Έκκληση Τουρκίας σε Ουκρανία και Ρωσία – Κριτική στη Γαλλία

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Ουκρανία και Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Sigmalive στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ, στην Κωνσταντινούπολη, ερωτηθείς για τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Τούρκος Υπουργός σχολίασε:

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς

αυτήν τη διαδικασία. Πρώτα από όλα θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για ψυχραιμία τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Ρωσία. Πρέπει να καθοριστούν κάποιοι κανόνες, για να μην σημειωθούν ξανά τέτοια περιστατικά. Άλλωστε, υπάρχει αρκετή ένταση στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά διαστήματα παρατηρείται κλιμάκωση. Το τελευταίο περιστατικό κλιμάκωσε την ένταση. Δεν είμαστε υπέρ κάτι τέτοιου. Οι σχέσεις μας και με τις δυο χώρες είναι εξαιρετικά καλές. Θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές με τις δυο χώρες για την αποκλιμάκωση αυτής της έντασης».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε και τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν αντέδρασε στην υπερβολική χρήση βίας της γαλλικής αστυνομίας, όπως είχε αντιδράσει παλαιότερα κατά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν ένα δημοκρατικό δικαίωμα και θα πρέπει να πραγματοποιούνται ειρηνικά και χωρίς βανδαλισμούς.

«Δεν εγκρίνουμε την υπερβολική χρήση βίας από τη Γαλλία αυτή τη στιγμή. Ειδικά βλέπουμε ότι τα επεισόδια κλιμακώνονται λόγω της απειλητικής γλώσσας του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Δυστυχώς, δεν είναι σωστή προσέγγιση η επιθετική και υπερβολική χρήση βίας από χώρες που προσπαθούν να δώσουν μάθημα στην Τουρκία όταν συμβαίνει το παραμικρό».

«Όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μια άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά με διαφορετικό τρόπο, αλλά όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε ένα οποιοδήποτε κράτος μέλος είναι σιωπηλή. Μάλιστα αντιδρά διαφορετικά όταν πρόκειται για μικρές χώρες εντός της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία, και με διαφορετικό τρόπο όταν πρόκειται για χώρες όπως η Γαλλία», παραπονέθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι προειδοποίησαν τους 700.000 Τούρκους που ζουν στη χώρα και τους πολίτες που ταξιδεύουν στη χώρα να μην πηγαίνουν στα σημεία που σημειώνονται τα επεισόδια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα