ΔΝΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ υποψήφια για δεύτερη θητεία

Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαντικών παραγόντων, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ελπίζοντας ότι η υπόθεση Ταπί στη Γαλλία δεν θα επηρεάσει αρνητικά την υποψηφιότητά της.

"Ναι, είμαι υποψήφια για δεύτερη θητεία", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, μία ημέρα μετά την έναρξη της διαδικασίας

προκήρυξης της θέσης του επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, μιλώντας από το Νταβός όπου μετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Λαγκάρντ ανέλαβε τα ηνία του χρηματοπιστωτικού οργανισμού το 2011 στον απόηχο του σκανδάλου Ντομινίκ Στρος-Καν.

"Είχα την τιμή να λάβω την υποστήριξη παραγόντων μόλις άρχισε η διαδικασία", δήλωσε, την επομένη της έναρξης της υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή της, επισημαίνοντας κυρίως τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Κίνα.

Έξι μήνες πριν από τη λήξη της πρώτης πενταετούς θητείας της, η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ, που είναι ο κύριος μέτοχος του ΔΝΤ και η στήριξή του είναι απαραίτητη, συνηθίζουν να ανακοινώνουν τη θέση τους στο τέλος της διαδικασίας. Ανέφερε ωστόσο πρόσφατες ευνοϊκές δηλώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

"Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεντις, προάλλες στη δημόσια παρέμβασή του ήταν εξαιρετικά εγκωμιαστικές σε βαθμό που προκαλούν αμηχανία και ο Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μου".

"Νομίζω ότι είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα σε αυτό το στάδιο", διαβεβαίωσε η Λαγκάρντ η οποία γιόρτασε πρόσφατα τα 60ά της γενέθλια.

Κατά το παρελθόν η Λαγκάρντ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι "ανοικτή" στην ιδέα μιας νέας θητείας. "Είμαι έτοιμη να υπηρετήσω", είπε τον Οκτώβριο στη Λίμα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ.

"Προς το συμφέρον της χώρας μου"

Η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας μπορεί ωστόσο να αντιμετωπίσει προβλήματα μετά την απόφαση, τον Δεκέμβριο, για την παραπομπή της ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης για "αμέλεια" στην υπόθεση διαιτησίας υπέρ του γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί για την πώληση της εταιρίας Adidas από την τράπεζα Credit Lyonnais.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι "ενήργησε προς το συμφέρον του κράτους, σύμφωνα με το νόμο". "Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου όσον αφορά την υπόθεση αυτή. Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη, στο τέλος της διαδικασίας, όσο μακροχρόνια και επίπονη κι αν είναι, θα συμφωνήσει", είπε υπενθυμίζοντας ότι οι δικηγόροι της "προσέφυγαν κατά της απόφασης αυτής".

Παρά την υπόθεση αυτή, η Λαγκάρντ έλαβε ωστόσο τον Δεκέμβριο την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ το οποίο εξέφρασε την "πεποίθησή του" για την ικανότητά της να εκτελεί τα καθήκοντά της, παρά την ύπαρξη του θέματος αυτού με τη δικαιοσύνη.

Η τελική απόφαση για την υποψηφιότητά της θα ληφθεί έως τις αρχές Μαρτίου στη βάση της συναίνεσης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το όργανο της διοίκησης του ΔΝΤ το οποίο αριθμεί 24 μέλη που εκπροσωπούν 188 κράτη μέλη.

Ο άγραφος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ανατίθεται σε Ευρωπαίο καθιστά ελάχιστα πιθανή μια υποψηφιότητα που προωθείται από χώρα με αναδυόμενη οικονομία.

Με την προοπτική μιας νέας θητείας, η Λαγκάρντ θα μπορεί να επικαλεστεί έναν απολογισμό μάλλον κολακευτικό στο ΔΝΤ, καθώς ενίσχυσε τη δημόσια εικόνα του και άρσιχε μια σημαντική μεταρρύθμιση για τον τρόπο διοίκησής του.

Επί της θητείας της, το ΔΝΤ δεν κατάφερε, ωστόσο, να αποτρέψει τη μεγαλύτερη παράλειψη καταβολής δόσης στην ιστορία του με την Ελλάδα και κατηγορήθηκε για πολιτική χειραγώγηση προσφέροντας την υποστήριξή του στην Ουκρανία.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα