Εκπρόσωπος ελληνικού ΥΠΕΞ: Η ρωσική στάση στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει

Την θέση ότι η ρωσική στάση απέναντι στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του, ο κ. Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η ρωσική στάση όσον αφορά το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει. «Παραμένει αμετάβλητη όσον

αφορά το Κυπριακό. Και θα έλεγα ότι πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στην ανανέωση της UNFICYP δεν υπήρχε ποτέ κανένα ζήτημα», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 καταδικάστηκε τότε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και μάλιστα με τη θετική ψήφο και της τότε Σοβιετικής Ένωσης και αυτό ισχύει και σήμερα. Υπάρχει η Απόφαση, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, αλλά υπάρχει και καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στα ευρύτερα ζητήματα της ενημέρωσης, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει επιδοθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε «ένα μαραθώνιο επαφών, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό», με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.

Όπως επισήμανε, τρία είναι τα βασικά σημεία που προσδιορίζουν αυτή την στιγμή την στάση της Ελλάδας απέναντι στην ουκρανική κρίση: η προστασία του αμάχου πληθυσμού, η καταδίκη κάθε χρήσης ή απειλής χρήσης βίας, συνοδευόμενη από την αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, και τέλος ο συντονισμός της χώρας με τους εταίρους της.

«Εφαρμόζουμε πλήρως τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των περιοριστικών μέτρων. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα αυτούς που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλα προσφυγικά κύματα», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στα ζητήματα της εκκένωσης πολιτών από την Ουκρανία, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πέντε επιτυχείς επιχειρήσεις, που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

«Τρεις από την Οδησσό, μια από το Κίεβο και μια από την Μαριούπολη, η οποία μάλιστα έγινε υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες- όλες βεβαίως, αλλά ιδιαίτερα αυτή της Μαριούπολης η οποία διήρκησε τρεις ημέρες», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, χαιρετίζοντας τον ρόλο των ελληνικών προξενικών Αρχών στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπαϊωάννου και στην Επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εκκένωση Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Κίεβο.  «Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμβολή της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, υπό την ηγεσία της Πρέσβειρας Σοφίας Γραμματά, καθώς και στον γενικό συντονιστικό ρόλο στις εκκενώσεις που είχε ο υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Αναφερόμενος στον Πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παραμένει στη Μαριούπολη, σε κτίριο του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται πλέον το ελληνικό Προξενείο, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό τόσο με τον ΟΑΣΕ, όσο και με την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για την ασφαλή απομάκρυνση τόσο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και μελών της αποστολής του ΟΑΣΕ. «Το βασικό μας μέλημα βεβαίως είναι η ασφάλειά του», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα