Εκκαθάριση και στα κατεχόμενα

Στην Άγκυρα ο ψευδοπρωθυπουργός Οζγκιουργκιούν, για να πάρει εντολές από Γιλντιρίμ
Κοινή γλώσσα Ερντογάν με τα τρία τουρκικά μεγάλα κόμματα. Συλλήψεις δημοσιογράφων… και πρεσβευτών

Το μπαράζ των συλλήψεων μεταφέρεται και στα κατεχόμενα. Λίστα με «τρομοκράτες», που θα πρέπει να συλληφθούν, έχει στα χέρια της η κατοχική ηγεσία. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ψευδοκράτος έχει πάρει τη λίστα τρομοκρατών και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

«Γιατί ήρθαν πληροφορίες

ότι υπάρχουν και εκεί κάποιοι που κατέφυγαν (υποστηρικτές του Γκιουλέν). Και κάποιοι του ΡΚΚ προσπαθούν εκεί να ενσωματωθούν σε δομές. Δεν θέλουμε η θυγατέρα πατρίδα να γίνει τρομοκρατική βάση. Βεβαίως και βλέπουν αυτήν την ευαισθησία μας».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος, περί επίσκεψης του ψευδοπρωθυπουργού Οζγκιουργκιούν στην Άγκυρα. Οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και είχαν καθορίσει το ραντεβού της 26ης Ιουλίου.

Οι φήμες
Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», άρχισαν οι φήμες και οι ισχυρισμοί για εμπλοκή ορισμένων ατόμων.
Αναφέρεται σε ισχυρισμό ότι δύο ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχείων στα κατεχόμενα έκαναν προπαγάνδα εναντίον του Ερντογάν και χρηματοδοτούσαν δουλειές στα κατεχόμενα από άτομα προσκείμενα στον Γκιουλέν, κάτι που όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο.

Εξ όσων ακούγονται, θα διερευνηθεί η δραστηριότητα επιχειρηματία που πλούτισε ξαφνικά στα κατεχόμενα, ενώ θα γίνουν συλλήψεις και απελάσεις στην Τουρκία μετά τις έρευνες αυτές.

Στην ονοματολογία συμπεριλαμβάνονται και πολιτικοί στα κατεχόμενα, μεταξύ των οποίων και ένας ψευδοϋπουργός του Ακιντζί, ο οποίος αναμένεται να παυθεί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μίνι ανασχηματισμό δύο «υπουργών», όπου θα γίνει μετά την επιστροφή του Οζγκιουργκιούν από την Τουρκία.

Χειροπέδες παντού
Συλλήψεις θα γίνουν και σε επίπεδο πρέσβεων, αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Φετουλάχ Γκιουλέν να διαφύγει σε άλλη χώρα, γι' αυτό και ζήτησαν από τις ΗΠΑ την προσωρινή κράτησή του.

Δήλωσε, επίσης, ότι ακόμη δεν υπάρχει απάντηση από τις ΗΠΑ στο αίτημα για προσωρινή κράτηση. Όπως είπε, κατά την επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον αυτή τη βδομάδα θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και θα δώσουν τα αναγκαία μηνύματα.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν θέλει να μιλήσει για άσχημα σενάρια, αλλά σε περίπτωση που δεν εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, τότε θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών. «Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θέλουμε να τον επιστρέψουν στο πλαίσιο της συνεργασίας και των συμφωνιών», είπε.

Παράλληλα, απόφαση για συλλήψεις 42 δημοσιογράφων, οι οποίοι στηρίζουν το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, εκδόθηκε χθες από τον εισαγγελέα Ισμαΐλ Ουτσάρ.

Στη λίστα είναι και η γνωστή δημοσιογράφος Ναζλί Ιλιτσάκ. Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λένε ότι η αστυνομία πήγε το πρωί να τη συλλάβει στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν την βρήκε. Εκτιμούν ότι μπορεί να είναι στην Αλικαρνασσό για διακοπές.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα πάνω από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Κτίζει γέφυρες ο Σουλτάνος
Ο Τούρκος Πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά μηχανισμούς πολιτικού διαλόγου, ώστε να επιλυθούν τα κοινά προβλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αντήλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των τριών μεγάλων κομμάτων, τον αρχηγό του ΑΚΡ και Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τους ευχαρίστησε για την καθαρή και ανοιχτή στάση τους απέναντι στη δημοκρατία, την ελευθερία και το δίκαιο το βράδυ της 15ης Ιουλίου, προσθέτοντας ότι το πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης είναι η πιο μεγάλη τους δύναμη. Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του CHP, η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Την ίδια ώρα, δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του στο κανάλι Μπλούμπεργκ, προσθέτοντας ότι αυτό το υπογραμμίζει και το λέει καθαρά.

«Η Τουρκία επέστρεψε από το κατώφλι μιας μεγάλης τραγωδίας», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα γλιτώσουν εύκολα αυτοί που προκάλεσαν το πραξικόπημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα κινηθούν με το αίσθημα της εκδίκησης. Όπως είπε, οι περισσότεροι έχουν παραδοθεί και δεν απομένουν πολλοί ακόμη.

Τέλος η Ευρώπη, αν επιστρέψει η θανατική ποινή
«Αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν αμέσως», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του 2ου καναλιού της Γαλλικής Τηλεόρασης.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική με το πραξικόπημα ερώτηση, εξήγησε ότι «είμαστε σε θεσμικές διαπραγματεύσεις την Τουρκία, υπάρχει το κεφάλαιο για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και τις ελευθερίες λόγου και έκφρασης. Είμαι της άποψης πως πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση με την Τουρκία», δηλαδή το άνοιγμα του σχετικού κεφαλαίου, είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Σημείωσε δε κατηγορηματικά, όμως, πως «αν το κάνουν», εννοώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής, «τότε οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν αμέσως. Μια χώρα με θανατική ποινή δείχνει πως δεν έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες», τόνισε ο Πρόεδρος.

ΗΠΑ υπέρ της ΕΕ
Αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν συνετιστούν και θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ή δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην ΕΕ, τότε οι ΗΠΑ θα επέμβουν υπέρ της ΕΕ.

Αυτό ήταν και η βασική διαβεβαίωση Κέρι προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών, τα κράτη μέλη και την Κομισιόν, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές και Ευρωπαίους διπλωμάτες. Στο ΚΥΠΕ μεταφέρθηκε η φράση: «Αν ο Ερντογάν δεν ηρεμήσει και μας δημιουργεί προβλήματα, θα βάλουμε τους Αμερικανούς να καθαρίσουν» - κάτι που αποτυπώνει την πραγματική ισορροπία δυνάμεων και την πραγματική ιεράρχηση των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η ΕΕ εκτιμά ότι η βασικότερη πιθανότητα είναι ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί για μια παρατεταμένη περίοδο τη δημοφιλία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, να εκκαθαρίσει πλήρως το κράτος και τον στρατό, και αναδειχθεί σε απόλυτο κυρίαρχο.

«We expect and we hope - περιμένουμε και ελπίζουμε», είναι οι δύο λέξεις-κλειδιά της κοινής δήλωσης του Συμβουλίου, επισημαίνει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα