Διπλάσιος χρόνος επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) επιτυγχάνει η χρήση του Pembrolizumab (Keytruda) σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με Pemetrexed και Cisplatin ή Carboplatin ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Όπως κατέδειξε η μελέτη KEYNOTE-189, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο «The New England Journal of Medicine», με την προσθήκη του Pembrolizumab σε καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας ο κίνδυνος θανάτου και υποτροπής μειώθηκε στο μισό σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν

μόνο χημειοθεραπεία.

Η Δρ Leena Gandhi, διευθύντρια της θωρακικής ιατρικής ογκολογίας στο Κέντρου Καρκίνου Perlmutter του NYU Langone και επικεφαλής συγγραφέας του επιστημονικού άρθρου, επισημαίνει πως υπάρχει καλό επιστημονικό σκεπτικό για τον συνδυασμό Pembrolizumab με Pemetrexed και χημειοθεραπεία πλατίνης και πως τα νέα αυτά κλινικά δεδομένα εισηγούνται πλέον τον συνδυασμό αυτό ως νέο πρότυπο φροντίδας για τη θεραπεία πρώτης γραμμής των ασθενών με μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. «Στόχος μας είναι να παρατείνουμε τις ζωές ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της MSD Research Laboratories Δρ Roger M. Perlmutter, ο οποίος επισημαίνει ότι τα αδιαμφισβήτητα ευρήματα που δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά το ήμισυ στην ομάδα Pembrolizumab είναι σημαντικά όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για την ιατρική κοινότητα.

Το Pembrolizumab είναι η πρώτη ανοσοθεραπεία που επεκτείνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με μη-πλακώδη ΜΜΚΚΠ σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Η MSD εφαρμόζει εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης για τον καρκίνο του πνεύμονα και προωθεί πολλαπλές μελέτες με Pembrolizumab σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και ως μονοθεραπεία. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν 9.000 ασθενείς σε 15 κλινικές μελέτες, αξιολογεί το Pembrolizumab σε διαφορετικές συνθήκες και στάδια της νόσου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, προκαλώντας κάθε χρόνο περισσότερους θανάτους απ’ όσους ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού και του προστάτη μαζί. Ο ΜΜΚΠ είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου του πνεύμονα, που αφορά το 85% όλων των περιπτώσεων. Στις ΗΠΑ, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που διαγνώστηκαν σε οποιοδήποτε στάδιο καρκίνου του πνεύμονα υπολογίζεται στο 18%.

Keywords
Τυχαία Θέματα