ΔΗΣΥ-ΟΕΛΜΕΚ: Χρειάζονται αλλαγές στην εκπαίδευση

Στην κοινή διαπίστωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου κατέληξαν Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και ΟΕΛΜΕΚ, κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι χρειάζονται αλλαγές, απαιτούνται τομές, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις τέτοιες, ούτως ώστε να επαναφέρουν σε σωστή τροχιά τα πράγματα.

«Να

βελτιώσουμε τα αποτελέσματα πρώτα και πάνω απ` όλα των μαθητών μας, γιατί το ενδιαφέρον μας πρέπει να επικεντρώνεται πρώτα στους μαθητές και μετά στα υπόλοιπα και απ` εκεί και πέρα συμφωνήσαμε ότι θα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο, ούτως ώστε οι αλλαγές, που πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν τάχιστα, να είναι αποδεχτές όσο το δυνατό από το μεγαλύτερο πλέγμα που αφορά την εκπαίδευση στον τόπο μας”, πρόσθεσε.

Ενα από τα σημεία που συζήτησαν, είπε ο κ. Τορναρίτης, είναι το λύκειο και η μορφή του, για την οποία θεωρούν ότι άμεσα κάτι πρέπει να αλλάξει και “πρέπει να αλλάξει ριζικά”. “Το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει τη σημασία του. Η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, η ενίσχυση των μαθηματικών, η ενίσχυση των νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση των αρχαίων ελληνικών, είναι βασικά προαπαιτούμενα για να επαναφέρουμε σε σωστές ράγες την κατάσταση πραγμάτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν και θέματα που αφορούν τη στελέχωση των σχολείων, καθώς και θέματα που αφορούν τους συμβασιούχους καθηγητές.

«Είπαμε στην ΟΕΛΜΕΚ ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και θέμα μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Φτάνει να ενταχθεί η συγκεκριμένη συναπόφαση σε ένα συνολικό πλαίσιο αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση. Κατάλογος διοριστέων, αξιολόγησης αλλά και αλλαγές που αφορά το λύκειο», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι θέλει να στηρίξει το δημόσιο σχολείο.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι` αυτό και αναμένουμε στην πράξη να δούμε αυτή τη στήριξη του δημόσιου σχολείου, διότι όλοι οι επιφανείς άνδρες και γυναίκες σε αυτό τον τόπο, χθες και σήμερα, έχουν αποφοιτήσει από τις τάξεις των δημόσιων σχολείων της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι ως ΟΕΛΜΕΚ θέτουν δύο βασικές προτεραιότητες που είναι χρόνια προβλήματα.

«Το θέμα του ωρολογίου προγράμματος και ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ενιαίο λύκειο το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2000 έχει εξαντλήσει τον κύκλο του και έπρεπε να αλλάξει χθες, και δυστυχώς πάλι περιμέναμε τα καμπανάκια από το εξωτερικό για να ασχοληθεί πραγματικά και ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας με αυτό το θέμα. Θα αναμένουμε στις 23 Μαρτίου την πρόταση του Υπουργού. Μας δηλώθηκε ότι η πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι το Σεπτέμβριο να έχουμε ένα νέο ωρολόγιο και εμείς το ταχύτερο δυνατό προσδοκούμε σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό ωρολόγιο που θα δίνει ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σχολείο και θα αναβαθμίζει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσαν σήμερα από το ΔΗΣΥ να δεσμεύεται ότι έχει όλη την καλή διάθεση να εξασφαλίσει όλους τους συμβασιούχους οι οποίοι εργάζονται στην εκπαίδευση και να συζητήσει ακόμη και την εξασφάλιση όσων έχουν επιμορφωθεί στο πρόγραμμα προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης, να διοριστούν αυτοί και να αλλάξει το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση.

«Μιλήσαμε για τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, για τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων που πρέπει να αλλάξουν, να αναμορφωθούν, πρέπει να επανέλθει η τάξη μέσα στα δημόσια σχολεία και θίξαμε τα σοβαρά προβλήματα στην διοικητική στελέχωση των σχολείων που θα υπάρξουν το Σεπτέμβριο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και εκσυγχρονιστικά μέτρα και αξιολόγηση, κ.λπ., αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα σχολεία μας το Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ σε περιπτώσεις κακοποίησης μαθητών είτε και σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις έχει μια κάθετη, ξεκάθαρη θέση, ότι υπάρχει το Υπουργείο Παιδείας που πρέπει και να διατάξει την αναγκαία έρευνα και αν χρειάζεται να τεθούν και συνάδελφοι τους, για τους οποίους αποδεδειγμένα υπάρχουν εύλογες υποψίες, σε διαθεσιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα