ΕΕ: Στην τελική ευθεία για την έκδοση των πράσινων για Ταμείο Ανάκαμψης

Στην τελική ευθεία για την έκδοση των πρώτων πράσινων ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 δισ. ευρώ, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, η Επιτροπή ενέκρινε ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο πράσινων ομολόγων, κάνοντας έτσι ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της έκδοσης πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ ή 30% του συνόλου της έκδοσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πλαίσιο παρέχει σε όσους επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια που θα

κινητοποιηθούν θα διατεθούν σε έργα για την ανάκαμψη και την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.

Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εκδοθούν τα πρώτα πράσινα ομόλογα στις 21 Οκτωβρίου. «Κρίνοντας από την εμπειρία μας με προηγούμενες εκδόσεις, αναμένουμε υψηλή ζήτηση. Όλα αυτά είναι καλά νέα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τα κράτη-μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός Επίτροπος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόθεση της ΕΕ να εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους έως και 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026 θα καταστήσει την ΕΕ τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της NextGenerationEU για τα πράσινα ομόλογα καταρτίστηκε σύμφωνα με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA), η οποία αποτελεί πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, το πλαίσιο εξετάστηκε από έναν δεύτερο πάροχο γνωμοδότησης, την Vigeo Eiris, εταίρο του ομίλου Moody's ESG Solutions, η οποία θεωρεί ότι το πλαίσιο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της ICMA, συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) και θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα.

Για τη χρηματοδότηση του προσωρινού μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026. Από αυτά, τα 421,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα κυρίως για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άλλων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ)· και τα 385,2 δισ. ευρώ για δάνεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε δανειοληψία ύψους, κατά μέσο όρο, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα