ΕΕ: Παράνομο το σύστημα φορολόγησης «πλεοναζόντων κερδών»

Τα επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγεί το Βέλγιο στο πλαίσιο του φορολογικού συστήματος «πλεοναζόντων κερδών» είναι παράνομα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, αποφάσισε σήμερα η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Τριάντα πέντε πολυεθνικές εταιρείες έχουν ωφεληθεί από το 2005, καταβάλλοντας σημαντικά λιγότερους φόρους στο Βέλγιο βάσει "ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών", χτίζοντας συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με όλες τις άλλες επιχειρήσεις που δεν άνηκαν σε ομίλους.

Το σύστημα προβλέπει μείωση κατά 50-90% της φορολογικής βάσης των εταιρειών

σε περίπτωση «πλεοναζόντων κερδών», τα οποία εικάζεται ότι προκύπτουν από τη συμμετοχή σε πολυεθνικό όμιλο. Το βελγικό δημόσιο εξαιρούσε συγκεκριμένους ομίλους και πολυεθνικές από το κανονικό φορολογικό δίκαιο, σύναπτε μαζί τους συμφωνίες και ως εκ τούτου βεβαίωνε πολύ μικρότερο φόρο, από ότι σε κάθε άλλο φορολογούμενο με την ίδια κερδοφορία.

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις βελγικές φορολογικών αρχών από τον Φεβρουάριο του 2015 και κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι η ρύθμιση αποτελεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό, συνιστά κρατική ενίσχυση και ζητά την ανάκτηση 700 εκατομμυρίων από τις 35 εταιρείες που πλήρωσαν λιγότερο φόρο.

Η επίτροπος Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι: «Το Βέλγιο παρέχει σε έναν μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιρειών σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό, καθώς συνεπάγονται άνιση μεταχείριση μικρότερων ανταγωνιστών, οι οποίοι δεν υπάγονται σε ομίλους πολυεθνικών εταιρειών".

Παρότι και άλλες χώρες δίνουν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, το συγκεκριμένο σχήμα κρίθηκε ότι υποβοηθά επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν και να γλιτώνουν από τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, διαφημίστηκε μάλιστα από τις φορολογικές αρχές με το σύνθημα «Μόνο στο Βέλγιο».

Ωφέλησε μόνο ορισμένους ομίλους πολυεθνικών εταιρειών με τους οποίους συνήφθησαν ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες, ενώ αυτόνομες εταιρείες (δηλαδή εταιρείες που δεν ανήκουν σε ομίλους) που αναπτύσσουν δραστηριότητα μόνο στο Βέλγιο δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από αυτά τα πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με το βελγικό σύστημα οι όμιλοι εταιρειών συνέκριναν τα πραγματικά κέρδη τους με έναν υποθετικό μέσο όρο των κερδών μιας αυτόνομης εταιρείας σε ανάλογη κατάσταση και αν κρινόταν ότι ο όμιλος έβγαζε περισσότερα κέρδη από μια αυτόνομη εταιρία ο φορολογικός συντελεστής μειωνόταν αναλόγως. Στην πράξη οι φορολογικές αρχές φορολογούσαν τις πολυεθνικές και τους ομίλους στη βάση συμφωνιών για ποσά από 50 ως 90% λιγότερα κέρδη από αν φορολογούνταν υπό τους κανονικούς όρους που προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα