Ελάχιστες οι αιτήσεις για το σχέδιο προστασίας Α' κατοικίας

Ελάχιστες είναι οι αιτήσεις των πολιτών για το σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) για την προστασία της κύριας κατοικίας, το οποίο αποτελεί το τελευταίο δίχτυ προστασίας.

Ωστόσο, παρά τη σημαντικότητα του σχεδίου, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς και αποτελεσματικά επί τούτου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Αντρέας Φράγκος ανέφερε ότι υπάρχει μια παρανόηση όσον αφορά στη φιλοσοφία του σχεδίου, το οποίο δεν αποτελεί ακόμη ένα επίδομα

που παρέχεται σε κάποιους δικαιούχους, αλλά το τελευταίο επίπεδο προστασίας.

Ποια είναι όμως τα προηγούμενα επίπεδα;

Αφενός, ο δανειολήπτης θα πρέπει να βρει μια λύση με την τράπεζα, να αναδιαρθρώσει δηλαδή το δάνειό του. Αν αυτό αποτύχει, τότε μπορεί να απευθυνθεί στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος θα διορίσει διαμεσολαβητή για να γίνει άλλη μια προσπάθεια. Τέλος, αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να πάει σε σύμβουλο αφερεγγυότητας, ο οποίος θα καταρτίσει ένα σχέδιο αποπληρωμής οφειλών και θα προσφύγει στον ΚΟΑΓ, ώστε, αν όλα τα κριτήρια πληρούνται, να συμμετάσχει με το 60% της κάλυψης της δόσης του δανείου.

Ερωτηθείς πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι ο αριθμός αυτών ανέρχεται μόλις στις 5-6 αιτήσεις.

«Αυτό είναι καλό, υπό την έννοια ότι ευτυχώς δεν χρειάστηκε ακόμα να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του Οργανισμού, καθώς για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να κινδυνεύσει με εκποίηση η πρώτη κατοικία ενός συμπολίτη μας», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα κάτι τέτοιο να μην συμβεί.

Σημαντικό, κατά τον κο Φράγκο, είναι ότι ο δανειολήπτης προσπάθησε να βρει μια λύση, αλλά δεν τα κατάφερε.

«Αν δεν προσπαθήσει και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να έρθει σε συνεννόηση με την τράπεζα, τότε το σχέδιο δεν μπορεί να έχει εφαρμογή. Έχουμε επίσης εντοπίσει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν επαρκώς ούτε το πλαίσιο αφερεγγυότητας ούτε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το σχέδιο είναι πολύ απλό και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να το βρει στην ιστοσελίδα του οργανισμού», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα