Επ.Αν. Δικαιωμάτων:Συζητήθηκε η ρητορική μίσους με αφορμή δηλώσεις Μόρφου

Κενά στην νομοθεσία για την ρητορική μίσους αλλά και στην εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν άτομα ΛΟΑΤΙ, διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την συζήτηση της εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την ρητορική μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΙ ατόμων.



Μετά την απαλλαγή του Μητροπολίτη Μόρφου από τις κατηγορίες για υποκίνηση μίσους με αφορμή τις δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, η Επιτροπή εξέτασε αυτεπάγγελτα, ύστερα από πρόταση βουλευτών του ΑΚΕΛ το θέμα και ασχολήθηκε με τα όρια

μεταξύ της ρητορικής μίσους και της ελευθερίας της έκφρασης. Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της καλλιέργειας κουλτούρας και παιδείας που θα αποτρέπουν τον ρατσιστικό λόγο.

Εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Άριστος Τσιάρτας, ανέλυσε τους νόμους για την ελευθερία της έκφρασης και την ρητορική μίσους και σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι πολύ αυστηρό σε θέματα υποκίνησης βίας λόγω χαρακτηριστικών συγκεκριμένων ατόμων. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβει υπόψη τη συζήτηση στην Επιτροπή και θα την θέσει ενώπιον του Υπουργού για μελλοντικές ενέργειες.

Από πλευράς λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας όλων των βαθμίδων, τονίστηκε ότι υπάρχει πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ξεκάθαρες θέσεις για την πολιτική που ακολουθείται. Σημειώθηκε επίσης ότι υπάρχει και κώδικας κατά του ρατσισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι πέραν της κουλτούρας και της εκπαίδευσης, η νομοθεσία και η επιβολή νομοθεσιών συμβάλουν στη δημιουργία σχετικής κουλτούρας.

Ακόμα, έγινε αναφορά στην διαμόρφωση από το Υπουργείο Παιδείας οδηγού κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στα σχολεία.

Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, αναφέρθηκε ότι το Γραφείο είχε τοποθετηθεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι ρατσιστικός λόγος, είπε ωστόσο ότι η Νομική Υπηρεσία πρέπει να στοιχειοθετήσει νομικά την υπόθεση, αφού ο ρόλος της Επιτρόπου είναι ο έλεγχος της νομιμότητας με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Ανέφερε, παράλληλα, ότι το νομικό πλαίσιο της Κύπρου περιορίζει την ρητορική μίσους στα άτομα ΛΟΑΤΙ και δεν υπάρχει ποινικό νομικό δίκαιο για ρητορική μίσους λόγω καταγωγής.

Εκ μέρους της Αστυνομίας αναφέρθηκε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου διερευνήθηκε επαρκώς, αλλά κρίθηκε με πολλή ευκολία γιατί δεν υπήρχε κανένα ψήγμα πρόθεσης στις δηλώσεις και δεν φαινόταν να υπήρχε υποκίνηση μίσους. Δεν υπήρχε είπε ικανοποιητικά μαρτυρία για να δεχθεί ο Γενικός Εισαγγελέας. Αναφέρθηκε, επίσης, σε σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που κατέληξε στην έμμεση υποκίνηση μίσους, ωστόσο όπως είπε, η υπόθεση εκείνη διέφερε και οι δηλώσεις Μόρφου ωχριούν σε σχέση με τις δηλώσεις πάστορα στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο οποίος απαλλάγηκε. Ανέφερε, ακόμα, ότι στα επίπεδα της δικαιοσύνης υπάρχει και τρίτη ελευθερία στη ζυγαριά, που είναι η θρησκευτική ελευθερία που κάνει το θέμα πιο περίπλοκο.

Η Πρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤΙ, Μόνικα Παναγή, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί σύνδεση με τις δηλώσεις Μόρφου, υπήρξαν φέτος πολλά περιστατικά βίας εναντίον ατόμων ΛΟΑΤΙ και δεν υπήρχε η σωστή αντιμετώπιση από τις αρχές, ενώ αρκετά περιστατικά δεν καταγγέλλονται. Ανέφερε, επίσης, ότι ο λόγος όπως αυτός εκφράστηκε από τον Μόρφου δεν είναι σωστό να εκφέρεται από ένα σύνολο που διδάσκει την αγάπη. Είπ, επίσης, ότι θα πρέπει να γίνουν νομοθεσίες για αποτροπή θεραπειών μεταστροφής.

Εκ μέρους της Μη Κυβερνητική Οργάνωσης «Ασπίδα κατά της Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση», αναφέρθηκε ότι η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας έχει αρκετά κενά γιατί είναι σε προαιρετική βάση και δεν δίνεται ιδιαίτερος χρόνος για διδασκαλία θεμάτων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Είπε επίσης ότι στην σχετική νομοθεσία θα πρέπει να μπει και πρόνοια για έμμεση υποκίνηση μίσους, ενώ δεν πρέπει να αναφέρεται ως γενετήσιος προσανατολισμός αλλά ως σεξουαλικός προσανατολισμός. Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί η Αστυνομία άφησε τον Μητροπολίτη Μόρφου να νηστέψει 15 μέρες και μετά να ξεκινήσει την ποινική δίωξη και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα επιτρεπόταν σε άλλες περιπτώσεις.

Ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα διαφορετικότητας, Κώστας Γαβριηλίδης, ανέφερε ότι όντως υπάρχει θέμα ρατσισμού στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε ρητορική μίσους και υπήρξε πρόθεση μίσους από άτομο σε θέση ισχύος. Το συγκεκριμένο βίντεο, όπως είπε, ήταν στο διαδίκτυο και είναι ακόμα, και η πρόθεση είναι εκεί. Αναγνώρισε ότι η Αστυνομία ήταν κάπως αμήχανη στον τρόπο που έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση, αφού ήταν η πρώτη φορά που εξετάστηκε παράπονο μετά την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας. Είπε, επίσης, ότι για το θέμα της νομοθεσίας έχει ξεκινήσει διάλογος εσωτερικά με το Υπουργείο, ενώ ζήτησε και σχετική γνωμάτευση από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Προεδρεύουσα της Επιτροπής, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής, ότι υπάρχει θέμα ενίσχυσης του νομικού πλαισίου και ότι όλες οι απόψεις θα τεθούν ενώπιον του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο ενδεχομένως να εισηγηθεί και σχετικές τροποποιήσεις. Στόχος μας, είπε, είναι να διαμορφωθεί μια νομοθεσία που να καλύπτει όλες τις κατηγορίες και ομάδες με διαφορετικότητες ώστε να προστατεύονται από ενέργειες βίας κάθε μορφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα