ΕΚ:Για τη στρατηγική της Κομισιόν για ασφάλεια τροφίμων ενημέρωσε η Κυριακίδoυ

Συζήτηση με τους ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε την Πέμπτη το πρωί η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου μεταξύ Επιτροπής και Κομισιόν, παραπέμποντας στις εργασίες της Κομισιόν για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα συστήματα τροφίμων.


Η Επίτροπος και οι ευρωβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις της πανδημίας στον αγροτικό τομέα, την ευημερία και την υγεία των ζώων και την

υγεία των φυτών σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. Κυριακίδου έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο και πρόσθεσε πως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη για την προώθηση ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων που θα διασφαλίζει δίκαια έσοδα για τους αγρότες.

Η κ. Κυριακίδου ενημέρωσε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ άλλων για την πρόοδο στην εφαρμογή της πολιτικής «Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι» (Farm to Fork) της ΕΕ.

Σημείωσε πως η στρατηγική ήδη στηρίζεται από την αγροτική βιομηχανία, παραπέμποντας στο ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για Υπεύθυνες Επιχειρήσεις Τροφίμων και Πρακτικές Μάρκετινγκ έχει συγκεντρώσει σχεδόν 80 υπογραφές μόλις δύο μήνες μετά την αρχική υπογραφή του.

Εξέφρασε την ευχαρίστησή της για το ότι αρκετές οργανώσεις πρωτογενούς παραγωγής έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ενώνοντας δυνάμεις με τους κατασκευαστές τροφίμων, τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, τις υπηρεσίες τροφίμων και τον τομέα της φιλοξενίας.

Εξήγησε πως η Κομισιόν προγραμματίζει να προτείνει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων μέχρι το 2023, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Υπογράμμισε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο «θα συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο διαθέτουμε τα τρόφιμα στην αγορά της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι θα καθορίσει την έννοια ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, τους στόχους του και τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών».

Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη που έλαβε από τους υπουργούς της ΕΕ κατά το Συμβούλιο για θέματα αγροτικής πολιτικής της 28ης Ιουνίου για την πρόταση της για υιοθέτηση κοινοτικού στόχου για την προστασία των μελισσών. Ο νέος, πιο φιλόδοξος στόχος, μειώνει την επιτρεπόμενη μείωση των αποικιών μελισσών στο 10%.

Η Επίτροπος σημείωσε ακόμα πως σε συνέχεια της συζήτησης που προκάλεσε η έκθεση της Κομισιόν για νέες γενετικές τεχνικές σε όλους τους τομείς, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων. «Μέσω μιας ισορροπημένης ρυθμιστικής εποπτείας μπορούμε να διασφαλίσουμε πως αυτές οι νέες επιστημονικές εξελίξεις θα μας βοηθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και του προγράμματος Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην έκθεση που εκδόθηκε τον Ιούνιο για πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία για την παραγωγή και την προώθηση φυτικών αναπαραγωγικών υλικών, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως η Κομισιόν πρόκειται να υιοθετήσει σχετική νομοθετική πρόταση μέχρι τα τέλη του 2022.

Η Κομισιόν, σημείωσε, αντιλαμβάνεται έχοντας ακούσει τις απόψεις των εμπλεκομένων, ότι «οι αγρότες χρειάζονται ποικίλο, υψηλής ποιότητας φυτικό αναπαραγωγικό υλικό που εγγυάται υψηλές αποδόσεις, πληροί κριτήρια αειφορίας, προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή, διασφαλίζει την αγροδιατροφική ασφάλεια και συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Η κ. Κυριακίδου ενημέρωσε ακόμα τους ευρωβουλευτές πως η Επιτροπή ετοιμάζει δύο εκθέσεις σε σχέση με την υγεία των φυτών, παράλληλα με την προσπάθεια της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα αξιοποιηθεί για να δώσει κίνητρα στους αγρότες να αξιοποιήσουν περισσότερες εναλλακτικές τεχνικές καταπολέμησης παρασίτων, και να στραφούν σε προϊόντα χαμηλού ρίσκου και χωρίς χημικά σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται φυτοφάρμακα.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόοδο που σημειώθηκε σε σχέση με τη νέα νομοθεσία για την υγεία των ζώων. «Μετά τις ανησυχίες που κατέθεσε αυτή η επιτροπή, θεσπίσαμε μια μεταβατική περίοδο για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την πιστοποίηση της υγείας για τις μετακινήσεις και τις εισαγωγές εντός της ΕΕ» σημείωσε.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα