Επ. Μητρώου Μαχητών Αντίστασης: Χωρίς μνήμη θα είμαστε λαός χωρίς συνείδηση

Με αποστολή την διατήρηση Μητρώου των Μαχητών της Αντίστασης κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 και με βασικότερο στόχο την διατήρηση της μνήμης και της τιμής της αντίστασης και της Δημοκρατίας, λειτουργεί η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Υποστράτηγος ε.α. Αλέξης Χαραλάμπους.

«Χωρίς μνήμη θα είμαστε λαός χωρίς συνείδηση και χωρίς ηθικά ερείσματα, μπροστά στα αιτήματα

της ιστορικής μας αποστολής που είναι ο δρόμος για την επιβίωση μας και ο αγώνας για την δικαιοσύνη και την ελευθερία», τόνισε ο κ. Χαραλάμπους, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χαραλάμπους εξήγγειλε την ανέγερση νέου μνημείου στον χώρο του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού στην Πάφο από τον οποίο μεταδόθηκε το 1974 το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ προς τον κυπριακό λαό.

Η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, η οποία ιδρύθηκε με βάση το νόμο περί Καθιέρωσης της 15ης Ιουλίου 1974 ως ημέρας Μνήμης των Πεσόντων και Αγωνισθέντων για τη Δημοκρατία του 2000, είναι επταμελής και τα μέλη της διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο για περίοδο έξι ετών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, οι δολοφονηθέντες αντιστασιακοί από την ΕΟΚΑ Β΄ και τους πραξικοπηματίες ανέρχονται συνολικά σε 67.

Σημείωσε ότι από αυτούς 13 δολοφονήθηκαν πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, 50 κατά το πραξικόπημα, ενώ 4 δολοφονήθηκαν μετά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι από τους 67 νεκρούς, οι 54 δολοφονήθηκαν, ενώ 13 ήταν θύματα, αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες, άνδρες και γυναίκες, αλλά και παιδιά όπως η Δώρα Γιάγκου 7 ετών από τη Λευκωσία, ο Σταύρος Πηδιάς 8 ετών από τη Λεμεσό, ο Ανδρέας Θεοδοσίου 14 ετών από τη Λάρνακα, ο Κυριάκος Παπαλαζάρου 17 ετών από την Πάφο, ο Ανδρέας Μακαρίου 17 ετών από την Πάφο, ο Γεώργιος Χαραλάμπους 17 ετών από τη Λάρνακα και ο Σωτήρης Κωνσταντίνου Αδάμου 18 ετών από τη Λευκωσία.

Ειδικότερα, σε σχέση με την Επιτροπή, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η Επιτροπή λαμβάνει ετήσια χορηγία 44.000 ευρώ, τα οποία δαπανώνται για το ενοίκιο του γραφείου που διατηρεί στη Λεμεσό η Επιτροπή, για το μισθό της μίας υπαλλήλου και για διάφορα λειτουργικά έξοδα, ενώ ένα μικρό ποσό δαπανείται για διάφορες επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Επιτροπή.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή εισηγείται στις αρμόδιες αρχές μεταξύ άλλων την αφιέρωση οδών, δρόμων και πλατειών στη μνήμη των πεσόντων Μαχητών της Αντίστασης, αλλά και την ανέγερση μνημείων.

Επιπλέον, είπε πως η Επιτροπή εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως και σε άλλους κρατικούς φορείς, μέτρα απότισης και απονομής τιμής στους Μαχητές της Αντίστασης καθώς και τρόπους διαφώτισης για τα γεγονότα που σχετίζονται με το πραξικόπημα.

Ο κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι η Επιτροπή υποβάλει κατά καιρούς στο Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήσεις για την αναθεώρηση των συντάξεων και εκτάκτων επιδομάτων που παρέχονται στους Μαχητές της Αντίστασης και τους εξαρτώμενους των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος.

Σημείωσε ότι στους Μαχητές της Αντίστασης που είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο απονέμονται Ηθικές Αμοιβές από την κυπριακή πολιτεία, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής.

Επίσης, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι για διατήρηση της μνήμης και για να τιμήσει την αντίσταση και την Δημοκρατία, η Επιτροπή «διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις ούτως ώστε να ενημερώνονται οι νέοι τι έγινε το 1974» και τόνισε πως «πάνω από όλα να τιμούμε τους ήρωες μας, αυτούς που αντιστάθηκαν για να διατηρηθεί η Δημοκρατία».

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη ότι «αν δεν είχαμε τη Δημοκρατία θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα και εμείς σήμερα, ίσως να μην υπήρχαμε ως κράτος, ως Έλληνες της Κύπρου».

Πρόσθεσε πως το 1974 διαπράχθηκαν στυγερά εγκλήματα όπως είναι το τετραπλό έγκλημα του Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό και το έγκλημα του Κολοσσίου.

Είπε ακόμη ότι σκοτώθηκαν αρκετοί συμπατριώτες μας όπως αστυνομικοί εν ώρα καθήκοντος, πολίτες και μικρά παιδιά.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ετήσια η Επιτροπή, στις 15 Ιουλίου και στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Κύπρο, οργανώνουμε και τρισάγια εις μνήμη της αντίστασης και του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου και την 1η Οκτωβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας γιατί τιμούμε και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Μνημεία αντίστασης και νέο μνημείο στην Πάφο

---------------------

Αναφέροντας ότι με πρωτοβουλία παλαιότερων μελών της Επιτροπής έχουν δημιουργηθεί δύο μνημεία για να θυμόμαστε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, ο κ. Χαραλάμπους είπε στο ΚΥΠΕ ότι το ένα μνημείο βρίσκεται στο πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου και το άλλο στο Ξυλογέφυρο.

Ανέφερε ότι το μνημείο στο Προεδρικό Μέγαρο απεικονίζει την αντίσταση και αυτούς που έπεσαν πριν, κατά και μετά το πραξικόπημα αλλά είναι και μνημείο της Δημοκρατίας που καλύπτει όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία και όχι μόνο αυτούς που έπεσαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όσον αφορά το μνημείο στο Ξυλογέφυρο, το οποίο ήταν ένα ξύλινο γεφύρι, κατασκευής του 1934 που ένωνε τον δρόμο Πεδουλά – Κύκκου εντός των κοινοτικών ορίων Μουτουλλά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης είπε ότι μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ένα στρατιωτικό απόσπασμα των πραξικοπηματιών κυνηγούσε τον Μακάριο και οι αντιστασιακοί της περιοχής με επικεφαλής τον αείμνηστο Λοχαγό πεζικού Κώστα Παπακώστα, ανατίναξαν το ξυλογέφυρο με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν την προέλαση των πραξικοπηματιών οι οποίοι ήταν βαριά οπλισμένοι, και να μπορέσει ο Μακάριος να μεταβεί αρχικά στην Ιερά Μονή Κύκκου και στην συνέχεια στον ελεύθερο ραδιοσταθμό στην Πάφο όπου έκανε το γνωστό διάγγελμα του.

Σε σχέση με το νέο μνημείο στην Πάφο, ο κ. Χαραλάμπους είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό θα ανεγερθεί στον χώρο του ελεύθερου ραδιοσταθμού ο οποίος λειτούργησε το 1974 και από τον οποίο μεταδόθηκε το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ με το οποίο καλούσε τον κυπριακό λαό σε αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη ότι είναι καλό για να διατηρηθεί η μνήμη της αντίστασης να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις, ειδικά από τα σχολεία, για τους νέους μας που δεν γνωρίζουν τα γεγονότα, προσθέτοντας ότι προβλέπεται να γίνεται στα σχολεία μας μια μικρή εκδήλωση για να τιμάται η ημέρα της Δημοκρατίας και η επιστροφή του Μακαρίου στις 7 Δεκεμβρίου του 1974 στην Κύπρο «αλλά δεν γίνεται από όλα τα σχολεία παρά την ύπαρξη εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας».

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να γίνονται και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις από την Πολιτεία και οργανωμένους φορείς για να τιμάται η αντίσταση.

Διαβάστε ακόμη: Καρογιάν: 48 χρόνια μετά η μνήμη παραμένει νωπή και βαριά φορτισμένη

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα