Ε.Ε: Προέχει η υγεία των πολιτών μας και η παροχή ιατρικού εξοπλισμού

Περιορισμούς και αυστηρότατους ελέγχους στα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε για τις επόμενες 30 μέρες αλλά με τρόπο που θα επιτρέπει την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς και την ενίσχυση των μέτρων για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών αλλά και τρόπους για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στον «ένα και μοναδικό αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό», περιορίζοντας όσο γίνεται

την εξάπλωση του όπως δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εκτός από τους 27 αρχηγούς κρατών συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη επίσης οι Πρόεδροι του Γιούρογκρουπ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης της έρευνας για την εξεύρεση του εμβολίου, παρουσιάσθηκε αισιόδοξη μάλιστα, απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε «να επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο». Υπάρχουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες εργάζονται πάνω σε μία πατέντα, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την ομόφωνη υποστήριξη στις προτάσεις που είχε υιοθετήσει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποφασίσαμε να εργασθούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης και των συνεπειών της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σάρλ Μισέλ και πρόσθεσε:

«Στις προτεραιότητες που δόθηκαν, η πρώτη είναι ο περιορισμός της επέκτασης του ιού και η μόλυνσή του, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν στα σύνορα για την διευκόλυνση της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού και παραγωγής και διακίνησης ιατρικών συστημάτων ενώ οι συμπολίτες μας να μπορούν να επαναπατριστούν. Για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της νόσου αποφασίσαμε στα εξωτερικά σύνορα για 30 ημέρες να μην γίνονται μη απαραίτητα ταξίδια.»

Τόσο ο Σάρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ικανοποιημένοι για την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. «Είναι, τονίσθηκε, πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί πρόοδος σε αυτό το θέμα».

Σχετικά με την έρευνα, «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επιστήμονες ερευνητές για αντιμετώπιση του Covid 19 και την πρόοδο για την εξεύρεση εμβολίου και καλούμε την Κομισιόν να ενίσχυσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες προς αυτό τον σκοπό».

Το τέταρτο σημείο των μέτρων αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών καλώντας το Eurogroup να εξειδικεύσει τα μέτρα με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν ώστε να αντιμετωπισθούν σοβαρές συνέπειες σε κλάδους της οικονομίας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η ανάγκη «ευέλικτων μορφών εργασίας και προσαρμογή στην νέα κατάσταση, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Παράλληλα, οι 27 τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης από κοινού των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών ώστε να δοθούν λύσεις και μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Επίσης, θα δοθούν κατευθύνσεις σε διπλωματικό επίπεδο στις τρίτες χώρες ώστε να επαναπατρισθούν το γρηγορότερο και να ξεπερασθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Εκεί όπου χρειάζεται θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί της πολιτικής ευρωπαϊκής προστασίας, ενώ θα αποδεσμευθούν οι κατάλληλοι πόροι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη κορυφής πρόκειται να πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, στην θέση της προγραμματισμένης για Πέμπτη και Παρασκευή συνάντησης των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες.

Μετά από τις τρείς ώρες συνεδρίασης, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, το μήνυμα είναι ότι σφίγγουμε τη θηλειά σε μια σοβαρή και κρίσιμη κρίση, πρωτόγνωρη για την Ευρώπη.

Το Κοινό ανακοινωθέν

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να εργασθούμε μαζί και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».

Τα μέτρα προτεραιότητας είναι:

1 Ο περιορισμός επέκτασης του ιού.

2. Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού

3. Η προώθηση της Έρευνας

4.Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών

5. Ο Επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων στις τρίτες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα