Ένας υπερπαραγωγή Επιτάφιος στην Ελλάδα

Ο Επιτάφιος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης κάθε χρόνο αποτελεί έργο τέχνης. Ο Επιτάφιος, ο οποίος δεν στολίζεται με λουλούδια της άνοιξης, όπως συνηθίζεται, αλλά διακοσμείται στις τέσσερις πλευρές του με περίτεχνα σχέδια και παραστάσεις, που δημιουργούνται και κατασκευάζονται από εκατοντάδες χιλιάδες καρφίτσες και διακοσμητικές γυάλινες και πλαστικές πέρλες, ευτελούς οικονομικής αξίας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του.

Πρόκειται για μία ιδέα που υλοποιείται από το 2012 και μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει γνωστό στο πανελλήνιο,

με αποτέλεσμα ο ναός του Αγίου Βασιλείου, τη Μεγάλη Παρασκευή, να προσελκύει πολύ κόσμο, που φτάνει στην Τρίπολη ακόμα και με εκδρομικά λεωφορεία από διάφορα σημεία της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Στερεάς, προκειμένου να θαυμάσει τον Επιτάφιο και να προσκυνήσει.

Η φετινή βασική σύνθεση του Επιταφίου αποτελείται από τέσσερις παραστάσεις πελεκάνων και εμπνέεται από τον εκκλησιαστικό ύμνο «Ώσπερ Πελεκάν τετρωμένος τήν πλευράν Σου, Λόγε».

Οι τέσσερις πελεκάνοι στέκουν επιβλητικά στις τέσσερις παραστάδες του Επιταφίου, ζωογονώντας με το αίμα τους τους μικρούς πληγωμένους νεοσσούς τους. Προσφέρουν το αίμα τους, όπως ο Χριστός, και σύμφωνα με τον υμνογράφο, «σους θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς». Τα κεντρικά σημεία του Επιταφίου έχουν κοσμηθεί με την επιγραφή κεντημένη με πέρλες, η οποία αναγράφει «Ώσπερ Πελεκάν», στο κόκκινο χρώμα του αίματος.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ιερού ναού του Αγίου Βασιλείου, πατέρα Ιωάννη Σουρλίγγα, «η εφαρμογή του σχεδίου άρχισε να υλοποιείται από πολλούς μήνες νωρίτερα. Παρόλο που το σχέδιο μπορεί να φαίνεται εύκολο και απλό στην πραγματοποίησή του, εν τούτοις η εφαρμογή του είναι μία άλλη διαδικασία, εντελώς διαφορετική και γεμάτη εκπλήξεις. Χρειάστηκαν πάνω από 550.000 πέρλες διαφόρων μεγεθών. Απαιτείται να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες, εκατοντάδες ώρες δουλειάς, πολύ μεράκι, αδιάλειπτη προσευχή, με τη δυνατότητα να κατασκευαστεί με μόνο δύο ή το πολύ τέσσερα χέρια, έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία στην αποτύπωση του σχεδίου, χωρίς διαφοροποιήσεις, με στόχο το άριστο και ξεχωριστό αποτέλεσμα».

Ως πρότυπα των παραστάσεων του φετινού στολισμού, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιδωτοί διάκοσμοι από καθολικό ιεράς μονής κι αυτό γιατί ο στολισμός με τις πέρλες προσεγγίζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την κατασκευή παραστάσεων με την τεχνοτροπία των ψηφιδωτών διακόσμων και παραστάσεων στα ορθόδοξα μνημεία και τούς ναούς.

Για την κατασκευή της διακόσμησης του Επιταφίου, που αναμένεται να είναι εντυπωσιακό έργο, εργάστηκαν εθελοντές και ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα σύμβολα του Πάθους, τα άγια Ποτήρια, ο κεντρικός Σταυρός που υψώνεται στον τρούλο του Επιταφίου και οι επιγραφές, ενώ, μέρα με τη μέρα, ολοκληρώνονται οι υπόλοιπες κεντρικές παραστάσεις, με αποτέλεσμα ο φετινός Επιτάφιος να είναι έτοιμος τη Μεγάλη Τετάρτη.

Ο πατέρας Ιωάννης υπογραμμίζει πως το φετινό έργο είναι αποτέλεσμα σεβασμού, αγάπης και προσφοράς προς τον Κύριο και Θεό μας, και έγινε με αστείρευτο μεράκι, πού τιμά την τοπική Εκκλησία και προβάλει την ιστορική Τριπολιτσά. Παράλληλα, τονίζει ότι «αυτού του είδους οι στολισμοί και οι περίτεχνες κατασκευές δεν έχουν κάποιο σημαντικό οικονομικό κόστος. Οι πέρλες, πού κοσμούν τις παραστάσεις, είναι πλαστικές, που ο καθένας μπορεί να αγοράσει με ελάχιστα χρήματα κι επιπροσθέτως κατ' έτος επαναχρησιμοποιούνται για τον στολισμό των παραστάσεων».

Επίσης, αναφέρει πως οι φόρμες των παραστάσεων και του διάκοσμου είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνικής επεξεργασίας και λαξεύματος του φελιζόλ, το οποίο δεν έχει κάποιο σημαντικό κόστος, ενώ όπως επισημαίνει «το όποιο χρηματικό ποσό απαιτεί ο στολισμός ενός Επιταφίου, καλύπτεται, όπως γίνεται σε όλους τους ναούς, εκ των ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι προσφέρουν χρήματα αποκλειστικά και μόνο για τον στολισμό, χωρίς καμία ανάμιξη του ταμείου του ναού». Ευχαριστεί, δε, όλους όσους συνέδραμαν με κάθε τρόπο για τον φετινό στολισμό του Επιταφίου, που αποτελεί πραγματικά έργο τέχνης.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι παραστάσεις των προηγούμενων Επιταφίων του Αγίου Βασιλείου φυλάσσονται στο Πνευματικό Κέντρο του μητροπολιτικού ναού. «Η Ζωή εν τάφω» ήταν το θέμα του 2012. Το 2013 ο στολισμός ήταν αντίγραφο εσωτερικού διακόσμου από καθολικό Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους, όπου κυριαρχούσε η Άμπελος. Το 2014 ο Επιτάφιος διακοσμήθηκε με την εκκλησιαστικού περιεχομένου παράσταση «Παγώνια» και το 2015 διακοσμήθηκε από αγγέλους, γι' αυτό και ονομάστηκε «ο Επιτάφιος των αγγέλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα