Επ. Παιδείας: Συζητά για τα Franchise βρετανικών πανεπιστημίων

Συνέρχεται εκ νέου αύριο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής προκειμένου να επεξεργαστεί και νομοτεχνικά την τελική της πρόταση προς την Ολομέλεια της Βουλής για κατοχύρωση των παραρτημάτων, τα λεγόμενα Franchise, των βρετανικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, πριν την 29η Μαρτίου, ημερομηνία

κατά την οποία προγραμματίστηκε να γίνει έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο Brexit.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να ενημερωθεί όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit σε θέματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά υφιστάμενες εκπαιδευτικές συνεργασίες/συμφωνίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην συνεδρία παρέστη για λίγα λεπτά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας ότι ετοιμάστηκε σειρά νομοσχεδίων για το σενάριο άτακτου Brexit, τα οποία βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία.

Όπως είπε, σε περίπτωση άτακτου Brexit, θα πρέπει να συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, για να ψηφιστούν.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη Βρετανία σπουδάζουν 10.500 Κύπριοι φοιτητές και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και καμία επίπτωση για τα προγράμματα Erasmus.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αν δεν καταθέσει νομοσχέδιο η Κυβέρνηση, τότε θα καταθέσει πρόταση νόμου η Βουλή.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο οποίο λειτουργεί παράρτημα ιατρικής σχολής βρετανικού πανεπιστημίου, ανέφερε ότι από τον θόρυβο ο οποίος προκλήθηκε γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit, μειώθηκαν κατά 24% οι φοιτητές ιατρικής από Αυστραλία και Αμερική.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής είπε ότι η συζήτηση ήταν απόλυτη θετική, απόλυτα εποικοδομητική και διαπιστώθηκε από την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή ότι γίνεται αρκετά μεγάλη εργασία από τους αρμόδιους φορείς.

«Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αγνοούνται πιθανοί κίνδυνοι ή πιθανές επιπτώσεις από το Brexit, ανεξαρτήτως μορφής του Brexit για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και είναι ρευστά όχι μόνο για εμάς τους Κύπριους, για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά για όλες τις χώρες. Εκκρεμεί η μορφή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και ως εκ τούτου η κάθε εξέλιξη πιθανότητα να έχει και διαφορετικές επιπτώσεις», σημείωσε.

Όπως είπε, «στον τομέα της εκπαίδευσης, σήμερα είχαμε ιδιαίτερη εμβάθυνση ή προβληματισμό σε σχέση με τις επιπτώσεις στο θεσμό των υφιστάμενων συμφωνιών που έχουν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα μαζί με πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, τα λεγόμενα Franchise».

Όπως σημείωσε, αυτό σημαίνει ότι «επηρεάζεται ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, περί τις 5,5 χιλιάδες. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να κινηθούμε με τρόπο, τόσο για την μεταβατική περίοδο, ανάλογα πάντοτε με τη μορφή του Brexit όσο και για την περίοδο μετά».

Ανέφερε ότι έγινε ένας προβληματισμός και τόνισε «ότι η πολιτική της εκπαίδευσης είναι καθαρά εθνική μας υπόθεση».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι εκείνο που θα βοηθήσει για τη διασφάλιση του Franchise θα είναι καθαρά στη βάση της εθνικής νομοθεσίας «και έχουμε πει ότι θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση μέσα από τη νομοθεσία του Φορέα Διαπίστευσης της Ποιότητας των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, καθώς επίσης, παράλληλα, και μικρή αλλαγή στην νομοθεσία που ρυθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο».

Η αλλαγή αυτή, είπε, «δεν είναι ουσιαστική».

Είναι αλλαγή, είπε, «η οποία καθορίζει ή συμπεριλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση που δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορούν αυτά τα Franchise να έχουν ισχύει και στη συνέχεια».

Ανέφερε περαιτέρω ότι η Επιτροπή Παιδείας έχει ορίσει για αύριο, Παρασκευή, πρόσθετη συνεδρίαση προκειμένου να επεξεργαστεί και νομοτεχνικά την τελική πρόταση, προς την Ολομέλεια της Βουλής και σημείωσε ότι ως προς την κατεύθυνση υπάρχει σύγκλιση και γίνεται αποδεκτή και από τους εμπλεκόμενους φορείς. «Κανείς δεν έχει εκφράσει μια διαφορετική άποψη», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα είναι νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους φοιτητές που βρίσκονται στην Αγγλία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχουν και συνέπειες, οι οποίες θα πρέπει να επαναξιολογηθούν στη βάση των σημερινών δεδομένων.

«Για παράδειγμα τα δίδακτρα Κυπρίων φοιτητών φαίνεται ότι θα αυξηθούν. Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό; Το ερώτημα ανοικτό», σημείωσε.

Αναφορικά με τα Erasmus και όλες τις πολιτικές του Erasmus, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φέρει Κανονισμό στο Ευρωκοινοβούλιο, τον οποίο θα στηρίξει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να είναι όσο το δυνατό πιο ανώδυνος ο επηρεασμός της κινητικότητας των Κυπρίων μαθητών και φοιτητών που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Επίσης, θα επηρεαστούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, το καθεστώς παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εγγραφές στα αγγλικά πανεπιστήμια. Στον πολιτισμό θα υπάρξει ένας συγκεκριμένος επηρεασμός. Η εκπαιδευτική μας αντιπροσώπευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σχολεία μας, τα οποία λειτουργούν εκεί πέρα, που πλέον δεν θα είναι κάτω από το καθεστώς κράτους μέλους, πώς θα επηρεαστούν ; Αυτό είναι ανοικτό και πάλι το ερώτημα. Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση που θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Τ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι πρόκειται για ένα αρκούντως σοβαρό και κρίσιμο θέμα που αφορά την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

«Τα θέματα αυτά αφορούν κυρίως τα εθνικά κράτη μέλη της ΕΕ, πλην του Erasmus που υπάρχουν μια σειρά από δεσμεύσεις στην ΕΕ. Εμείς καταθέσαμε την ετοιμότητα μας να στηρίξουμε κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην εκπαίδευση και στις συνεργασίες που υπάρχουν με τα Πανεπιστήμια στην Αγγλία», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ζήτησαν από την Κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις ευθύνες της, «ούτως ώστε και προληπτικά, αλλά και σχεδιασμένα και προγραμματισμένα, να αντιμετωπίσει έγκαιρα πιθανά προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται σε σχέση με το Brexit και επηρεάζουν κατά επέκταση τα θέματα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού».

Σημείωσε ότι «θέλουμε, επίσης, να εγείρουμε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά το ενδεχόμενου ενός άτακτου Brexit, που αφορά συγκεκριμένα την περίοδο 29 Μαρτίου, που θα αρχίσουν οι επιπτώσεις να τρέχουν που ενδεχομένως εμείς ως χώρα να μην είμαστε συμβεβλημένοι με νέα συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει διάφορα προβλήματα».

Άρα, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, είναι μείζονος σημασίας το θέμα του έγκαιρου σχεδιασμού και προγραμματισμού «για να μην έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα και επιπτώσεις και κυρίως να μην επηρεάζονται οι γονείς και κατ’ επέκταση οι φοιτητές».

Τόνισε, επίσης, ότι σε αυτό το κρίσιμο θέμα απαιτείται πλήρη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους «και αυτό το οποίο διαπιστώσαμε είναι ότι μέχρις αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει, κάτι για το οποίο επιβάλλεται η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να το αντιμετωπίσουν». Το ΑΚΕΛ και η κοινοβουλευτική ομάδα του, κατέληξε, θα συνδράμει με ευθύνη, σοβαρότητα ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα