Επ. Προσφύγων: Συζητήθηκε η επανέναρξη εργασιών της ΔΕΑ

Η επανέναρξη των εργασιών της Διερευντητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), το σχέδιο δράσης που έχει εξαγγελθεί πριν λίγους μήνες, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ταυτοποίησης πολλών οστών που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ καθώς και στο εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ζήτημα της παραχώρησης πιστοποιητικού θανάτου για αγνοουμένους από τους Έπαρχους, ήταν τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων,

Αγνοουμένων, Παθόντων.


Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά μίλησε αρχικά για τις δυσκολίες στο πρόγραμμα της ΔΕΑ, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή. Όπως είπε ενημερώθηκε η Επιτροπή πως ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες κινήσεις για λειτουργία των 7 συνεργείων στα κατεχόμενα και του ενός στις ελεύθερες περιοχές, όμως οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα που έχουν πάρει οι κατοχικές αρχές, έχουν παγώσει την προσπάθεια.

Η Επιτροπή, όπως είπε η κα. Κουκουμά, ζήτησε να ενημερωθεί για το σχέδιο δράσης που έχει εξαγγελθεί πριν από μερικούς μήνες, και η απάντηση ήταν πως θα γίνει επικαιροποίηση του.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οστά στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ αλλά και στο εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έγκωμη. Συγκεκριμένα, σημείωσε, στο εργαστήριο της ΔΕΑ υπάρχουν οστά για 200 περίπου άτομα και βρίσκονται εκεί, για κάποιες περιπτώσεις, εδώ και πέντε με έξι χρόνια χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης.

Σημείωσε πως μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε σχέση με τη ταυτοποίηση, όμως, τόνισε, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να κρατούνται οστά για τόσα χρόνια. Αντίστοιχα, παραμένει και το πρόβλημα με τα οστά που βρίσκονται στα κιβώτια στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τα οστά που είχαν ψεκαστεί και δεν είναι εύκολο να γίνει η ανάλυση και ταυτοποίηση. Κατά τη σημερινή συνεδρία ακούσαμε ότι και στο παρελθόν, όπως είπε, «δηλαδή ότι θα βρουν εργαστήρια που θα μπορούν να κάνουν τις συγκεκριμένες αναλύσεις».

Η κα. Κουκουμά, σε σχέση με τους αγνοούμενους που είχαν ταφεί στο Δίκωμο, είπε ότι Επιτροπή εισηγήθηκε όπως η Κυβέρνηση καταβάλει όλες τις προσπάθειες ώστε η ΕΕ να επωμιστεί τα έξοδα για τις ανασκαφές που θα πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο πάρκο, το οποίο είχε ανεγερθεί με κονδύλια επίσης της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως σύντομα θα κατατεθεί νομοθεσία στη Βουλή που θα ρυθμίζει το θέμα της παραχώρησης πιστοποιητικού θανάτου στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ μικρός αριθμός οστών και η ακρίβεια για το αποτέλεσμα και την ταυτοποίηση είναι περιορισμένη.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θανάτου, πρόσθεσε, θα δίνει τη δυνατότητα στους Έπαρχους να υπογράφουν και να το δίνουν αντί να έχουν την υποχρέωση να το δώσουν οι ιατροδικαστές, οι οποίοι αρνούνται θεωρώντας ότι με τον μικρό αριθμό οστών ή τα πολύ μικρά κομμάτια οστών δεν υπάρχει δυνατότητα ακριβούς ταυτοποίησης.

Ακόμη είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε για τον επαναδιορισμό του Ευρωβουλευτή ΕΚ Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ ως εισηγητή για τους αγνοούμενους της Κύπρου και σημείωσε πως το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Αγκιλάρ είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. «Θεωρούμε ότι έχει αυξημένες αρμοδιότητες και ρόλο, και θα δούμε με ποιο τρόπο αυτός ο ρόλος μπορεί να αξιοποιηθεί και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου», είπε.

Το τελευταίο θέμα, κατέληξε η κα. Κουκουμά, αφορούσε το πρόβλημα των γονιών και συζύγων αγνοουμένων οι οποίοι χρειάζονται φροντίδα που αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα