Διπλό φονικό:Η εξήγηση για τα σημειώματα και η ληστεία-φόνος

Την επιστημονική άποψή τους εξέφρασαν από το στούντιο της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι δυο ειδικοί, αναφορικά με το διπλό φονικό του Στροβόλου.

Ο δρ.Ανδρέας Καπαρδής, Εγκληματολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, και ο Μάριος Κωνσταντίνου, Δικανικός Ψυχολόγος, αφού επεσήμαναν ότι τέτοιου είδους εγκλήματα δεν γίνονται συχνά και δεν σημαίνει ότι θα γίνονται, επιχείρησαν μια δεύτερη ανάγνωση στα όλα όσα

απασχολούν την κοινή γνώμη.

Διαβάστε επίσης: Διπλό φονικό: Πώς οργανώθηκε το μακελειό-Ποιος ο ρόλος ποιου

Από πλευράς του, ο δρ. Καπαρδής ανέφερε ότι, βάσει και της εμπειρίας του, σπάνια ληστείες καταλήγουν σε φόνο. Απ’ την άλλη, ο δρ.Κωνσταντίνου ανέφερε, αρχικά, ότι γονείς ρωτούν, με αφορμή αυτό το περιστατικό, αν χρειάζεται να αγχώνονται για την επιθετικότητα των παιδιών τους. «Αυτοί οι φόνοι δεν συμβαίνουν συχνά και γι’ αυτό συγκλονίζουν. Φοβόμαστε περισσότερο και χωρίς λόγο», είπε.

Πώς μια ληστεία εξελίσσεται σε φόνο;

Το φαινόμενο των ληστειών που καταλήγουν σε φόνους δεν είναι συχνό. Αυτό, όμως, δύναται να γίνει σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τις πλείστες φορές δεν επιτυγχάνεται ο στόχος.
Για παράδειγμα, αν ο ληστής βρει εμπόδιο και ξαφνικά ματαιωθούν τα σχέδιά του, τότε υπάρχει μια επιδεινωμένη αντίδραση. Οι ληστείες καταλήγουν σε φόνους, όταν ο ληστής δεν πετυχαίνει τον σκοπό του.

Διαβάστε επίσης: Διπλό φονικό: Το σφάλμα που «καταδίκασε» τις έρευνες (vid)

Οι πιθανοί λόγοι που κάποιος έχει το προφίλ αυτό, για να κάνει, δηλαδή, έναν φόνο μετά από ληστεία, είναι:

- Τα σχέδια βγήκαν απλά απ’ τον δρόμο τους
- Ένα άτομο να ήταν υπό την επήρεια ουσιών
- Κάποιος που έπεισε τον εαυτό του ότι θα πάρει τα λεφτά του ό,τι και να γίνει
- Κάποιος που πείστηκε ότι του αξίζουν αυτά τα λεφτά. Για παράδειγμα "θα κλέψω τον πλούσιο, γιατί μου αξίζουν αυτά τα λεφτά"
- Κάποιος που δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή όπως οι υπόλοιποι.

Γιατί κρατούσαν σημειώματα

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι εντοπίστηκε σημειωματάριο, στο οποίο καταγράφηκε το τι έγινε το μοιραίο εκείνο βράδυ στη Ζαλόγγου 7.
Σύμφωνα με τον δρ. Κωνσταντίνου, άτομα που το κάνουν αυτό, «τους αρέσει ίσως να λάβει προσοχή το έγκλημα που έκαναν και έτσι να το καταγράφουν, για να «ενθουσιαστεί» το άτομο. Υπάρχουν άτομα που τους αρέσει που ασχολούνται τα Μέσα μαζί τους και με αυτό που έκαναν. Κάποιες άλλες φορές, προσπαθείς να δεις τι ξέρει η Αστυνομία μέσα από τα Μέσα».

Διαβάστε επίσης: Βήμα προς βήμα όλες οι ανατροπές του διπλού φονικού

«Αν κάποιος καταγράφει τι είπε η Αστυνομία συγκεκριμένη ώρα, προσπαθείς να δεις αν η Αστυνομία, για παράδειγμα, τα βλέπει σωστά», συμπλήρωσε.

Ένας έμπειρος, σημείωσε ο δρ. Καπαρδής, μπορεί να το κάνει, έτσι ώστε μετά, στη δίκη, να υποστηρίξει ότι αυτά που έκανα είναι έτσι όπως τα έγραψα, κράτησα σημειώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα