Έκθεση για παράνονη παγίδευση πουλιών: Οι 345 χιλιάδες και η μείσωση κατά 49%

Μια νέα έκθεση από την Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) και το BirdLife Cyprus αποκάλυψε ότι περίπου 345.000 ωδικά πτηνά παγιδεύτηκαν παράνομα και σκοτώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στο νησί της Κύπρου, μεταξύ άλλων σε βρετανική στρατιωτική βάση. Τα νέα

στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι «η διεθνής συνεργασία μείωσε με επιτυχία την παγίδευση από περίπου 604.000 ωδικά πτηνά που παγιδεύτηκαν το φθινόπωρο του 2021», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

«Κάθε φθινόπωρο εκατοντάδες χιλιάδες ωδικά πτηνά παγιδεύονται και σκοτώνονται παράνομα, προτού πουληθούν μέσω της μαύρης αγοράς σε εστιατόρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τοπική και ακριβή λιχουδιά τα «αμπελοπούλιας» ή για οικιακή κατανάλωση. Πριν αρχίσει η διεθνής συνεργασία να βοηθά τις αρχές στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος πριν από 20 χρόνια, πάνω από δύο εκατομμύρια πουλιά θα αλιεύονταν κάθε χρόνο, με εκτιμώμενο αριθμό πάνω από δέκα εκατομμύρια που παγιδεύτηκαν τη δεκαετία του 1990.

«Αυτή η παράνομη δραστηριότητα οδηγείται από το οργανωμένο έγκλημα όπου οι συμμορίες μπορούν να κερδίσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο πουλώντας τα πουλιά σε εστιατόρια ή για οικιακή κατανάλωση. Αυτή η τεράστια επιχείρηση περιλαμβάνει τις συμμορίες που στοχεύουν πτηνά που μεταναστεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές κλήσεις για να τα παρασύρουν σε δίχτυα  τοποθετημένα ανάμεσα σε θάμνους ακακίας και μέσα σε οπωρώνες ή χρησιμοποιώντας κολλώδη ασβεστόξυλα για να πιάσουν πουλιά καθώς κινούνται γύρω από τη βλάστηση.

«Το φθινόπωρο, οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου από την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων συνεργάστηκαν με τη συνεργασία του BirdLife Cyprus, της Επιτροπής Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) και του RSPB για την αντιμετώπιση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

«Σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021, τα επίπεδα χρήσης διχτύων μειώθηκαν έως και 49%. Συνολικά, έχει καταγραφεί μείωση 91% από την έναρξη της εταιρικής σχέσης το 2002. Η ομάδα έρευνας ανέφερε ότι βρήκε στοιχεία ή αφαίρεσε 27 ενεργά δίχτυα στις περιοχές έρευνας στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων. Η έκθεση σημειώνει ότι η μείωση της χρήσης διχτυών στην Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να συνδεθεί με τα υψηλά πρόστιμα, που ξεκινούν από 2.000 ευρώ, για την παράνομη χρήση αυτής της μη επιλεκτικής μεθόδου.

«Αν και αυτή η μείωση ήταν ευπρόσδεκτη, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας το οργανωμένο έγκλημα μεγάλης κλίμακας συνεχίζει να παγιδεύει πουλιά σχεδόν ανεμπόδιστα σε ορισμένες περιοχές. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου πιστεύει ότι χρειάζεται πολύ πιο συντονισμένη προσπάθεια και η Μονάδα Καταπολέμησης της Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου, που καταργήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, πρέπει να αποκατασταθεί για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού εγκλήματος.

«Αν και μειώνεται (μείωση 30% σε σύγκριση με το 2021), η συνεργασία συνεχίζει να εντοπίζει υψηλά επίπεδα ασβεστόξυλων που χρησιμοποιούνται στην περιοχή της έρευνας. Επομένως, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τα πρόστιμα για τη χρήση αυτού του τύπου παγίδας, μειωμένα από 2.000 € σε 200 € εάν πιαστούν έως και 50 πτηνά, και η σύμπραξη ζητά από το Κυπριακό Κοινοβούλιο να επαναφέρει τα προηγούμενα επίπεδα προστίμου για να αποτρέψει τους παγιδευτές.

«Ο Guy Shorrock, ανώτερος αξιωματικός ερευνών στο RSPB, δήλωσε: «Η άφιξη των ωδικών πτηνών είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ότι ο καιρός είναι πιο ζεστός και φτάνουν μακρύτερα βράδια. Το να κάνετε πραγματικά επικά ταξίδια μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, κάνοντας στάση σε μέρη όπως η Κύπρος, είναι ζωτικής σημασίας καθώς διασχίζουν τη Μεσόγειο. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτά τα υπέροχα πουλιά γίνονται στόχος οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών που είναι προετοιμασμένες να παραβιάσουν το νόμο, ώστε να μπορούν να πιάσουν, να σκοτώσουν και να πουλήσουν τα πουλιά σε εστιατόρια και για οικιακή κατανάλωση».

«Συνεργαζόμενοι ως μέρος μιας διεθνούς συνεργασίας αρχών και οργανισμών διατήρησης, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για τον περιορισμό αυτής της παράνομης δραστηριότητας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όταν πάνω από δύο εκατομμύρια πουλιά θα αλιεύονταν κάθε χρόνο. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν πριν αυτό γίνει παρελθόν και τα ωδικά πτηνά μπορούν να συνεχίσουν τη μετανάστευση τους ασφαλή από τους παγιδευτές. Και αυτό σημαίνει όχι μόνο τη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των παγίδων και την προσαγωγή των συμμοριών στη δικαιοσύνη, αλλά και τη διασφάλιση ότι οι ποινές είναι επαρκώς αποτρεπτικές».

Ο Martin Hellicar, διευθυντής του BirdLife Cyprus, δήλωσε: «Κάνουμε εκστρατεία κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο για περισσότερες από 2 δεκαετίες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε καταγράψει πτώση, ακολουθούμενη από υψηλά επίπεδα παγίδευσης για αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε επιτυχώς να μειώσουμε τα δίκτυα στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, μέσω μιας κοινής και συντονισμένης προσπάθειας μεταξύ περιβαλλοντικών ΜΚΟ και άλλων φορέων. .Αντίστροφα με αυτήν τη σημαντική πρόοδο επί τόπου, δυστυχώς έχουμε δει μια οπισθοδρόμηση στην εθνική νομοθεσία, με πρόστιμα για παγίδευση πουλιών με ασβεστόξυλα ή για πυροβολισμό έως και 50 ωδικών πτηνών που ορίζονται μόνο στα 200 ευρώ. Τέτοια χαμηλά πρόστιμα είναι σίγουρα μη αποτρεπτικά και καλούμε την Κυπριακή Βουλή να καταστήσει όλα τα πρόστιμα αποτρεπτικά και τιμωρητικά ενάντια σε αυτό το έγκλημα της άγριας ζωής».

Keywords
Τυχαία Θέματα