ΠτΔ: Πέραν και πάνω από τα μικρομάγαζά μας η επιβίωση της πατρίδας

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Invest Cyprus, του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων.

Διαβάστε αυτούσιο τον χαιρετισμό:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να προσφωνήσω απόψε τις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων,

Invest Cyprus και του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων, καθώς σας θεωρώ ως τους κατ’ εξοχήν δημιουργικούς οργανισμούς οι οποίοι με το έργο τους συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας μας, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και οι σημαντικές προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας, έχουν και τη δική σας σφραγίδα.

Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο ανακόψαμε την πτωτική πορεία, αλλά αντιστρέψαμε το κλίμα και πετύχαμε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4%. Πρόκειται για μία επίδοση η οποία είναι αισθητά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με τους υψηλούς αυτούς ρυθμούς ανάπτυξης υπερκαλύψαμε τις απώλειες του ΑΕΠ που είχαμε υποστεί κατά την περίοδο της κρίσης με θετικό αποτέλεσμα την τριετία 2015-2018, να επιτύχουμε τη μεγέθυνση της οικονομίας μας κατά 16%.

Πετύχαμε μείωση της ανεργίας στο 7% περίπου και έχουμε θέσει ως στόχο το 2020 να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο πτυχές της κοινωνικής πολιτικής.

Το 2019, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός μας θα είναι πλεονασματικός, ενώ μετά από σειρά αναβαθμίσεων από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης κερδίσαμε ξανά θέση στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας και στη συναφή ενίσχυση του επενδυτικού ρεύματος.

Θα πρέπει να σημειώσω πως παρά τις δύσκολες, αλλά επιβαλλόμενες αποφάσεις που πήραμε ως αποτέλεσμα της κατάστασης που περιήλθε ο Συνεργατισμός από τα όσα ακούγετε, όπως δανεισμός σε ανύπαρκτα πρόσωπα, υποθήκες κοιμητηρίων, εκκλησιών και πάσης άλλης δημόσιας χρήσης κτηρίων, έχει γίνει κατορθωτό εκείνοι που αξιολογούν τις οικονομίες κάθε χώρας να επιβραβεύσουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και τρεις εξ αυτών των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης να επανεντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία ακριβώς μετά τις δύσκολες αποφάσεις που λήφθηκαν, στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή με μεγάλες αναπτύξεις αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ να παίρνουν σάρκα και οστά. Ενδεικτικά αναφέρω το καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, ξενοδοχειακές μονάδες, μεικτές αναπτύξεις, εμπορικά κέντρα και γήπεδα γκολφ, αλλά και σημαντικά άλλα όσον αφορά τα επενδυτικά ταμεία, όπως πλοιοδιαχείριση, το κυπριακό νηολόγιο και άλλα.

Χαίρομαι διότι πραγματικά η πατρίδα μας πάει μπροστά. Μπορεί να μην έχουμε ξεπεράσει ακόμα όλα τα προβλήματα, και δεν ανέμενε κανείς ότι θα ήταν δυνατόν μετά από μια κρίση του μεγέθους που είχαμε υποστεί το 2013 να μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε κατά τρόπο που να μη μείνουν πληγές. Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζουμε την προσοχή μας ώστε να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μέσα από μέτρα κοινωνικής πολιτικής, επιπρόσθετων των όσων έχουμε πάρει έτσι ώστε να γίνεται δίκαιος καταμερισμός αυτής της ανάπτυξης που έχουμε σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιτύχει.

Τα έργα στα οποία αναφέρθηκα είναι έργα που συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας, αναζωογόνησαν τον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο, ενίσχυσαν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και ενδυνάμωσαν τις προσπάθειές μας με στόχο την επίτευξη βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης. Οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Κύπρο με αίσθημα ασφάλειας.

Για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα έπρεπε να υλοποιήσουμε τολμηρές αποφάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν υψηλό πολιτικό κόστος, το οποίο όμως δεν προσμετρήσαμε και δεν θα προσμετρήσουμε, όποια πτυχή πολιτικής και αν απαιτείται προκειμένου να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Πριν και πάνω από όλα αυτό που προέχει δεν είναι να ικανοποιήσεις ή να 'χαϊδέψεις τα αυτιά' όσων αναμένουν, ζώντας με ψευδαισθήσεις, να το πράξεις. Εκείνο που επιβάλλεται είναι να παίρνεις αποφάσεις που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου του λαού και της πατρίδας σου, και όχι να προέχει το κόμμα σου. Οι εποχές (έχουν παρέλθει) όπου οι λαϊκιστές, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να ευημερούν, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη. Παρά ταύτα εκείνοι που αναλαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις είναι και εκείνοι που δικαιώνονται στο τέλος από τη βούληση του λαού. Στα δύσκολα είναι που κρίνεται ο καθένας και όχι στις εύκολες αναφορές και στις ανέξοδες συμβουλές.

Για να έχουμε τα όσα αποτελέσματα καταγράφηκαν έπρεπε να υλοποιήσουμε τολμηρές αποφάσεις πολλές από τις οποίες είχαν ψηλό πολιτικό κόστος που δεν προσμετρήσαμε, όπως έχω πει, γνωρίζοντας πως στο τέλος της μέρας τα αποτελέσματα θα δικαίωναν τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών τους οποίους και θερμά ευχαριστώ.

Προχωρώντας με αποφασιστικότητα λάβαμε μέτρα για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, υιοθετήσαμε φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων. Μεταξύ άλλων μέτρων υλοποιήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.

Δεν το έχουμε πετύχει. Θα πρέπει να το ομολογήσουμε. Η γραφειοκρατία παραμένει ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της χώρας μας. Θέλω να ελπίζω πως οι πολιτικές δυνάμεις συνειδητοποιώντας ότι επιτέλους χρειάζονται άλματα, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό τη Δημόσια Υπηρεσία. Δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλεται η δημιουργία Μουσείου από το 2015, να βραβεύεται ο καλύτερος που πέτυχε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τον Μάη του 2017, και να προϋπολογίζεται η εκτέλεση του έργου του 2022 διότι έτσι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί αποφάσισαν.

Βιώνω, δυστυχώς, αυτές τις αγκυλώσεις, για αυτό και επιμένω και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς επιτέλους μέσα από τη συνεργασία και των κοινοβουλευτικών κομμάτων (μπορούν να ξεπεραστούν). Έχουμε το προεδρικό σύστημα, μπορεί να δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης, αλλά δεν δίδει και αποτελεσματική διακυβέρνηση αν δεν πετύχεις συνεργασίες στο Κοινοβούλιο. Αυτό προσπαθούμε να πράξουμε ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές. Εξάλλου, δεν είναι η εποχή που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες διαφορές. Αυτό που έχει σημασία είναι συνεργαζόμενοι όλοι μαζί να δούμε πώς μπορεί να συμβάλουμε στην πρόοδο της πατρίδας μας.

Δεν θα κάνω αναφορά στα υπόλοιπα. Μακρά αναφορά για την πρόοδο σε διάφορους τομείς έκανε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ, τον οποίον θερμά ευχαριστώ για τα όσα κατέγραψε τα οποία δεν είναι παρά η πραγματικότητα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έγνοια και στόχος μας είναι κάθε μέρα που περνά να δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές που να μας οδηγούν στην πρόοδο.

Και ένα των θεμάτων που εκκρεμεί και που σημαντικά θα συμβάλει στο να υπάρξει ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης σταθερότητας αλλά και προκοπής είναι η λύση του εθνικού μας προβλήματος. Η λύση του Κυπριακού για την οποία αόκνως εργάζομαι. Για την οποία κατέβαλα και θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις, προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση που να επιτρέπει πραγματικά να σταθεί το κράτος. Την επομένη της λύσης όλοι πραγματικά να νιώθουν τη βεβαιότητα πως υπάρχει μέλλον και προοπτική.

Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι η ώρα να καλλιεργείται κλίμα διχόνοιας, όταν γνωρίζουμε καλά τις θέσεις της άλλης πλευράς. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το να κωφεύουμε δεν εξυπηρετούμε κανέναν.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως αν δημιουργήσουμε ένα κράτος που δεν θα λειτουργεί, δεν θα το αποδεχθεί ο λαός. Και αν δεν θα το αποδεχθεί ο λαός, αυτό θα είναι η χειρίστη των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρουμε στην πατρίδα μας και είναι τότε που θα προσμετρούμε το ένα μετά το άλλο τα δεινά.

Είναι καλό κάποιοι να με συμβουλεύουν, καλύτερο όμως είναι πριν να ασκούν κριτική χάρη της κριτικής ή χάρη των κομματικών σκοπιμοτήτων, να ακούν με διαύγεια πνεύματος και να προσμετρούν ή να εκτιμούν ποιες οι συνέπειες από την αποδοχή των όσων μου εισηγούνται; Ποιες οι συνέπειες από τη συνέχιση αποδοχής των εγγυητικών ή επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, της παρουσίας κατοχικού στρατού ή πολύ περισσότερο της θετικής ψήφου για κάποια απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης;

Δεν αρνούμαστε στους Τουρκοκύπριους την ασφάλεια, δεν αρνούμαστε την κατοχύρωση του δικαιώματος να προστατεύονται από τυχόν αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας. Για αυτό και αποδεχόμαστε τη θετική ψήφο σε κάθε απόφαση που θα επηρεάζει τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όμως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κράτος λειτουργικό για να μπορεί να σταθεί στο βάθος χρόνου, για να μπορεί να είναι βιώσιμο, για να μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Έτσι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Και όχι μέσα από την κώφευση στα όσα ακούμε αλλά δεν λαμβάνουμε υπόψη θεωρώντας πως εμείς φέρουμε την ευθύνη.

Είναι από το Κραν Μοντανά που ακούω περίπου, από κάποιους, ότι την ευθύνη για το ναυάγιο δεν είναι εκείνοι που αρνήθηκαν τις εγγυήσεις (την κατάργηση τους), δεν είναι εκείνοι που επέμεναν στη θετική ψήφο, δεν είναι εκείνοι που επέμεναν στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά εμείς που δεν τα αποδεχθήκαμε.

Είναι επιτέλους καιρός να ξεπεράσουμε συμπλέγματα, να ξεπεράσουμε την κομματική και μόνο προσήλωση, είναι καιρός να πούμε ότι επιτέλους πραγματικά θέτουμε πάνω από τις σκοπιμότητες τη χώρα μας, το σύνολο των κατοίκων αυτού του τόπου. Και υπηρετώντας ή δημιουργώντας τις προοπτικές για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος δεν εξυπηρετούμε μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους.

Η απεξάρτηση από τρίτες χώρες δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις ανεξαρτησίας και δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ, προς αυτή την κατεύθυνση θα εμμείνω και εύχομαι όλοι να συνειδητοποιήσουν κάποια ώρα ότι επιτέλους πέραν και πάνω από τα μικρομάγαζά μας υπάρχει το μεγάλο όραμα που δεν είναι άλλο από την επιβίωση της πατρίδας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα