Επάνοδος τον Μάιο

Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες, εάν επιστρέψουμε στην προ της διακοπής κατάσταση πραγμάτωνΑναμένουμε από την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αν πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε η Κυβέρνηση, ενώ ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα τοποθέτησε χρονικά την επανέναρξη την «άνοιξη»Η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό ενδέχεται να επαναρχίσει το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έδωσε χθες τη σύμφωνο γνώμη του για επάνοδο στις συνομιλίες, στον Ειδικό Σύμβουλο

του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές αφορούν, κυρίως, την επιστροφή στο καθεστώς που υπήρχε προ της αύξησης της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι θα φύγει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και δεν θα ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX, καθώς, επίσης, και ότι δεν θα υπάρξει οποιασδήποτε άλλης μορφής αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή δεν θα δώσουν οι Τούρκοι το μήνυμα ότι αποσύρουν τις προκλήσεις μόνο προσωρινά.Ο ίδιος ο κ. Άιντα έγραψε, πάντως, στο twitter, μετά το τέλος των χθεσινών του συναντήσεων: «Καλές οι συναντήσεις με τους Αναστασιάδη, Έρογλου, Εργκιούν και Μαυρογιάννη. Αυξημένη αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί να ξαναρχίσουν την άνοιξη». Αν και ο Ντερβίς Έρογλου έκανε λόγο για τις πρώτες εβδομάδες του Απρίλη, η «άνοιξη» του Νορβηγού τοποθετείται χρονικά μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα.Να αποδείξουν στην πράξηΟ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, πάντως, πως «έγινε ένας πολύ καλός διάλογος για την παρούσα φάση του Κυπριακού και το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος, πώς μπορούν να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, πώς να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και για το ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, καθώς η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη. «Άρα, αναμένουμε από την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη, αν πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες, που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση του Κυπριακού», είπε. Επανέλαβε πως δεν μπορούν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις, με την Τουρκία να εκδίδει NAVTEX για την κυπριακή ΑΟΖ.Σοβαρές και γρήγορεςΜετά τις συναντήσεις του, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. δήλωσε πως υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών μπορεί σύντομα να τερματιστούν. «Φυσικά πρέπει να δούμε ότι αυτό θα γίνει προτού μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι εντός λογικού χρόνου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο κλίμα όπου όχι μόνο θα συνομιλήσουμε αλλά και θα δούμε αν οι συνομιλίες μπορούν να επιταχυνθούν», είπε.

Πρόσθεσε ότι η πίεση που ασκεί είναι, όταν οι δυο πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι, «να αφιερώσουν πραγματικά τον εαυτό τους σε σοβαρές διαπραγματεύσεις, γρήγορες διαπραγματεύσεις, επιταχυνόμενο ρυθμό και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα. Έτσι ώστε αργότερα αυτόν τον χρόνο, σε κάποιους μήνες να είμαστε σε θέση να συνοψίσουμε και να δούμε πού είμαστε και τι είναι δυνατό». Η αναφορά του σε επιτάχυνση φαίνεται να σχετίζεται, όπως ενημερώνεται η «Σ», με την πρόθεση του ιδίου να περνά πιο πολύ καιρό στην Κύπρο και να έχει, ως εκ τούτου, πιο ενεργό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία. Σημείωσε, πάντως, πως ο κύριος σκοπός είναι όχι μόνο να χειριστούμε τεχνικά θέματα, αλλά και να δημιουργήσουμε το κλίμα όπου στο μέλλον δεν θα έχουμε ανάγκη να φύγουμε από τις συνομιλίες.Τα αρνητικά αποτελέσματαΗ αναφορά του Νορβηγού που ξένισε, όμως, ήταν αυτή που αφορούσε στις εξελίξεις στο ερευνητικό πρόγραμμα της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Άιντα είπε ότι η λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 6 Απριλίου είναι «ένας παράγοντας που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς επίσης και όλες οι εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου φαίνεται να προχωρούν σε τέτοια κατεύθυνση, που μπορεί να έχουμε ένα περιβάλλον, όπου οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν». Μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράθυρο, είπε, καθώς οι λόγοι για αναστολή των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν.

Πρόσθεσε ότι «δεδομένων των εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου, όπου οι τιμές είναι χαμηλές και το ότι μέχρι στιγμής τα ευρήματα δεν ήταν ιδιαίτερα υποσχόμενα -δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε εμένα να σχολιάσω- η αίσθησή μου είναι ότι αυτά μάς δίνουν κάποιο χρόνο για να επανέλθουμε στις συνομιλίες». Τη δήλωση Άιντα σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι καμία σχέση δεν έχουν αυτά τα θέματα με την επανέναρξη των συνομιλιών. «Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικότητα. Είδατε και μια πολύ σημαντική απόφαση (της Noble Energy). Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα