Εγκρίθηκαν οι Νόμοι για το Διοικητικό Δικαστήριο

Ως τη σημαντικότερη καινοτομία που πραγματοποιείται στην περίοδο των τελευταίων 40 χρόνων στον τομέα της δικαιοσύνης στην Κύπρο, μετά την αποχώρηση των Τουρκοκύπριων δικαστών και τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης

και Δημοσίας Τάξεως, χαρακτήρισε την την έγκριση των Νόμων για την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου, με γραπτή δήλωσή του, αναφέρει πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκε σήμερα, ευρισκόμενος στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την έγκριση των Νόμων για την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου, αναφέρει ο Υπουργός, επιφέρει μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική αλλαγή στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης της Κύπρου και πρέπει να σημειωθεί ότι για το λόγο αυτό, τα σχετικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση είχαν συζητηθεί διεξοδικά με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω για το χρόνο, τον κόπο και τη συνολική συνδρομή τους στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων των νομοσχεδίων.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλα τα κόμματα που ομόφωνα υποστήριξαν την ψήφιση του περί της Ενδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμου του 2014, του περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμου του 2014 και του περί Απονομής της Δικαιοσύνης τροποποιητικού Νόμου του 2014.

“Η υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του τομέα της δικαιοσύνης. Η ενέργεια αυτή ενισχύει το δικαστικό σύστημα στον τόπο μας και θα συμβάλει ουσιαστικά, από τη μια, στην αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από σημαντικό αριθμό υποθέσεων και, κατά συνέπεια, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων, αφού το Διοικητικό Δικαστήριο θα αναλαμβάνει τη σε πρώτο βαθμό εκδίκαση προσφυγών κατά το Άρθρο 146 του Συντάγματος”, προσθέτει.

Με την αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συνεχίζει, θα εξοικονομηθεί ωφέλιμος δικαστικός χρόνος, που θα φτάσει μέχρι και το 50% του δικαστικού χρόνου, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των εφέσεων που εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο θα επιταχυνθεί ουσιαστικά.

“Σημαντική αναμένεται να είναι και η επιτάχυνση στην εκδίκαση των προσφυγών αφού σήμερα, για την εκδίκασή τους σε πρώτο βαθμό, απαιτούνται τρία και τέσσερα χρόνια, πράγμα το οποίο δεν τιμά την δικαιοσύνη στον τόπο μας. Από την άλλη, μέσα από τον διορισμό δικαστών, οι οποίοι, με την απαιτούμενη πείρα που θα πρέπει να έχουν ως δικηγόροι και την ευρεία γνώση σε θέματα διοικητικού δικαίου, θα διασφαλίζουν την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης για θέματα που σχετίζονται με το διοικητικό δίκαιο”, προσθέτει.

Η σημερινή εξέλιξη, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε, καταλήγει, ενδυναμώνει τις διαδικασίες επιτάχυνσης της δικαστικής διαδικασίας προς όφελος του κάθε πολίτη που προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα