Ε/κ αποτείνονται στο ΣτΕ λόγω αναποτελεσματικότητας "ΕΑΠ"

Στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτείνονται Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών σε Αμμόχωστο και Κερύνεια, επικαλούμενοι την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης περιουσίας (ΕΑΠ) στα κατεχόμενα, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΑΠ δεν έχει δικαιοδοσία σε «στρατιωτικές ζώνες».

Με επιστολές που απέστειλε στο Στρασβούργο ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης εν όψει της συζήτησης της Επιτροπής Υπουργών για τα ατομικά μέτρα ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, μεταξύ 5 και 7 Ιουνίου,

οι Ε/κ αιτητές ζητούν την καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για απώλεια χρήσης, αλλά και αποκατάσταση της περιουσίας τους.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης, βασικό επιχείρημα για την κίνηση αυτή είναι η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου, που αποφάνθηκε ότι η επιτροπή είναι αναποτελεσματική, αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχές υπό τον έλεγχο του κατοχικού στρατού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους αιτητές Διογένους-Τσεριώτης και Δημάδης, αλλά και για τους ιδιοκτήτες του Ξενoδοχείου Rock Ruby, με την περιουσία τους στην Κερύνεια να βρίσκεται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατιωτικές. Επίσης, στην Επιτροπή Υπουργών αποτείνονται για τις περιουσίες τους εντός της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου οι Χατζηπροκοπίου και Ξενίδη-Αρέστη.

Στις επιστολές αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες «δεν επιθυμούν να προσφύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας (ΕΑΠ) στα κατεχόμενα, καθώς είναι αναποτελεσματική». Σημειώνεται, παράλληλα, το ποσό της επιδικασθείσας αποζημίωσης για απώλεια χρήσης της περιουσίας, το οποίο δεν έχει πληρώσει ακόμη η Άγκυρα, με τους αιτητές να τονίζουν ότι «βασίζονται στην Επιτροπή Υπουργών για την καταβολή της αποζημίωσης».

Τέλος, εκφράζεται η προσδοκία των αιτητών να τους επιτραπεί η πρόσβαση και η χρήση της περιουσίας τους, ως μέρος των ατομικών μέτρων στα οποία αναμένουν να προβεί η Τουρκία.

Ο δικηγόρος των αιτητών αναφέρει, εξάλλου, στις επιστολές ότι η επιτροπή ακίνητης περιουσίας δεν έχει δικαιοδοσία να χειριστεί θέματα αποκατάστασης περιουσιών που βρίσκονται εντός στρατιωτικών περιοχών και ως εκ τούτου η προσφυγή στην επιτροπή «θα ήταν απλώς αναποτελεσματική».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής, λέγοντας ότι «απόδειξη αυτού αποτελεί η απόφαση Ιωάννου, όπου διαπιστώθηκε η παραβίαση, οι Τούρκοι το παραδέχτηκαν και δεν έκαναν έφεση».

Είπε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει νόημα να προσφύγουμε στην ΕΑΠ, αφού δεν έχει δικαιοδοσία» στις περιοχές που βρίσκονται υπό στρατιωτικό έλεγχο, όπως η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου ή η στρατιωτική ζώνη στην Κερύνεια.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου, η οποία δικαιώθηκε τον Δεκεμβρίου του 2017 από το ΕΔΑΔ, κρίνοντας ως «παρατεταμένες και αναποτελεσματικές» τις διαδικασίες της ΕΑΠ, ο κ. Δημητριάδης απέστειλε ξεχωριστή επιστολή στην Επιτροπή Υπουργών. Με αυτή, την ενημερώνει πως δεν έχει καταβληθεί ακόμη η αποζημίωση από την Τουρκία, με την καταληκτική ημερομηνία στις 12 Ιουνίου να πλησιάζει, ενώ η Άγκυρα δεν έχει υποβάλει ούτε το απαιτούμενο σχέδιο δράσης για τη διόρθωση της παραβίασης.

Τέλος, ο κ. Δημητριάδης θέτει υπόψη της Επιτροπής Υπουργών την προσφυγή «Λόρδος και άλλοι εναντίον Τουρκίας», στην οποία το ΕΔΑΔ είχε επιδικάσει συνολικές αποζημιώσεις ύψους €20.830.000. Κατά την εκδίκαση το 2012, ο δικηγόρος της υπόθεσης είχε ζητήσει εκ μέρους των αιτητών την καταβολή ενός ετήσιου ποσού, πέραν των αποζημιώσεων, λόγω της γενικότερης άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί.

Το Δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι «είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σε αυτό το στάδιο ως προς την εκτέλεση» της απόφασης από την Τουρκία, με τον δικηγόρο να ζητά πλέον από την Επιτροπή Υπουργών να επιδικάσει ως ατομικό μέτρο, αποζημιώσεις για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν, χωρίς να έχει προβεί σε κάποια κίνηση η Άγκυρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα