Επ. Παιδείας: Ανάγκη αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος στις Φυλακές

Η ανάγκη για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στις Κεντρικές Φυλακές τονίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, κατά τη συνεδρία της οποίας συζητήθηκε το καθεστώς λειτουργίας του σχολείου των Φυλακών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και οι προοπτικές αναβάθμισής του.

Το θέμα εξετάστηκε, μετά από πρόταση των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Γιώργου

Κάρουλλα, Αννίτας Δημητρίου, Παύλου Μυλωνά και Μιχάλη Γιωργάλλα.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι το ζητούμενο που εξήχθη από τη συνεδρία είναι η ανάγκη για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στις φυλακές επειδή, όπως είπε, αποτελεί πρώτο σημάδι πολιτισμού ο τρόπος με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τους κατάδικους.

Συνεχίζοντας είπε ότι και οι φυλακισμένοι έχουν δικαιώματα που πρέπει να κάνουμε πράξη και αφού παρατήρησε ότι γίνονται προγράμματα και η διαχείριση στις Φυλακές είναι διαφορετική από ό,τι προηγουμένως, πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο σύστημα εκπαίδευσης και θα πρέπει να ανατεθεί σε αυτό τον μηχανισμό η διεύρυνση και βελτίωση με στόχο να επιτευχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Παρατηρώντας ότι το 25% των φυλακισμένων δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης μέσα από τη συνεργασία, φυλακών πολιτείας κοινωνίας, ώστε το άτομο που βγαίνει από τις φυλακές να μην έχει αρνητικό συναισθηματικό φορτίο για να υποτροπιάζει, αλλά να εντάσσεται στην κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι η λειτουργία του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών είναι ένας θεσμός με βαρύτατη σημασία και αξία για την κοινωνία, αλλά και για τη στήριξη και την εξέλιξη των ίδιων των φυλακισμένων εντός των φυλακών και την επανένταξΉ τους αργότερα στην κοινωνία.

Όπως είπε, «το συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρία στην Επιτροπή Παιδείας είναι ότι παρά το σημαντικό έργο που παράγεται υπάρχουν αρκετά περιθώρια για βελτίωση και ενίσχυση του θεσμού».

Ανέφερε πως χρειάζεται, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων, ανάληψη ενισχυμένου ρόλου από το Υπουργείο Παιδείας στη διαμόρφωση, αλλά και την αξιολόγηση των προσφερόμενων προγραμμάτων, αναβάθμιση της συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τη δημιουργία μετά σωφρονιστικών δομών για στήριξη των αποφυλακισθέντων».

«Η εισήγηση που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή για σύσταση και λειτουργία ενός επιστημονικού συμβουλίου που να αξιολογεί, να ελέγχει και στο τέλος της ημέρας να διασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων, αποτελεί μια πάρα πολύ καλή εισήγηση, αποτελεί μια αναγκαιότητα», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι η λειτουργία του σχολείου εντός των φυλακών που συζητήθηκε είναι πάρα πολύ σημαντικός θεσμός.

Πρόσθεσε ότι η επιμόρφωση και εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών είναι πολύ σημαντική, καθώς θα βοηθήσει τη μετέπειτα πορεία τους εντός των φυλακών και αργότερα στην επανένταξη τους στην κοινωνία.  

«Οφείλουμε ως πολιτεία να τους δώσουμε την ευκαιρία για να μπορέσουν αυτά τα άτομα να επανέλθουν ως ισότιμοι πολίτες στην κοινωνία», είπε.

Κανονισμοί για δίδακτρα σε αλλόγλωσσα προγράμματα δημοσίων Πανεπιστημίων

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στους κανονισμούς  που αφορούν τον καθορισμό των διδάκτρων για αλλόγλωσσα προγράμματα από τα δημόσια Πανεπιστήμια, τους οποίους η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε κατ’ άρθρο και ολοκλήρωσε τη συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε ότι υιοθετήθηκε πλήρως η θέση ότι ο υπολογισμός των διδάκτρων θα γίνεται με βάση το κόστος.

Πρόσθεσε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, που θα διασφαλίσει την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων.

Διευκρίνισε ότι στην κοστολόγηση των διδάκτρων πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε σιωπηρά στον Κύπριο φορολογούμενο το κόστος των σπουδών του όποιου αλλοδαπού φοιτητή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα