Tο λαθρεμπόριο καπνικών & η καταγγελία Ειρ. Χαραλαμπίδου

Η πιθανή απώλεια εσόδων από δασμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διαχείριση της οποίας έτυχε η υπόθεση κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Αραδίποου τον Οκτώβριο του 2015 από το Τμήμα Τελωνείων και ο χειρισμός της υπόθεσης από το Τμήμα Τελωνείων, εξετάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Γιώργος Γεωργίου, τόνισε τη διαχρονικότητα αυτή της απαράδεκτης κατάστασης,

η οποία όπως είπε “επικρατεί χωρίς έλεος στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί όταν το 2009 κατασχέθηκε τεράστια ποσότητα τσιγάρων, για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί οι νενομισμένοι δασμοί στην Κυπριακή Δημοκρατία και ήταν φορτίο, το οποίο έπρεπε να ήταν για εξαγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, αντ` αυτού βρέθηκε σε αποθήκη στην Κύπρο”.

“Διαφυγόντες δασμοί που άγγιζαν τις 900 χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα στη Λάρνακα, σε συγκεκριμένη αποθήκη -παράνομο εργοστάσιο- βρέθηκε ανάλογη ποσότητα ακατέργαστου καπνού, αλλά και 300 τόσες χιλιάδες τσιγάρα. Αυτό σημαίνει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανθεί στην ΚΔ, χωρίς καμιά προσπάθεια, παρά τα όσα γίνονται υπηρεσιακά από το Τμήμα Τελωνείων”, ανέφερε.

Όπως είπε “υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι εξάγονται κανονικά τα αφορολόγητα τσιγάρα από την Κύπρο -και αυτό είναι διαπιστωμένο μέσα από τις ενέργειες και την αυστηρότητα αυτών των ενεργειών από το Τελωνείο- αυτά τα φορτία ενώ εξάγονται από το λιμάνι της Λεμεσού καθ` οδόν προς την Αίγυπτο, φαίνεται ότι χάνουν το δρομολόγιο τους και μεσοπέλαγα είτε αλλάζουν φορτίο, είτε αλλάζουν εμπορικό πλοίο, είτε τα ίδια τα πλοία αυτά κατευθύνονται στα κατεχόμενα από εκεί ξεφορτώνονται και γεμίζουν οι αποθήκες είτε στο Τσέρι, είτε στην Αραδίππου, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Κύπρου, που πολύ σύντομα ενδεχομένως να ακούσουμε, για να αγγίξουμε την ουσία της πάταξης του λαθρεμπορίου”.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως “αυτή είναι η ουσία της σημερινής συζήτησης και όχι εάν πληρώθηκαν 360 χιλιάδες διαφυγόντες δασμοί για την υπόθεση στο Τσέρι και όχι 980 χιλιάδες”, για να προσθέσει πως “αυτή η διαχρονική λαθρεμπορία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αλλά το πιο αποκρουστικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι και τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά, με μικρές παραλλαγές στις επωνυμίες των εμπλεκομένων εταιρειών, αφορούν βασικά τα ίδια πρόσωπα”.

Σε ερώτηση γιατί οι αρχές αδυνατούν να το ελέγξουν, ο κ. Γεωργίου είπε: “Η αδυναμία δεν έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια ολιγωρία εκ μέρους του Τμήματος Τελωνείων. Το Τμήμα Τελωνείων κάνει το καθήκον του. Έγιναν σχετικές καταγγελίες και στην OLAF (αρμόδιο όργανο πάταξης του λαθρεμπορίου της ΕΕ), όπου όντως έγιναν σχετικές έρευνες . Μέχρι και αποστολές λειτουργών του Τμήματος Τελωνείου έγιναν σε συγκεκριμένες χώρες, για έλεγχο εάν όντως έχουν εισαχθεί από την Κύπρο αυτά τα φορτία, τα οποία εξήχθησαν νομότυπα από την Κύπρο”.

“Μέχρι σήμερα δυστυχώς”, είπε, “δεν έχει βρεθεί η πρωτογενής πηγή αυτής τη ιστορίας παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλες αυτές οι ενδείξεις, με βάση τις αναφορές τις οποίες έχω αναφέρει προηγουμένως. Ο OLAF είναι ενήμερος και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι έρευνες από το αρμόδιο αυτό όργανο”.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της για το θέμα του λαθρεμπορίου προϊόντων, είπε: «Να μην στρουθοκαμηλίζουμε, υπάρχει κύκλωμα λαθρεμπορίου και πίσω από αυτό κρύβονται επώνυμα πρόσωπα».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, σε δηλώσεις του για την υπόθεση κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Αραδίππου τον Οκτώβριο του 2015, είπε ότι δυστυχώς, το λαθρεμπόριο ανθεί στην Κύπρο.

Αναλυτικά η δήλωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Υπάρχει κύκλωμα λαθρεμπορίου πίσω από το οποίο κρύβονται επώνυμα πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αρχές. Στο εξωτερικό εκτιθέμεθα στην Κύπρο μας στοιχίζει εκατομμύρια τα οποία πληρώνει ο Κύπριος πολίτης αφού τα χάνει το κράτος. Το κράτος υπήρξε ιδιαίτερα συμβιβαστικό με την υπόθεση στο Τσέρι (2009) ή και καθόλου αποτελεσματικό με την υπόθεση στην Αραδίππου (2015) . Να σημειωθεί πώς και στις δυο περιπτώσεις εμπλέκεται το ίδιο άτομο. Επικρατεί χάος. Ανύπαρκτα άτομα εγγράφουν εταιρίες, πληρώνουν άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, οι υπηρεσίες δεν συντονίζονται, η ΜΟΚΑΣ δεν ενημερώνεται από το τελωνείο για υποθέσεις που θα έπρεπε και είναι πιθανόν να αφορούν σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα