Δοκιμές σπρέι κατά του κορωνοϊού από Βρετανούς επιστήμονες

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που αποτελείται από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ προκηρύσσει μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή θεραπείας με ρινικό σπρέι για καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Sky News, η Halo Therapeutics θέλει να εμπορευματοποιήσει την ανακάλυψη ενός μορίου το οποίο σύμφωνα με την έρευνά τους αλλάζει το σχήμα της ακίδας πρωτεΐνης του ιού

COVID-19, εμποδίζοντας την είσοδο στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η εταιρεία λέει ότι οι μελέτες της δείχνουν ότι οι θεραπείες θα πρέπει να λειτουργούν ενάντια σε όλες τις γνωστές παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μεταδοτικών της Βρετανίας,  της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η προηγούμενη έρευνα των επιστημόνων, σύμφωνα με το Sky News, διαπίστωσε ότι η έκθεση του κορωνοϊού στο ελεύθερο λιπαρό οξύ που ονομάζεται "λινελαϊκό οξύ" (linoleic acid) αφήνει αποτελεσματικά την ακίδα πρωτεΐνη κλειδωμένη σε μη μολυσματική μορφή.

Το λινελαϊκό οξύ εμφανίζεται φυσικά στο σώμα, αλλά δεν παράγεται εσωτερικά, αλλά απορροφάται μέσω της διατροφής μας.

Σε δημοσίευση στο περιοδικό Science Magazine τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν συμπληρώθηκε με το φάρμακο Remdesivir, το λιπαρό οξύ ήταν ικανό να καταστέλλει την αντιγραφή του ιού.

Η εταιρεία στοχεύει τώρα να διεξάγει πολλαπλές, παράλληλες κλινικές δοκιμές Φάσης II για να δοκιμάσει αυτές τις θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός ρινικού ψεκασμού και εισπνευστήρα τύπου άσθματος, για να προσδιορίσει εάν είναι ασφαλείς και πόσο καλά λειτουργεί.

Ο καθηγητής Imre Berger, διευθυντής του Max Planck-Bristol Center for Minimal Biology, δήλωσε: «Ο στόχος της θεραπείας μας είναι να μειώσουμε σημαντικά την ποσότητα του ιού που εισέρχεται στο σώμα και να τον σταματήσουμε να πολλαπλασιάζεται».

Διαβάστε επίσης: Λονδίνο: Οι Βρετανοί «απελευθερώθηκαν» και έκαναν χαμό! (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Στη συνέχεια, ακόμη και αν οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό ή εκτίθενται σε αυτόν, δεν θα αρρωσταίνουν επειδή το αντιικό εμποδίζει τον ιό να εξαπλωθεί στους πνεύμονες και το υπόλοιπο σώμα.

«Είναι σημαντικό, επειδή το ιικό φορτίο θα είναι τόσο χαμηλό, πιθανότατα θα σταματήσει επίσης τη μετάδοση», πρόσθεσε ο καθηγητής Berger.

Η καθηγήτρια Christiane Berger-Schaffitzel, από τη σχολή βιοχημείας του Μπρίστολ, πρόσθεσε: «Το όραμά μας είναι ότι στο πρώτο σημάδι της νόσου, είτε έρχεστε σε επαφή με κάποιον που έχει COVID-19 ή έχετε πρώιμα συμπτώματα, θα κάνετε αυτοθεραπεία στο σπίτι για να σταματήσει ο ιός στ και να σας αποτρέψει να αρρωστήσετε».

«Καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα σημερινά διαθέσιμα εμβόλια να μειώνονται στην παραγωγική τους επίδραση και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αναπτύξουν ξανά την ασθένεια», προειδοποίησε ο καθηγητής Adam Finn, από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ.

«Χρειαζόμαστε μια σειρά από εύκολα διαθέσιμες, οικονομικά αντιιικές θεραπείες που λειτουργούν σε όλα τα στελέχη του ιού και συμπληρώνουν τις προσπάθειες εμβολιασμού», πρόσθεσε ο καθηγητής Finn.

Keywords
Τυχαία Θέματα