Εντός της ημέρας στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, πιθανώς να παραπέμπουν σε ύφεση

Οι ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη την Πέμπτη και οι παγκόσμιοι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο φλερτάρει με την ύφεση, την ώρα που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βαδίζει πολιτικά σε τεντωμένο σχοινί.

Παρόλο που ο Μπάιντεν λέει ότι είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία δεν υφίσταται ύφεση, μία έκθεση που θα έδειχνε ότι για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο

υπάρχει αρνητική ανάπτυξη, κάτι που σηματοδοτεί έναν από τους κοινούς ορισμούς για μια ύφεση, θα αύξανε τους φόβους για μία ευρύτερη ύφεση.

Όσοι ασκούν κριτική στον Μπάιντεν θα χρησιμοποιούσαν την έκθεση ως απόδειξη για κακοδιαχείριση της οικονομίας από τον βετεράνο των Δημοκρατικών.

Με τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές μόλις τρεις μήνες μακριά, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο και η Κυβέρνηση Μπάιντεν πέρασε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας για τα θετικά σημάδια στην οικονομία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης θέσεων εργασίας και των σταθερών καταναλωτικών δαπανών.

Θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια οικονομία που εξακολουθεί να προσθέτει θέσεις εργασίας με γρήγορους ρυθμούς και με σχεδόν χαμηλό ρεκόρ ανεργίας, να πέσει σε ύφεση.

Η συναινετική πρόβλεψη μεταξύ των αναλυτών είναι για ετήσια αύξηση 0,5% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ μπορεί να συρρικνώθηκε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Με την αγορά εργασίας να δείχνει κάποια σημάδια ψύξης και υπερμεγέθεις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα που επιβραδύνουν την οικονομία -- η τελευταία ήρθε την Τετάρτη -- πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η συζήτηση για την ύφεση είναι περισσότερο θέμα χρόνου.

Και αυτό δημιουργεί μεγάλο πολιτικό πονοκέφαλο για τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει δει τα ποσοστά αποδοχής του να πέφτουν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αμερικανικές οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μπάιντεν οδήγησε την κυβέρνησή του σε μια χορωδία άρνησης. «Δεν πρόκειται να βρεθούμε σε ύφεση, κατά την άποψή μου», επέμεινε τη Δευτέρα.

Η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα δεδομένα δεν υποδηλώνουν απαραίτητα παρατεταμένη ύφεση. «Δεν λέω ότι σίγουρα θα αποφύγουμε την ύφεση, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας δρόμος που διατηρεί ισχυρή την αγορά εργασίας και μειώνει τον πληθωρισμό», είπε.

Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ συμφώνησε, λέγοντας ότι ακόμη και με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων για την επιβράδυνση της οικονομίας, είναι δυνατό να μειωθούν οι πιέσεις των τιμών χωρίς να προκληθεί ύφεση ή μεγάλο άλμα στην ανεργία.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, την τέταρτη αύξηση φέτος, και τόνισε ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «άλλη μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση» εάν χρειαστεί -- ή ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Πάουελ είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος ήταν να υποχωρήσει ο υψηλός πληθωρισμός προς το 2%, αλλά η Fed θέλει να επιτύχει μια ισορροπία.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα -- και είπε ότι μια ύφεση μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας δήλωσε ότι ο δρόμος για την αποφυγή μιας ύφεσης είναι «πολύ στενός» και προειδοποίησε ότι ακόμη και ένα «μικρό σοκ» θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία στην άβυσσο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΕΠ, ΗΠΑ,aep, ipa