Επιδίωξη Λευκωσίας η ένταξη περιοχών Συρίας στη λίστα ασφαλών χωρών

Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, επιδιώκει να ενταχθούν περιοχές της Συρίας, στις οποίες δεν υπάρχει πλέον εμπόλεμη κατάσταση, στην λίστα με τις ασφαλείς χώρες/περιοχές.

Σκοπός είναι να καταστεί δυνατόν να επιστρέφονται και Σύροι πρόσφυγες.

Υπάρχει επίσης πρόθεση να ενταχθεί και η Τουρκία στη λίστα της Κύπρου με τις ασφαλείς χώρες, ούτως ώστε να υπάρχει και η πολιτική και νομική νομιμοποίηση να επιδιώκονται διεθνώς οι επαναπροωθήσεις στην εν λόγω

χώρα.

Όπως σημειώνεται, αν και η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα από την Ευρώπη, η Κύπρος δεν την είχε εισάγει, γιατί υπήρχε το γνωστό πρόβλημα της παράνομης κατοχής και η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κατοχική δύναμη.

Αίτημα για τέμενος σε χωριό της Πάφου

Επίσης, φαίνεται πως την κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα αίτημα των μουσουλμάνων κατοίκων της Δρούσιας, για ανέγερση τζαμιού, καθώς εκτιμά πως εντείνεται η κοινωνική απορρύθμιση και διευρύνεται το πολιτισμό χάσμα. Το ζήτημα άπτεται της γενικότερης γκετοποίησης που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές και της συνεπακόλουθης αδυναμίας κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών.

Το ζήτημα της γκετοποίησης, ωστόσο, απασχολεί την κυπριακή κοινωνία καιρό πριν, με την αδυναμία ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης, με σωστές πολιτικές ενσωμάτωσης, να επιτείνει τις αντιδράσεις, δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη ακραίων αντανακλαστικών από μερίδα της τοπικής κοινωνίας.

Αποτροπές ή απωθήσεις (push backs)

Τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υποστηρίζουν πως πραγματοποιούνται αποτροπές μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα (interceptions) και όχι απωθήσεις (τα λεγόμενα «push backs»).

Όπως εξηγείται, αυτό συμβαίνει γιατί η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα και οφείλει, με βάσει την συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, να μην «εξάγει» αιτούντες άσυλο. Εντάσσεται επίσης στην εξίσωση ο υβριδικός πόλεμος που διεξάγει η κατοχική χώρα, με στοχευμένη εργαλειοποίηση των ροών για πολιτικούς λόγους.

Όπως επιπρόσθετα επισημαίνεται, οι επί τόπου αποτροπές, όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας με τον Λίβανο, γίνονται με ελεγχόμενο τρόπο για να μην κινδυνεύει κανείς. Φυσικά, στη δημοσιότητα δόθηκαν και καταγγελίες περί του αντιθέτου, με την απόφαση να εναπόκειται στα αρμόδια δικαστικά όργανα, όταν και εφόσον υπάρχουν επίσημες καταγγελίες.

Αναστολή αιτήσεων Ασύλου

Αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν και για την σημερινή απόφαση της Λευκωσίας να προωθήσει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για προσωρινή παύση των αιτήσεων ασύλου, καθώς υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις από το διεθνές δίκαιο.

Κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο έγινε και στην Ελλάδα κατά τα έκρυθμα γεγονότα στον Έβρο, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται η χώρα, εκτιμάται ότι θα ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περί «κυρώσεων» στην Τουρκία, με αφορμή το μεταναστευτικό

Δεν κατέστη δυνατόν να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον η Λευκωσία επιδιώκει πλέον κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, αντίστοιχες με αυτές στην Λευκορωσία, κάτι το οποίο εκτιμάται, από κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους, ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Συνόδους Υπουργών Εσωτερικών, δεν επιδιώχθηκε σαφής ταύτιση Τουρκίας και Λευκορωσίας, στο ζήτημα της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Σε κάθε περίπτωση, το λεκτικό που χρησιμοποιείται, τόσο σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής όσο και σε επίπεδο καταγεγραμμένων επίσημων επιδιώξεων στα Ευρωπαϊκά φόρα, έχει ιδιαίτερη σημασία, σε ό,τι αφορά στις τελικές προθέσεις.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές με γνώση του αντικειμένου, η μη συμπερίληψη μιας σαφούς λίστας ουσιαστικών κυρώσεων, δεν επιτρέπει την συγκρότηση ενός νομικού πλαισίου που προϋποθέτει η άμεση επιβολή κυρώσεων. Κάτι που για την ώρα, απέχει από τις δεδηλωμένες προθέσεις της Λευκωσίας.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη για μεταναστευτικό:Αίτημα σε ΕΕ για αναστολή αιτήσεων πολιτικού ασύλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένταξη, Συρίας, –Αίτημα, Δρούσια,entaxi, syrias, –aitima, drousia