Εκτός Ταμείου Αλληλεγγύης μένουν τα νομικά πρόσωπα

Χωρίς τη συμπερίληψη πρόνοιας που θα αφορά τη στήριξη νομικών προσώπων των οποίων οι καταθέσεις απομειώθηκαν κατά το κούρεμα του 2013 θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης που τροποποιεί το νόμο που διέπει το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.



Σύμφωνα

με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άγγελο Βότση, οι εισηγητές της πρότασης νόμου κατέληξαν επί συγκεκριμένων τροπολογιών πάνω στις δικές τους προτάσεις, τέθηκαν εισηγήσεις και από άλλα κόμματα, οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψιν και την ερχόμενη Δευτέρα η Επιτροπή θα έχει ενώπιον της το τελικό κείμενο για να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

«Για το θέμα με τα νομικά πρόσωπα έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα περιλαμβάνεται στο κείμενο που θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας, (το οποίο) θα αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα όπως ήταν η αρχική θέση» είπε.

Πρόσθεσε ότι θα ετοιμαστεί ξεχωριστή πρόταση νόμου που θα αφορά μόνο τα νομικά πρόσωπα η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια σε κατοπινό στάδιο.

Την ίδια ώρα, εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πλευράς άλλων κομμάτων σχετικά με το ποιοι θα τυγχάνουν στήριξης από το Ταμείο, ενώ έγινε λόγος και για σκοπιμότητες και προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων μέσα από την ψήφιση της πρότασης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου διατύπωσε τη θέση ότι οι εισηγητές της πρότασης δεν έχουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και ζητήματα που εγείρονται.

«Δεν υπάρχουν απαντήσεις για το ποιοι, πόσα και με ποια σειρά θα τυγχάνουν στήριξης. Λένε ότι αυτά θα έρθουν με τους κανονισμούς οι οποίοι όμως δεν θα εγκριθούν από τη Βουλή. Δηλαδή αυτοί που έχουν φέρει την πρόταση και δεν έχουν απαντήσεις στα ερωτήματα λένε στη Βουλή να εγκρίνει μια πρόταση χωρίς να γνωρίζει πώς θα γίνει διαχείριση λεφτών που οι φορολογούμενοι πολίτες βάζουν για να λειτουργεί το ταμείο. Αυτό εμείς το θεωρούμε μη υπεύθυνο εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων και το ΑΚΕΛ ως υπεύθυνο κόμμα, δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες λογικές» είπε.

Διερωτήθηκε δε ποια η σκοπιμότητα της κυβέρνησης εκ προοιμίου να δεχθεί μια πρόταση που δεν είναι ολοκληρωμένη, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις των εισηγητών που αποκαλύπτουν σκοπιμότητες για να εγκριθεί το Ταμείο.

Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ δεν δέχεται να εκποιηθεί δημόσια περιουσία για προικοδότηση του ταμείου χωρίς να είναι γνωστό ποιοι θα στηριχθούν και δεν μπορεί να δεχθεί τη λογική ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν καμία ευθύνη για τη στήριξη εκείνων των οποίων απομειώθηκαν οι καταθέσεις για να στηριχτούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, όπως είναι σήμερα η πρόταση νόμου, το κράτος με λεφτά των φορολογούμενων θα αποζημιώσει αυτούς που δεν έπρεπε να αποζημιώσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αναφερόμενος ειδικότερα «στους επαγγελματίες των αξιογράφων, αυτούς που επένδυαν ενσυνείδητα και για χρόνια και γνώριζαν το ρίσκο που έπαιρναν».

Σημείωσε ότι αυτό είναι λανθασμένο και άδικο για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με τη δυνατότητα που θα έχει το ΔΣ του ταμείου «να ξεπουλά την κρατική περιουσία». Η σωστή προσέγγιση, είπε, θα ήταν, η όποια κρατική περιουσία δοθεί στο ταμείο, να αξιοποιηθεί με επενδύσεις ή με συνεταιρισμούς, έτσι ώστε το ταμείο να έχει σταθερά έσοδα και όταν εξαντλήσει τους σκοπούς του το κράτος να συνεχίσει να έχει σταθερά έσοδα.

Συνέχισε λέγοντας ότι ενδέχεται να προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων μέσα από τη διεύρυνση της σύνθεσης του ΔΣ με την συμμετοχή εκπροσώπων από τους συνδέσμους αξιογράφων ή καταθετών που είχαν κουρευτεί ή άλλων ομάδων που επηρεάστηκαν από την κρίση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι όπως διαμορφώνεται η πρόταση, υπάρχει κίνδυνος πέραν από τους πραγματικά έχοντες ανάγκη στήριξης, να ευνοηθούν και άτομα που ήδη αποζημιώθηκαν.

Χαρακτήρισε δε «εγκληματικό» η Βουλή να δίνει δικαίωμα στην Κυβέρνηση να εκποιήσει κρατική περιουσία αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ για προικοδότηση του Ταμείου, ενώ θα μπορούσε να το ενισχύσει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατήγγειλε δε ότι κάποια από αυτά τα τεμάχια θα εκποιηθούν προκειμένου να αυξηθεί η αξία γειτονικών ιδιωτικών τεμαχίων και να ενισχυθούν τα σχέδια αναπτυξιακών επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι «στοχευμένα βγαίνουν στο σφυρί γιατί κάποιοι θα βγάλουν κέρδος από αυτή την ιστορία».

Ο κ. Περδίκης έψεξε τέλος το γεγονός ότι τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου που θα διαχειρίζεται κρατική περιουσία και λεφτά του δημοσίου, δεν θα έχουν προσωπική αστική ευθύνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα