Δ/ντης Ωκεανογραφικού Κέντρου: Αυτή είναι η αλήθεια για το Sonar

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον Χρίστο Ορφανίδη και τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάργκο Τράγκολα. Αφορμή η καταγγελία του βουλευτή του ΔΗΚΟ ότι στην Κύπρο υπάρχει ξεχασμένο στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου σύστημα ''Sonar''.

Διερωτήθηκε γιατί οι αρμόδιοι δεν ερεύνησαν πρώτα το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο.

Στις αιχμές Ορφανίδη απάντησε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μερικοί, λέγει, έβγαλαν περίπατο την γλώσσα τους για τους δικούς τους λόγους οι οποίοι είναι αυτονόητοι.

«Τόσο καλά πληροφορημένοι είναι που νομίζουν ότι όλα τα ''Sonar'' κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Υπάρχει και στην Κύπρο λέει και είναι πεταμένο σε αποθήκη. Καλά, τόσες μέρες, πού ήσαστε να μας πείτε σε ποια αποθήκη βρίσκεται, αν είναι ή όχι σε λειτουργήσιμη κατάσταση, ποιοι το χειρίζονται, τι εμπειρίες έχουν, αν είναι ειδικό για λίμνες ή ωκεανούς ή και ανοικτές θάλασσες ή στο κάτω κάτω γιατί δεν περάσατε έστω για 5 λεπτά από τις λίμνες να δείτε με τα μάτια σας, να ενημερωθείτε και να ανατριχιάσετε από το περιβάλλον. Περιμένουν απάντηση, λέει. Θα την έχετε και μάλιστα πολύ δημόσια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την υπόθεση ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Γεωργίου, Διευθυντής του Ωκεανογραφικού Κέντρου. Γίνεται, τονίζει, μεγάλη φασαρία χωρίς λόγο.

«Το σύστημα ''Sonar'' δεν είναι πεταγμένο. Χρησιμοποιείται, όταν χρειαστεί. Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα με την ίδια ονομασία που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς. Το συγκεκριμένο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοξικό περιβάλλον, ούτε σε λίμνες, αλλά στην θάλασσα σε βάθος 20 μέτρων και κάτω. Σύστημα ''Sonar'' μπορεί να έχουν ακόμη και ερασιτέχνες ψαράδες», ανέφερε.

Το κόστος αγοράς του ανήλθε στις 6 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ωκεανογραφικού Κέντρου, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά στη θαλάσσια περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς πριν από ένα μήνα για εντοπισμό αλιευτικών εργαλείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα