Δολοφονία Φάλγιαλι:Πληροφορίες για εμπλοκή μαφίας και σχέσεις με «βαθύ κράτος»

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στην παρουσία πλήθους κόσμου και Τ/κ πολιτικών έγινε το μεσημέρι στην Κώμα του Γιαλού στην κατεχόμενη  Καρπασία, η κηδεία και η ταφή του δολοφονηθέντος Χαλίλ Φάλγιαλι.


Η κηδεία μεταδιδόταν ζωντανά μέσω διαδικτυακών ιστότοπων. Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, στην κηδεία παρόντες ήταν ο «πρωθυπουργός»

και πρόεδρος του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου, ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί, ο «υπουργός εσωτερικών», Κουτλού Εβρέν, ο «υπουργός γεωργίας», Ναζίμ Τσαβούσογλου, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν, ο «υπουργός τουρισμού» και πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου, ο γγ του ΚΕΕ και «βουλευτής», Ογουζχάν Χασίπογλου, κι άλλοι πολιτικοί και «δήμαρχοι».

Η ταφή του Φάλγιαλι έγινε στο νεκροταφείο του χωριού, στο οποίο γίνεται αναφορά ως «το χωριό του» (ΣΣ: όπου μεγάλωσε), ενώ η σορός του οδηγού του, Μουράτ Ντεμιρτάς, θα μεταφερόταν για ταφή στην Τουρκία.

Τα τ/κ ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στην είσοδο του χωριού αλλά και σε πολλούς δρόμους υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφάλεια. Πολλοί «αστυνομικοί» και ειδικές δυνάμεις βρισκόταν γύρω από το χώρο της κηδείας και της ταφής.

Η σορός του Φάλγιαλι είχε μεταφερθεί πριν από την κηδεία στο σπίτι του στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο Κεραύνιας και από εκεί αναχώρησε το κομβόι των αυτοκινήτων για την Κώμα του Γιαλού. Στο φέρετρο του εκτός από την σημαία του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, τοποθετήθηκε και η σημασία της τ/κ ομάδας ποδοσφαίρου της Αμμοχώστου, της οποίας διατέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Γάζωσαν με αυτόματα όπλα τον Τ/κ επιχειρηματία-Ποιος ήταν ο Φάλγιαλι

Σχόλια και πληροφορίες αρθρογράφων σε τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ

Ο Τούρκος αρθρογράφος της Μπιργκιούν, Τιμούρ Σοϊκάν ανήρτησε σήμερα στα ΜΚΔ πως ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων στην Κωνσταντινούπολη είναι ο αρχηγός της μαφίας των «αδερφών Σοϊλεμέζ», ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ. Από την δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα η συγκεκριμένα τσέτα, όπως αναφέρεται, ενεπλάκη σε πολλές υποθέσεις και έχει σχέσεις με το «βαθύ κράτος». Οι αδερφοί Σοϊλεμέζ, προσθέτει, όπως λέει και το επίθετό τους (ΣΣ: Σοϊλεμέζ = δεν μιλά) είναι διάσημοι για το ότι δεν δίνουν τα ονόματα των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με τον Σοϊκάν, ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ συνελήφθη κατόπιν κατάθεσης ενός κοντινού στον Φάλγιαλι προσώπου. Υπάρχουν ισχυρισμοί, προσθέτει, ότι οι άλλοι συλληφθέντες στην Κωνσταντινούπολη είναι αυτοί που πάτησαν την σκανδάλη, αλλά και ότι και οι τρεις μετά την διάπραξη της δολοφονίας διέφυγαν με ταχύπλοο από τα κατεχόμενα στην Τουρκία.

Ο επίσης αρθρογράφος της Μπίιργκιούν, Μπαχαντίρ Οζγκιούρ γράφει ότι «αν έχει μετακινηθεί μια πέτρα κάτω από την γη σημαίνει ότι κάποια πράγματα αλλάζουν και πάνω από την γη». Χαρακτηρίζοντας τον Χαλίλ Φάλγιαλι ως μια τέλεια φιγούρα της περιόδου για τις σχέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών, καζίνο, βρώμικου χρήματος, παράνομου στοιχήματος, κασετών εκβιασμού και ισχυρών δεσμών με πολιτικούς, ο Οζγκιούρ υποστηρίζει ότι ο δολοφονηθείς ήταν μια «δομική πέτρα» και ο αφανισμός του πρέπει να θεωρηθεί σημάδι ότι θα μετακινηθούν και οι «υπόλοιπες πέτρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ψευδοκράτος ενεργοποιήθηκε ως διοικητική βάση διαχείρισης της διεθνούς ροής χρημάτων λαθρεμπορίου και διασύνδεσης της Τουρκίας με άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι πολλά ονόματα από το νησί μετανάστευσαν στην Ουκρανία και στα Βαλκάνια. «Ύστερα, μιλώντας για τις ενέργειες του ΤΟΚΙ, τις πολιτικές παρεμβάσεις στις εκλογές, τις επισκέψεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ, τις επενδύσεις ονομάτων κοντινών στον Μπιλάλ Έρντογαν, είχαν ενταθεί οι ισχυρισμοί ότι οργανωνόταν ξανά υπό τις διαταγές του Φάλγιαλι η διαχείριση της παράνομης ροής χρημάτων.  Άλλωστε, το πιο ισχυρό χτύπημα του Πεκέρ ήταν εδώ» πρόσθεσε.

Το ΡΤΚ με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι θα θέσει στη «βουλή» θέμα δημιουργίας μιας ερευνητικής επιτροπής για το οργανωμένο έγκλημα στα κατεχόμενα. Θα ξεκινήσει επίσης προσπάθειες για νομικές μεταρρυθμίσεις και υποβολή νομοθετημάτων στη «βουλή» ώστε να τεθούν σε σωστή βάση για την ασφάλεια και την πολιτικοποίηση.

Ο Τ/κ αρθρογράφος Λεβέντ Οζαντάμ της Κίπρις Ποστασί αναφέρει ότι γνώριζε τον Φάλγιαλι σχεδόν 30 χρόνια και διερωτάται εάν πρόκειται για μια δολοφονία που σχετίζεται με τα βίντεο που λέγεται ότι κατείχε ο Τ/κ επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τον Οζαντάμ, μετά την δολοφονία όλοι κάνουν τους ντετέκτιβ και συζητούνται ονόματα πολιτικών στην Τουρκία και των παιδιών τους. Κάποιοι δε διερωτώνται πώς και ο Σεντάτ Πέκερ δεν έχει κάνει σχόλιο μέχρι στιγμής. 

Ο Χασάν Χάστουρερ γράφει στην Κίπρις ότι σε συνέντευξη στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Halk TV ο ίδιος δήλωσε ψες ότι οι Τουρκοκύπριοι υιοθετούν και στηρίζουν την καταδίκη ενώπιον δικαστηρίου κάποιου που έχει διαπράξει έγκλημα και δεν δέχονται την εκτέλεσή του χωρίς δίκη. «Ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε εκ μέρους κάποιων που ήρθαν από την Τουρκία. Πριν μια βδομάδα, ο Μεχμέτ Ακατζιάν πυροβολήθηκε στο πόδι εκ μέρους ενός εκτελεστή που ήρθε από την Τουρκία. Είναι ευρέως αποδεχτή η αντίληψη ότι και οι διοργανωτές της επίθεσης κατά του Χαλίλ Φάλγιαλι δεν ήταν Κύπριοι και ήρθαν από την Τουρκία».

Οι σφαίρες που καρφώθηκαν στον Χαλίλ Φάλιαλι και στον Μουράτ Ντεμιρτάς καρφώθηκαν στην Τουρκική Δημοκρατία που είναι υπεύθυνη συνολικά για την ασφάλειά μας και όχι σε αυτούς, στους Τουρκοκύπριους, στο ψευδοκράτος και στην εδώ «αστυνομία» και στις «δυνάμεις ασφαλείας», πρόσθεσε ο Χάστουρερ.

Ο Τ/κ αρθρογράφος κάνει αναφορά στο μόνο συγκεκριμένο έγγραφο για τους αδελφούς Φάλγιαλι (για υποθέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών) και είναι η έκθεση του Timothy D. Mcgrath του ερευνητικού γραφείου του Ανατολικού Δικαστηρίου της Βιρτζίνιας. Ο φάκελος εκείνος, πρόσθεσε, δεν οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη γιατί οι αδερφοί Φάλγιαλι μένουν στην «βόρεια Κύπρο», αφού οι αρχές των ΗΠΑ δεν συνεργάζονται με τις αρχές του ψευδοκράτους, το οποίοι δεν αναγνωρίζουν. Σημειώνει δε ότι ενώ υπάρχουν τόσοι ισχυρισμοί στην Τουρκία για τις δραστηριότητες του Φάλγιαλι, σε καμιά υπόθεση δεν υπάρχει αναφορά στο όνομά του.

«Η Κύπρος είναι η πίσω αυλή της Τουρκία από την άποψη της εν δυνάμει εγκληματικότητας. Όταν μελετηθούν όλοι οι φάκελοι στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης Σουσουρλούκ, φαίνεται ότι σχεδόν όλα τα ονόματα που αναφέρονται σε αυτούς έχουν περάσει από την Κύπρο», καταλήγει ο Χασάν Χάστουρερ.

Ο Αζίζ Σαχ σχολιάζει στην Αβρούπα ότι ο τουρκικός Τύπος υπερβάλλει για τον Φάλγιαλι πως ήταν υπεύθυνος και επικεφαλής των πάντων. «Σκεφτείτε μια αποικία. Ο υποτελής της αποικίας ανέβηκε τόσο πολύ που έγινε ‘βασιλιάς’ της μαφίας του αποικιοκράτη. Είναι δυνατόν; Δεν κοιτάνε το χωράφι στο οποίο εκτράφηκε, όταν υπερβάλλουν για τον Φαλγιαλί. Το χωράφι είναι περιτριγυρισμένο με 40.000 Τούρκους στρατιώτες, οι ακτές που λέγεται ότι γίνεται λαθρεμπόριο επιτηρούνται με την Ακτοφυλακή της Τουρκίας και μη επανδρωμένα μη οπλισμένα και ένοπλα πτητικά μέσα (İHA-SİHA)».

Θεωρεί δε ότι με τα λόγια του Σεντάτ Πεκέρ τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ φούσκωσαν το μπαλόνι ‘Φάλγιαλι’ και υπενθυμίζει ότι το ταμείο του Σουσουρλούκ, η First Merchant Bank ήταν στην Κύπρο. «Δεν κατέστη δυνατό να μαθευτεί πόσα χρήματα  είχε και πού εξανεμίστηκαν. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που δεν βλέπουν το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο παραφούσκωναν συνεχώς τον Φάλγιαλι», κατέληξε ο Σαχ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα