Έχουμε Καϊμακλί και στην Μικρασία (ΦΩΤΟ)

Όταν συναντιέσαι με την ποιήτρια κ. Αγγέλα Καϊμακλίωτη και τον αστυνόμο σύζυγό της τον κ. Σώζο, η πρώτη έκπληξη είναι που ανακαλύπτεις ότι ουδεμία δική τους σχέση καταγωγής υπάρχει με το Καϊμακλί μας της Λευκωσίας.

Εκτοπισμένοι αμφότεροι απ’ τον Αττίλα κατακτητή, πρόσφυγες στις ελεύθερες περιοχές, απ’ τα Λιμνιά της σκλαβωμένης Αμμοχώστου η κ. Αγγέλα, απ’ το Ριζοκάρπασο της σκλαβωμένης Καρπασίας ο κ. Σώζος.

Η δεύτερη πιο σπουδαία έκπληξη είναι ότι το επίθετο Καϊμακλιώτης προέρχεται από το, άγνωστο στους περισσότερους, Καϊμακλί της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία:

Μια ιστορική ολόκληρη

υπόγεια πολιτεία, αρχαιότατη κατακόμβη που διατηρείται ως τις μέρες μας ως σημαντικότατο αξιοθέατο για τους περιηγητές, επισκέπτες, τουρίστες στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.

Η τρίτη, ακόμη σπουδαιότερη έκπληξη, είναι η γενεαλογία που έφερε το μικρασιάτικο επίθετο Καϊμακλιώτης στο Ριζοκάρπασο της Κύπρου:

Ο παππούς του αστυνόμου κ. Σώζου Καϊμακλιώτη, Κώστας Κυριακίδης Καϊμακλιώτης, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο από το Καϊμακλί της Καππαδοκίας ως τεχνίτης για τις οικοδομικές εργασίες στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, ερωτεύτηκε και νυμφεύτηκε την Καρπασίτισσα Ρουπινού κι έμεινε μαζί της στο Ριζοκάρπασο, γιος του Νικόλα Καλαφάτη, ήταν αδελφός του εθνομάρτυρα - ιερομάρτυρα το 1922 Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου Καλαφάτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία ως άγιος και η μνήμη του εορτάζεται κάθε 8η Σεπτεμβρίου.

Και ότι, ακόμη, όλα τα καθέκαστα της γενεαλογικής, οικογενειακής ιστορίας, έχει εξιχνιάσει με κάθε λεπτομέρεια η ικανή και ακούραστη ιστορικός κι ερευνήτρια κ. Νάσα Παταπίου, επίσης από το σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο, συγγενικό εξ αγχιστείας πρόσωπο της καρπασίτικης οικογένειας Καϊμακλιώτη.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ευθύς στο διαδίκτυο μαθαίνει ο καθένας για το Καϊμακλί και τη Μαλακοπή, τις τρωγλοδυτικές πόλεις της Καππαδοκίας, απ’ όπου και το εξής απόσπασμα που είχε αναρτήσει το 2015 ο κ. Αντώνης Χ. Λαμπίδης:

«Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει στο Καϊμακλί, μια από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες υπόγειες πολιτείες της Καππαδοκίας. Το βάθος της φθάνει τα 85 μέτρα, σε οκτώ επίπεδα! Χωρούσε 6.000 χριστιανούς! Οι επιδρομείς Άραβες και Σελτζούκοι έναν στόχο είχαν: Την Πόλη. Έπρεπε όμως να περάσουν από τα υψίπεδα της Καππαδοκίας. Η οχύρωση ήταν δύσκολη, οι χθαμαλοί λόφοι δεν προσφέρονταν για οχύρωση και προστασία των χριστιανών. Έσκαψαν λοιπόν την υπόγεια πόλη, με δαιδαλώδεις διαδρόμους, με εκκλησιές, με υπνοδωμάτια, μαγειρεία και αποθήκες. Φωτισμός ανύπαρκτος και ατμόσφαιρα πνιγηρή. Τιτάνειο έργο αγωνίας για επιβίωση. "Πώς ζούσαν εδώ, στα έγκατα της γης τόσοι άνθρωποι και για πόσο καιρό;", αναρωτηθήκαμε όλοι»...

- Τον κ. Σώζο και την κ. Αγγέλα Καϊμακλιώτη είχαμε την τύχη να συναντήσουμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Η νύμφη του Ιούλη» του καθηγητή κ. Παναγιώτη Νικολαΐδη, βράδυ της Τετάρτης 13.11.2019.



ΣΤΙΣ φωτογραφίες ο Αστυνόμος κ. Σώζος Καϊμακλιώτης με τον ποιητή κ. Παναγιώτη Νικολαΐδη.

Η ποιήτρια κ. Αγγέλα Καϊμακλιώτη με τους ομότεχνούς της κ.κ. Γιώργο Χριστοδουλίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, στο Πολιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα