Επείγοντα ζητήματα στο συρτάρι της Βουλής λόγω... «διακοπών»

Επείγουσες αποφάσεις που αφορούν την Επιτροπή Παιδείας και την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, όπως π.χ. οι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν προ του ανοίγματος των σχολείων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και οι αναγκαίες εναρμονιστικές – από την Ε.Ε.
- μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού, παίρνουν ουσιαστικά

παράταση, λόγω «διακοπών».

Αυτό συμβαίνει λόγω της απόφασης της σύσκεψης αρχηγών των κομμάτων, οι οποίοι αποφασίζουν, λόγω χρόνιας κοινοβουλευτικής πρακτικής, πότε θα κλείσει και θα ανοίξει η Βουλή για διακοπές, με εξαίρεση ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα.

Αυτό αφορά φυσικά τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με άλλες διεκπαιρεωτικές και οργανωτικές εργασίες.  Επικοινωνήσαμε με τους Προέδρους των Επιτροπών, Παύλο Μυλωνά και Κυριάκο Χατζηγιάννη, οι οποίοι μας επιβεβαίωσαν πως ζήτησαν να συνέλθουν οι επιτροπές εκτάκτως μετά το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου, όμως, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά τους.

Προφανώς, αυτό συμβαίνει καθώς δεν αξιολογούνται ως πολύ σημαντικά και ότι υπάρχει ο χρόνος. Ωστόσο, οι Προέδροι των επιτροπών φαίνεται να έχουν άλλη γνώμη. Έτσι, ο κ. Χατζηγιάννης όρισε επιτροπή την πρώτη ημέρα λειτουργίας, δηλαδή στις 31 Αυγούστου, τρέχοντας να προλάβει, ενώ ο κ. Μυλωνάς επιδιώκει να μπει επιτροπή έως και 10 ημέρες νωρίτερα.

Επίσης, μιλώντας με τον βουλευτή Μαρίνο Μουσιούτα, πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών, ενημερωθήκαμε ότι και ο ίδιος ζήτησε να κάνει συνεδρία μετά το κλείσιμο, ή την ημέρα του κλεισίματος, κατά την επετειακή ολομέλεια την 15η Ιουλίου, καθώς υπήρχε κίνδυνος να υπάρξει «πέναλτι» από την Ε.Ε για μια μεταρρύθμιση.

Το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό και κατόπιν μεγάλης διαδικασίας και πιέσεων του Υπουργείου Μεταφορών, κατάφερε να συνέλθει η επιτροπή νωρίς το πρωί πριν την επετειακή συνεδρία.

Σημειώνεται πως 10 χρόνια νωρίτερα η Βουλή ξεκινούσε εργασίες αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο σταδιακά αυτό άλλαξε και μετατέθηκε αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω αντιδράσεων.

Τα εκκρεμούντα ζητήματα

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή παιδείας, διευκρινίζεται ότι αφορούν πρωτίστως στον επιβαλλόμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο που οφείλει να πράττει η Βουλή, καθώς είναι κυρίως αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν και σκέψεις για κάποια νομοσχέδια που μπορούν να υποβοηθήσουν σε χρόνια ζητήματα στη λειτουργία των σχολείων, όπως οι συνοδοί παιδιών με ειδικές ανάγκες, ενώ άλλα ζητήματα σχετίζονται με προετοιμασία για να προχωρήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά στους διορισμούς, τα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, τις απεργίες εκπαιδευτικών, τα safe pass μαθητών κοκ. Όπως χαρακτηριστικά διερωτήθηκε ο Παύλος Μυλωνάς, "πότε θα ενημερωθεί η Επιτροπή για τα προβλήματα για να δράσει; Μετά το άνοιγμα των σχολείων;», στηλιτεύοντας τα πολλά και χρόνια προβλήματα της Παιδείας στον τόπο.

Στην επιτροπή Ενέργειας, εκκρεμεί η υποχρέωσή μας να εναρμονιστούμε με κανονισμούς της Ε.Ε., για ν’ ανοίξει η αγορά του ηλεκτρισμού, καθώς υπάρχουν προειδοποιήσεις για καθυστέρηση και ανάλογες συνέπειες.

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, μας επισήμανε πως τόσο η ίδια όσο και το προσωπικό της Βουλής συνεχίζει εντατικά τις εργασίες της.  Διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε αίτημα στην ίδια και τόνισε ότι εάν κριθεί αναγκαίο τότε βεβαίως θα μπορούν να συγκληθούν εκτάκτως επιτροπές, όπως εξάλλου έγινε και για την Αμμόχωστο, αλλά και στο παρελθόν.

Ωστόσο, το αίτημα των βουλευτών, είναι να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη αυτή η δυνατότητα, με βάση τις ανάγκες των μεταρρυθμίσεων και των πραγματικοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα