Ελπίδες ΥΠΕΣ για εισηγήσεις στις 24 Φεβρουαρίου που θα δώσουν βιώσιμη ΤΑ

Την ελπίδα ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγήσεις, που θα δώσουν βιώσιμη Αυτοδιοίκηση, η οποία θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, εξέφρασε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος ανέφερε εκ νέου πως η κυβέρνηση θέλει να φτάσει σε μια αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία να μπορεί να σταθεί σε βάθος χρόνου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων,

με αφορμή την χθεσινή ολοκλήρωση της εξέτασης του συνόλου των ζητημάτων που αναφύονται από τις τροπολογίες των κοινοβουλευτικών ομάδων, στο πακέτο των νομοθετημάτων, που αφορούν την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι στο τραπέζι παραμένουν δύο με τρία θέματα, για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα.

«Υπάρχουν δύο θέματα, τα οποία η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση και άποψη και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να απαντήσουμε στους προβληματισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων μέχρι την Ολομέλεια. Και είναι το θέμα των οντοτήτων και το θέμα των δημοψηφισμάτων κατά κύριο λόγο», είπε.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Δήμων, ο κ. Νουρής είπε ότι «δεν είναι δογματικοί στον αριθμό», αλλά όπως σημείωσε «είναι απόλυτοι στο γεγονός ότι οποιεσδήποτε νέες οντότητες προκύψουν θα πρέπει να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου».

Σημείωσε ότι οι εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής όπως για παράδειγμα η εισήγηση για δημιουργία νέας οντότητας με την Ένωση Κοινοτήτων Ακάμα και Πέγειας «είναι ατεκμηρίωτη».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «εισήγηση τις τελευταίας στιγμής», λέγοντας «ότι είναι ατεκμηρίωτη και δεν έχει τεθεί κάτω από τη βάσανο των τεχνοκρατών, δεν κατέστη δυνατόν να μετρηθεί και πολύ δε περισσότερο αγνοεί η συγκεκριμένη εισήγηση το γεγονός ότι οι μεν κοινότητες του Ακάμα θα διέπονται στις επόμενες λίγες εβδομάδες από ξεχωριστή πολεοδομική νομοθεσία στο τοπικό σχέδιο του Ακάμα, το οποίο εδώ και χρόνια προσπαθούμε να δομήσουμε με συγκεκριμένες παραμέτρους».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «ο Δήμος Πέγειας έχει δικό του τοπικό σχέδιο, το οποίο είναι μια άλλη πολεοδομική νομοθεσία».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, παράλληλα, ότι «ευθύς εξαρχής προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα ανομοιομορφίας στην προσπάθεια αυτή».    

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα ελλείμματα που θα προκύψουν από οντότητες, που δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμες, τη ζημιά στο τέλος της ημέρας «θα την πληρώσουν οι πολίτες».

Όπως είπε «τα όποια πιθανά ελλείμματα θα προκύψουν από το γεγονός ότι θα συγκροτηθούν οντότητες, οι οποίες δεν θα μπορούν να σταθούν και να είναι βιώσιμες τότε τη ζημιά θα κληθεί να τη καλύψει ο προϋπολογισμός ο οποίος θα παρέχεται και ο οποίος είναι μεν εγγυημένος από την πλευρά του κράτους αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που θα ζημιώσει είναι ο ίδιος ο πολίτης».

Πρόσθεσε πως «τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ευθύνη η κάθε μία των εισηγήσεων τους όσον αφορά τις οντότητες να είναι τεκμηριωμένη και να είναι εισήγηση που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα», για να συμπληρώσει πως «αυτό θέλουμε να γίνεται στο τέλος πράξη».

Για τα δημοψηφίσματα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει πρόνοια στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά υπάρχει ο ειδικός νόμος.

Όπως σημείωσε «δεν μπορούν να ψηφίζουν νόμο και μετά από δυο χρόνια να ρωτάνε τους πολίτες αν θέλουν να υφίσταται ο νόμος», για να προσθέσει ότι «με αυτόν τον τρόπο η Βουλή αυτοκαταργείται».

Πρόσθεσε ότι αν τα κοινοβουλευτικά κόμματα θέλουν να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα, τότε θα μπορούσαν να τα κάνουν τώρα, για να σημειώσει πως  μεταγενέστερα να ψηφίσουν την νομοθεσία.

Αλλά, είπε, «αυτό απέχει από τη δέσμευση που ανέλαβαν έναντι του λαού».

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν στην Ολομέλεια εισηγήσεις, που θα δώσουν βιώσιμη Αυτοδιοίκηση, η οποία θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα