Επ. Νομικών: Τροποποίηση του Συντάγματος για Ανακλητό

Tη σχετική πρόταση νόμου του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την εφαρμογή της Αρχής του Ανακλητού, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, η Αρχή του Ανακλητού αποσκοπεί στο να δώσει πραγματικό περιεχόμενο και αξία στο συμβόλαιο που θεωρητικά υπογράφει ένας πολιτικός αξιωματούχος κατά την προεκλογική περίοδο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών για να εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα.


«Σε μια εποχή που

οι πολίτες απαξιούν την πολιτική και οδηγούνται στην αποχή γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν πραγματικό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική Δημοκρατία», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Γιώργος Λιλλήκας και εξήγησε ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, με δημοκρατικές διαδικασίες, να μπορούν να ανακαλέσουν τον εκλεγμένο αξιωματούχο.

«Συλλέγοντας το 20% των υπογραφών του εκλογικού σώματος που εξέλεξε για παράδειγμα τον Πρόεδρο ή τον Δήμαρχο, θα διενεργείται εντός ενός μηνός δημοψήφισμα εντός του εκλογικού σώματος το οποίο εξέλεξε τον συγκεκριμένο αξιωματούχο. Αν το 50% συν μια ψήφος απαιτεί και συμφωνεί με την ανάκληση, τότε εντός 45 ημερών θα διενεργούνται εκλογές», εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως «δεν είναι ούτε εύκολο να γίνει συλλογή του 20% των υπογραφών, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι εύκολο να συλλεγούν 100.000 περίπου υπογραφές». Ανέφερε, ωστόσο, πως δεν είναι ανέφικτο αν όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απογοητεύσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την κοινωνία των πολιτών.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως με τον ίδιο τρόπο που οι πολιτικοί εμπιστεύονται την κρίση των πολιτών και θεωρούν τους πολίτες ώριμους κατά την προεκλογική περίοδο για να τους εκλέξουν σε αξιώματα, με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να θεωρούν ότι οι πολίτες είναι ώριμοι, διαθέτουν κρίση και γνωρίζουν πότε θα θέσουν σε διαδικασία το Ανακλητό.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας και αν υπάρχει το ενδεχόμενο συχνών εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα τελευταία 10 χρόνια μόνο σε δύο περιπτώσεις θα μπορούσε όντως να τεθεί η διαδικασία σε εφαρμογή, η μια περίπτωση, όπως ανέφερε, ήταν το Μαρί και η δεύτερη το κούρεμα καταθέσεων.

«Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο θέμα που θα το έκρινε τόσο σοβαρό η ίδια η κοινωνία και θα μπορούσε μια ομάδα πολιτών, με δική της πρωτοβουλία, να πείσει 100.000 Κύπριους πολίτες να απαιτήσουν το Ανακλητό», πρόσθεσε, λέγοντας πως ακόμη και να συγκεντρωθούν οι υπογραφές, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο σχετικό δημοψήφισμα.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα σημαίνει ότι ο εν λόγω αξιωματούχος θα έχει απογοητεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας. «Αν η πλειοψηφία της κοινωνίας και των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο και απαιτεί την παραίτησή του, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει τη θητεία του και να παραγνωρίζει τους πολίτες», διερωτήθηκε.

«Είναι μια διαδικασία που θα δώσει ρόλο και λόγο και εξουσία στους πολίτες. Θα τους επιτρέπει να ελέγχουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, αλλά θα καταστήσει και τους πολιτικούς αξιωματούχους πιο υπεύθυνους, πιο σοβαρούς στο τι υπόσχονται στον κυπριακό λαό για να εξασφαλίσουν την ψήφο του, καθώς θα νιώθουν ότι υπάρχει ο έλεγχος όχι μόνο την ώρα της κάλπης, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα