα ενταξιακά της κεφάλαια.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά, ο Λέκτορας των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εκτίμησε πως η Κύπρος δεν θα βιώσει δραματικές αλλαγές στο Κυπριακό ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να δούμε διαφοροποίηση της κατάστασης μετά από ένα χρόνο, ένεκα και των προεδρικών εκλογών.

Μιλώντας, επίσης, στο SigmaLive ο Ζήνωνας Τζιάρας, Λέκτορας Σπουδών Ασφάλειας και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο UCLAN Cyprus, τόνισε πως αν οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν μέσα από το δημοψήφισμα, ενδεχομένως ο Τούρκος Πρόεδρος να χρειαστεί τη στήριξη του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), γνωστό ως κόμμα των Γκρίζων Λύκων. «Θέλοντας να τους ικανοποιήσει, ίσως κρατήσει πιο σκληρή στάση στο Κυπριακό», εξηγεί ο Διεθνολόγος.

Ακόμη κι αν επιδιώξει να κάνει θετικά βήματα στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για τους Γκρίζους Λύκους αυτό θα είναι προδοσία, είπε χαρακτηριστικά ο δρ Τζιάρας. Διαβάστε την ανάλυση εδώ.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα