Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Συζήτησε το θέμα επανένωσης οικογένειας από Συρία
Το αίτημα για άδεια εισόδου στην Κύπρο και υποβολής αίτησης ασύλου για συγκεκριμένη οικογένεια από την Συρία, θέμα το οποίο ενέγραψε η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, συζητήθηκε το πρωί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Να πω ότι με επιστολή που απέστειλε στην Βουλή, λόγω της παρουσίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΚΙΣΑ, αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή. Μετά από γνωμάτευση που ζήτησα και από τις Υπηρεσίες της Βουλής, θεωρείται δεδομένο και είναι αυτονόητο ότι μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να καλέσει ενώπιον της όποιον θέλει, φυσικό, νομικό πρόσωπο, σωματείο, οργάνωση, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα το οποίο συζητά και νοουμένου ότι ο καλεσμένος μπορεί να συνεισφέρει», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, συνέχισε η κα Χαραλαμπίδου, πρέπει να κατανοήσει η εκτελεστική εξουσία ότι οι αρμοδιότητες και ο θεσμικός ρόλος του Κοινοβουλίου είναι δεδομένος και δεν μπορεί να τον αμφισβητεί κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις.
«Θα πρέπει να κατανοήσει η εκτελεστική εξουσία ότι καιρός είναι να αρχίσουν να δέχονται τον έλεγχο, γιατί νομίζω το πρόβλημα εκεί προκύπτει ότι δεν δέχονται τον έλεγχο. Και υπάρχουν σοβαρότητα ζητήματα που αφορούν σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε. Και αυτή η Επιτροπή θα επανέλθει και θεωρώ ότι ο Υπουργός, εάν όντως εννοεί και θέλει ένα εποικοδομητικό διάλογο στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, θα πρέπει να δηλώσει την επόμενη φορά παρών», συμπλήρωσε.
Η κα Χαραλαμπίδου είπε πως ό,τι άποψη και να έχει ο καθένας για τα θέματα του μεταναστευτικού ή της πολιτικής που ασκείται, δεν μπορεί επ' ουδενί να χωρίζεται μητέρα από τα παιδιά της.
«Δεν μπορεί μια έγκυος γυναίκα να χωρίζεται από την οικογένεια της. Από ένα παιδί ενάμιση χρονών, το οποίο θηλάζει ακόμα. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και έχω ζητήσει από την Αστυνομία να μας δώσει λεπτομερή έκθεση ως προς τα γεγονότα εκείνης της νύχτας, γιατί η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη γυναίκα γνωστοποίησε στις αρχές ότι πάνω στη βάρκα ήταν και ο σύζυγος και τα παιδιά της και τα παιδιά της ήταν πολύ μικρών ηλικιών. Το ένα ήταν μόλις ενάμιση χρονών. Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε όταν χωρίζεις μια μάνα από τα παιδιά και τα παιδιά αντιδρούν και η μάνα αντιδρά. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν γνώριζαν», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι ζήτησαν και από την Υπηρεσία Ασύλου να τους κρατούν ενήμερους για τα θέματα επανένωσης της οικογένειας, «γιατί δεν μπορεί η Υπάτη Αρμοστεία από τις 24 Αυγούστου να έχει στείλει επιστολή στον Υπουργό, αναφέροντας μάλιστα και την παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια για την επανένωση της οικογένειας».
«Και εξ όσων μας ενημέρωσαν μάλιστα η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δεν είναι μόνο μια οικογένεια που έχει χωριστεί, είναι δύο οικογένειες. Συνεπώς, ελπίζω όλα αυτά να λυθούν το συντομότερο γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδιά, έχουμε να κάνουμε με μητέρες και νομίζω ότι είμαστε όλοι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα, ανεξάρτητα -όπως είπα- από το τι πιστεύει ο καθένας για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής», σημείωσε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε δηλώσεις της, είπε ότι στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής συζητήθηκε το θέμα επανένωσης της οικογένειας μίας συγκεκριμένης αλλοδαπής από τη Συρία και το αίτημα της για παραχώρηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Η κοπέλα αυτή βρισκόταν πάνω σε βάρκα, η οποία ανακόπηκε από τις αρχές της Δημοκρατίας. Ήταν έγκυος. Μεταφέρθηκε στη Δημοκρατία, όπου και γέννησε το παιδί της, ενώ ο κατ' ισχυρισμόν σύζυγος και τα παιδιά της μεταφέρθηκαν στον Λίβανο με βάση τις Αρχές επαναπροώθησης», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι το θέμα αυτό ήταν συγκεκριμένο, παρόλο ότι υποβλήθηκε ένσταση αρχικά για την εγγραφή του, ακριβώς λόγω του ότι ήταν συγκεκριμένο θέμα και ακριβώς γιατί η Βουλή δεν είναι δικαστήριο.
«Ωστόσο, μέσα από το θέμα αυτό, έχουν εντοπιστεί άλλα ευρύτερα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίασης ίσως κάποιων συμβάσεων και νομοθεσιών. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι η κοπέλα αυτή έτυχε χειρισμού από την Κυπριακή Δημοκρατία, γέννησε εδώ στην Δημοκρατία, της δόθηκε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ασύλου, της έχουν αναγνωσθεί τα δικαιώματα της και σήμερα βρίσκεται εδώ», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν γίνει διαβήματα, προς το Υπουργείο Εσωτερικών, περισσότερο από την Υπάτη Αρμοστεία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της οικογένειας, τα οποία και εξετάζονται «και δεν έχουμε ακόμα το αποτέλεσμα, ούτε την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών».
«Θεωρώ ότι πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί δεν βρίσκονταν ενώπιον μας, ακριβώς λόγω της απουσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Άρα, και η οποιαδήποτε τοποθέτηση θα ήταν άκαιρη, ενώ περιμένουμε ακόμα απαντήσεις. Προσωπικά είμαι λίγο επιφυλακτική στο να προβώ σε συμπεράσματα όσον αφορά στην υπόθεση αυτή και άλλες, παρόλο ότι είναι ανθρωπιστικό θέμα. Σίγουρα όλοι υποστηρίζουμε τα δικαιώματα που έχει μια έγκυος γυναίκα, ειδικότερα τα παιδιά είτε το παιδί που γέννησε είτε τα παιδιά της, που βρίσκονταν πάνω στην βάρκα, για τα οποία η ταυτοποίηση να πω έγινε αργότερα από την Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ. Δηλαδή, εκείνη την στιγμή δεν ήταν γνωστό ότι αυτά τα άτομα ήταν η οικογένεια της», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «η επιφύλαξη μου αφορά στο ότι οι διαδικασίες του κράτους τυγχάνουν αρκετής εκμετάλλευσης».
«Και αυτό το λέω με την πάσα υπευθυνότητα. Δηλαδή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι άτομα που ενθαρρύνονται να έρθουν στην Δημοκρατία, πληρώνουν πάρα πολλά λεφτά για να το κάνουν αυτό στους διακινητές και οι διακινητές, γνωρίζοντας είτε τα φιλάνθρωπα αισθήματα μας είτε τις διαδικασίες μας που ίσως δεν είναι καλύτερες, οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο κάποιος να έρθει στη Δημοκρατία και να παραμείνει στη Δημοκρατία είτε για να μεταβεί αργότερα στην Ευρώπη είτε για να απολαύσει κάποια ίσως δικαιώματα», ανέφερε.
Οπότε και ο ρόλος κάποιων μη κυβερνητικών οργανισμών, συνέχισε η κα Σούπερμαν, «τολμώ να πω ότι είναι καταλυτικός στο θέμα αυτό».
«Άρα η εξέταση του όποιου θέματος αφορά σε αυτό τον τομέα, το μεταναστευτικό τομέα που είναι ένα τρομερό μεγάλο θέμα το οποίο έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, θεωρώ ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για να πούμε, να καθορίσουμε ότι πρόκειται για σοβαρές, κατάφωρες παραβιάσεις κ.λπ. Στην περίπτωση αυτή είμαστε όλοι υπέρ στο να δοθεί μια λύση στο θέμα τούτο γιατί πραγματικά δεν είναι όμορφο, ανθρωπιστικά και μόνο, μια έγκυος γυναίκα να τυγχάνει αποξένωσης ίσως από τα παιδιά της και την οικογένεια της», συμπλήρωσε.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι το θέμα αυτό τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «γιατί πρόκειται κατ' αρχήν για θέμα πραγματικά ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Δηλαδή, το ανθρώπινο δικαίωμα μιας ετοιμόγεννης γυναίκας να τύχει χειρισμού που να σέβεται πρώτον το δικαίωμα της ως πρόσφυγας να ζητήσει άσυλο σε μια άλλη χώρα, δεύτερο το δικαίωμα της σε συνθήκες υγείας και ψυχικής στήριξης που να την βοηθήσουν να φέρει εις πέρας αυτή την δύσκολη διαδικασία του τοκετού και στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι παραβιάστηκαν και τα δύο αυτά δικαιώματα», πρόσθεσε.
Η δημοκρατία, συνέχισε η κα Ατταλίδου, βασίζεται πάνω σε δύο πυλώνες: Στον έλεγχο και στη λογοδοσία.
«Και στο ανώτατο επίπεδο αυτός ο έλεγχος γίνεται από τα Κοινοβούλια της κάθε χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε έναν Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τα θέματα μετανάστευσης, ο οποίος αρνείται να μιλήσει στη Βουλή για το πώς έγινε ο χειρισμός αυτής της ειδικής περίπτωσης, γιατί θεωρεί ότι υπάρχει μια οργάνωση, η οποία δεν είναι ΜΚΟ καταχωρημένη στο Μητρώο. Εμείς δεν το εξετάζουμε αυτό το πράγμα. Αν είναι παράνομη οργάνωση, υπάρχουν οι διαδικασίες των δικαστηρίων και της Αστυνομίας και να πάρει τα μέτρα του ο Υπουργός», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, το θέμα, «που εξετάζουμε, όμως, είναι ότι μια γυναίκα είχε δύο παιδιά, ενάμιση και τριών ετών, την χειρίστηκαν με τρόπο ο οποίος παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και η Αστυνομία που ήρθε ενώπιον μας δεν είχε απαντήσεις».
Ανέφερε, επίσης, ότι στην Επιτροπή είχαν ένα εκπρόσωπο της Αστυνομίας και της Λιμενικής Αστυνομίας, ο οποίος είπε ότι κανένας δεν είπε στην Αστυνομία εκείνο το βράδυ ότι υπήρχε ο σύζυγος και τα παιδιά.
«Αντιλαμβάνεστε, όλοι σας έχετε γυναίκες, όλοι σας έχετε κόρες, φανταστείτε μια γυναίκα ετοιμόγεννη να την παίρνουν με την βία μακριά από το σύζυγο και τα παιδιά της και να μην λέει κάτι, να σιωπά. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να σας πω ότι είναι πρόβλημα η παράτυπη μετανάστευση, προσπαθεί η ΕΕ να το αντιμετωπίσει συντεταγμένα, η Κύπρος έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο υπερβαίνει τα 100 κάτι εκατομμύρια, τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παράτυπη μετανάστευση. Εκείνο που λέμε είναι ότι στην προσπάθεια του το κράτος να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση, δεν πρέπει να υποπίπτει σε παραβίαση διεθνών συνθηκών και νόμων, γιατί στο τέλος δεν θα έχει καμία στήριξη σε κανένα τομέα», πρόσθεσε.
Όπως είπε η κα Ατταλίδου, «εγώ καλώ τον Υπουργό να σταματήσουμε να παίζουμε κρυφτό και να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, που δεν θα εκθέτει την Κύπρο και θα είναι προς όφελος της Κύπρου γενικά».
Σε ερώτηση και για δεύτερη περίπτωση, όπου δύο άτομα έπεσαν από την βάρκα, η κα Ατταλίδου είπε ότι αυτό που άκουσαν, βασικά, είναι ότι έπεσαν δύο άνθρωποι στη θάλασσα, ο ένας χάθηκε, στις 10 του Σεπτέμβρη η Αστυνομία έβαλε στην ιστοσελίδα της ότι αυτός ο άνθρωπος είναι αγνοούμενος.
«Η Αστυνομία λέει ότι υπολογίζουν ότι βγήκε στη στεριά. Εγώ θεωρώ ότι το να υπολογίζει η Αστυνομία ότι βγήκε στη στεριά, δεν αποκλείει το να είναι στο βυθό της θάλασσας αυτός ο άνθρωπος. Θεωρώ ότι αυτό το πράγμα πρέπει να διερευνηθεί. Επειγόντως από μόνοι μας πρέπει να το διερευνήσουμε πριν μας αναγκάσει κάποιος άλλος. Πρέπει να διερευνηθεί γιατί θα εκτεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και θα πληρώσουμε τεράστια πρόστιμα», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αντόνιο Μπαντέρας: Εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί με την κόρη του και εκείνη... «τον εξαφάνισε»
- ‘Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για κατώτατο πλαφόν στα rapid tests
- Προσοχή: Νέα απάτη “Phishing” με πρόσχημα την Τράπεζα Πειραιώς
- Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής εμφανίζεται ο Αλκιβιάδης Στεφανής
- Κρούσματα σήμερα 20/9: Χαμηλώνει ο μέσος όρος ηλικίας, μεγαλώνει η αγωνία στο ΕΣΥ
- Mad Clip: Βρέθηκε ο σταυρός και το κινητό του στα συντρίμμια του αυτοκινήτου - Βίντεο
- Κροατία: Ψαράς βρήκε γυναίκα πάνω σε απόκρημνα βράχια σε έρημο νησί- Μιλάει «τέλεια» αγγλικά και δεν θυμάται ποια είναι
- Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισπανία: Πότε θα φτάσει στη θάλασσα η λάβα - Ο κίνδυνος για «τοξικά αέρια»
- Εμβολιασμός: Στη «μάχη» ιδιώτες γιατροί και παιδίατροι (video)
- Μαθητής κατασκευάζει σιδηρόδρομο στην αυλή του για να κάνει τις βόλτες του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας – ψευδοκράτους άρχισε σήμερα
- Ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ & ο Radisson Blu Λάρνακας ενώνουν δυνάμεις
- Λα Πάλμα: Η λάβα αναμένεται να φθάσει το βράδυ στη θάλασσα
- Πάνε Βέλγιο οι οπαδοί της Ανόρθωσης (Ενημέρωση)
- Απαντά το Υπ. Παιδείας: Ρίχνει το μπαλάκι στην ΟΕΛΜΕΚ για τον διάλογο
- Πιθανότητα για διελεύσεις χωρίς έλεγχο για τους εμβολιασμένους
- «La Montana Del Mar-Cyprus»: Ένα εντυπωσιακό βίντεο αφιερωμένο στην Κύπρο
- Φωτίου: Σημαντικός ο ρόλος διασποράς και Βρετανίας στα θέματα της Κύπρου
- Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Συζήτησε το θέμα επανένωσης οικογένειας από Συρία
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Συζήτησε το θέμα επανένωσης οικογένειας από Συρία
- Σόιμπλε: Τα βάζει με τη Μέρκελ για τα εσωκομματικά τους
- «La Montana Del Mar-Cyprus»: Ένα εντυπωσιακό βίντεο αφιερωμένο στην Κύπρο
- Ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ & ο Radisson Blu Λάρνακας ενώνουν δυνάμεις
- Πιθανότητα για διελεύσεις χωρίς έλεγχο για τους εμβολιασμένους
- Στην Κύπρο ο Δημήτρης Διαμαντίδης!
- Γερμανία για βουλευτικές Ρωσίας: Οι υποψίες για νοθεία να «αποσαφηνιστούν»
- Απαντά το Υπ. Παιδείας: Ρίχνει το μπαλάκι στην ΟΕΛΜΕΚ για τον διάλογο
- Λα Πάλμα: Η λάβα αναμένεται να φθάσει το βράδυ στη θάλασσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Editorial Ta Nea: A return to the past
- ΑΕΚ – Έξαλλος κι ο Ανσαριφάρντ: «Ούτε με το VAR δεν μπορείτε να το δείτε;»
- Θάνος Πλεύρης: Πώς εντοπίζονται τα εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης υγειονομικών
- ΟΑΕΔ: Μικρή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο
- Moody’s: Αναβαθμίζει τις τράπεζες σε θετικό outlook
- Κροατία: Ψαράς βρήκε γυναίκα πάνω σε απόκρημνα βράχια- Μιλάει «τέλεια» αγγλικά και δεν θυμάται ποια είναι
- Τι λέει η Πολυχρονοπούλου μέσα από τη φυλακή: Δεν πιάστηκα εγώ με 7,5 κιλά κοκαΐνης
- RuPaul: Ο πρώτος Αφροαμερικανός καλλιτέχνης με 11 βραβεία Emmy
- Χρυσόγονος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι σαν τους Μπακς, όπου ο Γιάννης είναι το πρώτο και το τελευταίο βιολί»